Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobitel i igra s djetetom ne idu zajedno

Roditelji koji se koriste mobitelom pred svojom djecom u anketama navode da se osjećaju manje povezani s njima u odnosu na roditelje koji to ne čine, pokazalo je istraživanje iz 2018.

roditelji na mobitelu

Često nam se čini da su djeca poput biljaka“, kaže dr. sc. Roberta Golinkoff, autorica knjige o roditeljstvu. Lako je pretpostaviti da neće primijetiti da se ne brinete o njima nego o telefonu te da im to nije bitno, kaže. Roditelji djece svih dobi često na mobitel gledaju kao na „pauzu“ koju su zaslužili. Usto tehnologija često dovede do toga da izgubite pojam o vremenu, pa mislite da ćete nešto provjeriti samo na minutu, a prođe ih desetak, komentira ona. Zbog toga ste puno više odsutni nego što biste pretpostavili.

Zašto je vrijeme da prestanete?

„Djeca, pa čak i bebe, traže suradnju i komunikaciju“, kaže Golinkoff. „Kad se služite mobitelom dok ste s djetetom, podižete zid i uklanjate mogućnost da zajedno razgovarate i veselite se“. Zašto je to bitno? Njezino je istraživanje pokazalo da dok roditelji pokušavaju dijete naučiti neku riječ i telefoniraju, dijete to ne nauči u predviđenom vremenu. Ukratko. Vaš mobitel remeti roditeljstvo.

roditelji na mobitelu
Mother using mobile phone while feeding her baby with milk bottle at home, Image: 309203856, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak, -

Kako prestati?

„Samo odložite mobitel“, savjetuje Golinkoff. „Nema tu čarobnog trika“. A nema ni kompromisa. Dok se igrate s djetetom, neka vam mobitel bude pospremljen, u ladici, torbi... Nije dovoljno maknuti ga sa strane. „Dok ga vidite, vjerojatno ćete posrnuti“, kaže. Možete poslije uzeti pauzu za telefoniranje, na primjer, nakon 30 minuta usredotočenosti na igranje, no neka vam uvijek vrijeme za djecu bude odvojeno od vremena za mobitel.

Izvor: časopis Men's Health

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije