Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zna li moje dijete da ga volim?

Oni ne slušaju, trče i padaju, razbacuju po kući, trgaju stvari, prolijevaju, uništavaju, stalno plaču i cvile, bacaju se u tantrume nasred ulice ili trgovine, rasturaju naš život... u svom tom kaosu i naporu mi roditelji ne možemo ...

zna li moje dijete da ga volim

Dođu te faze kad smo nervozni, umorni i nemamo snage između opominjanja, spašavanja, buke i kaosa stvoriti prigodne trenutke kad im možemo reći da ih volimo. Jednostavno ne stignemo ili zaboravimo. A onda se odjednom sjetimo i muči nas grižnja savjesti. Izdvajam li premalo vremena za svoje dijete? Jesam li danas bila prestroga? Jesam li previše vikala? Vika i sukobi su normalna i svakodnevna stvar u životu obitelji s djecom. Ali važno je da pritom na neki način prenesemo djeci poruku ljubavi i pružimo im osjećaj zaštićenosti, sigurnosti i povjerenja. To će ih učiniti jačima i usprkos sukobima, izgraditi osjećaj samopouzdanja.

zna li moje dijete da ga volim
, Image: 332675265, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Kako im prenositi poruku ljubavi?

Dok će se neko dijete rado maziti i uživati u vašem zagrljaju, drugo dijete će možda manje cijeniti takvo iskazivanje ljubavi i nakon kratkog zagrljaja otrčati dalje na igranje. To vas ne treba obeshrabriti. Djeca se razlikuju i prihvatite to. Vi ste u stanju procijeniti što vaše dijete ili djeca od vas najviše trebaju. Pokušajte im upravo to i pružiti. Donosimo još par savjeta kako da si olakšate:

Rituali – Oni zahtijevaju ulaganje malo vremena, ali djetetu pružaju puno osjećaja sigurnosti. Zajednički doručak ili priča za laku noć, neka samo vaša izmišljena radnja, rečenica ili igra koju uvijek ponavljate u određeno vrijeme ili u nekoj situaciji. I uzmite u obzir da ritual živi od toga da se ponavlja tako da isplanirajte nešto što će uvijek biti izvedivo.

Maženje - Djeca vole vašu tjelesnu blizinu, dodir i osjećaj zaštićenosti. No, nekada ne uspijemo ili zaboravimo zagrliti ih. Ciljano si uzmite vrijeme za maženje. Ustanite ranije i mazite se prije no što krene jutarnja jurnjava. Nemojte inzistirati na dugom maženju ako to djetetu ne odgovara.

Pozornost - Naravno da ne može uvijek biti u središtu zbivanja, ali dijete želi da ga netko posluša i čuje. Obroci za stolom su zgodna prigoda. Razgovarajte što je svatko doživio taj dan? Što ga je obradovalo? Sigurno ćete se iznenaditi što ćete saznati o svojoj djeci.

Luda iznenađenja - Svi volimo ugodna iznenađenja. Svakodnevicu stoga povremeno promijenite nekim iznenadnim izletom, piknikom u parku umjesto ručkom za stolom, ugasite televizor i igrajte društvenu igru.

„Volim te“ - Ove riječi čine djecu sretnima. Vodite računa da djeci redovito nešto lijepo kažete „Volim te“ „Super je kako si danas lijepo pospremio igračke“. Ako to zaboravite ili niste u prilici, napišite poruke i stavite ih djetetu pod jastuk ili u džep.

Biti dobri prema sebi - Ako zanemarujete sebe i svoje potrebe, ne čudi da ste potpuno iscrpljeni i loše raspoloženi. Djeca imaju odlične radare i osjete vaše nezadovoljstvo. Redovito uzmite vrijeme i napravite nešto isključivo za sebe. Obitelj, prijatelji ili dadilja sigurno mogu malo uskočiti.

zna li moje dijete da ga volim
, Image: 182850144, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

U situacijama kad vam prekipi

Kad dođete do ruba, uvijek pokušajte osvijestiti činjenicu da se ljutite na postupke koje je dijete napravilo, a ne na samo dijete. To će vam već olakšati teret ljutnje. Naravno trebate se ispuhati, ali neka to ne bude kroz fizičku ili verbalnu povredu. Jasno recite:“Ljuta sam jer me nisi poslušao“, „Ljuti me jer nisi pospremio igračke.“ Ako ne možete tako komunicirati, udaljite se na kratko iz prostorije dok se ne smirite.

Majke su često te koje se muče s previsokim očekivanjima od samih sebe. Osjećaj da moraju briljirati u svakom području kao majke, supruge, radnice je težak teret koji se može zbaciti s leđa. Jer djeca ne trebaju takvu perfektnu majku, već trebaju njihovu, autentičnu majku s njezinim manama i vrlinama. Razmislite o tome postavljate li si možda previsoke ciljeve i znajte da nema perfektnih roditelja. Takvi nesavršeni dajete i djetetu priliku da bude nesavršeno i samopouzdano.

Ako imate osjećaj da vaša ljubav dugo vremena ne dolazi do izražaja, potražite stručnu pomoć. Katkad otvoren razgovor s nekim tko vas razumije može pomoći.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije