Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biti 'omiljeno' dijete u obitelji? Bolje ne!

Odgovorni roditelji vode računa o tome da ne favoriziraju nijedno svoje dijete. I to je dobro jer neravnopravan odnos prema djeci može kasnije dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. I to ne kod djeteta koje je 'manje voljeno' ...

Jedinci nemaju tih problema. Ljubav i pažnju svojih roditelja ne moraju dijeliti ni sa kim. S druge strane djeca s braćom i sestrama u vječnoj su borbi za roditelja.

Već je neko vrijeme poznato da razlika u tretiranju djece utječe na njihovo samopoštovanje. No, sada je jasno da takav obiteljski život može uzrokovati ozbiljne mentalne bolesti. Istraživači sa Sveučilišta Purdue, savezne države Iowa i Cornell u Sjedinjenim Državama otkrili su da su djeca koja su u obitelji bila omiljena kasnije izložena većem riziku od razvoja depresije.

Depresija češća kod djece koja su jako bila povezana s majkom

U studiji je ispitano 725 osoba koje su u prosjeku bile 49 godina starosti iz 309 obitelji. Ispitivalo se u kojoj mjeri je na mentalno zdravlje ljudi utjecalo nejednako postupanje od strane majke ili misao da je on ili ona njihovo omiljeno dijete. U tu svrhu, ispitanici su davali informacije o njihovom odnosu s majkom, osjećajima razočaranja i sukobima, ponosu i emocionalnoj bliskosti. To je dovelo do spoznaje da su odrasla djeca, koja su u djetinjstvu imala posebno izraženu emotivnu povezanost s majkom, kasnije češće patila od depresije. Prema istraživačima, to je uglavnom zbog većeg pritiska koji omiljena djeca doživljavaju pred svojom braćom i sestrama, ali i zbog straha da će razočarati majku.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije