Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen nos... svuda oko nas. Ovako možete zaštititi sebe i obitelj...

 kako se boriti protiv prehlada

1. Pranje ruku

Ovo je prvo pravilo higijene i često presudan faktor u tome hoćete li ostati zdravi ili se razboljeti. Ako češće tijekom dana perete ruke, možete značajno smanjiti rizik od infekcije. No, trebate biti temeljiti i dobro nasapunati cijele ruke te područje oko i ispod noktiju. Tek tada ćete značajno smanjiti mogućnost infekcije jer ćete ukloniti s ruku viruse i bakterije.

2. Ne dirajte lice

Vozite se tramvajem? Tada je bolje ne dodirivati si lice. To je način kako se većina klica i prenese u tijelo - rukom na lice i s lica u dišne organe. Rizik od zaraze na taj način je velik, posebno na mjestima gdje dodirujete stvari s kojima mnogi dolaze u kontakt (poput rukohvata u javnom prometu, vrata u ustanovama ili gumba na liftovima).

3. Obucite čarape

I noću! Ako krenete u krevet s čarapama, grebanje u grlu možda će nestati već sljedeći dan. Kad su stopala topla, sluznice u grlu također će se bolje opskrbiti krvlju i mogu djelotvornije odbiti viruse.

4. Grgljanje vode sa soli

Većina infekcija započinje s grloboljom. Ako se odmah borite protiv toga, možete spriječiti da se prehlada proširi na nos i bronhije. Pomaže obična morska sol. Ona će ubiti viruse i vlažiti sluznicu što pospješuje borbu protiv napasnika. Pet puta dnevno grgljajte toplu vodu u kojoj ste otopili jednu žicu soli. Ako vam je nos već začepljen, možete i njega ispirati istom otopinom soli s istim efektom.

5. Dobro se naspavajte

Vašem tijelu je zimi važan dobar san jer tako skupljate energiju i snagu za borbu s virusima i bakterijama. Usporite tempo, pružite si pauzu kod sportskih aktivnosti i lezite u krevet ranije uvečer.

6. Jedite pametno

Naš obrambeni sustav sada treba dodatni vitamin C, cink, selen i bjelančevine da bi učinkovito djelovao. Sve to dobivate puno, primjerice doručkom od žitarica napravljenih od zobene kaše, jogurta, svježeg voća i orašastih plodova za početak dana.

7. Ne dišite kroz usta

Dišite kroz nos što je više moguće. Dlačice u nosu će uhvatiti viruse i bakterije i zadržati ih ovdje blizu izlaza. Ako vam je nos pun, obavezno ga češće ispušite pa maramicu bacite. Pored toga, zrak se bolje zagrijava disanjem na nos, sluznica u grlu se ne isušuje ili ne hladi pa se tako i lakše uspijeva obraniti od virusa.

8. Zapjevajte kao Tarzan

Tarzanov zov možete iskoristiti za dobro raspoloženje, ali još važnije je da se šakama lupate po prsima kako to Tarzan radi. Ujutro se par minuta lagano lupajte po sredini prsnog koša jer tako stimulirate imunološki sustav. U ovom području se nalazi timus, žlijezda koja se smatra mozgom našeg imunološkog sustava. Probudite ju.

9. Prozračivanjem protiv bolesti

Ako je kod kuće ili u uredu vladaju virusi, trebali biste otvarati prozore i prozračivati prostor najmanje pet puta dnevno u trajanju od deset minuta. To smanjuje broj virusa u zraku i time rizik od infekcije.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije