Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju ujutro. Da je šalica kave za početak dana čak i poželjna i da je sama po sebi zdrava i dobra ako se umjereno konzumira, već znamo. No, jeste li znali ...

Prženjem u kavi stvaraju se spojevi koji, slično kao i nikotin i alkohol, potiču proizvodnju kiseline u želucu. Dakle, kava doprinosi nagrizanju želučane sluznice, a posljedica su problemi s probavom. Šalica crne kave natašte može tako biti odgovorna za vašu žgaravicu i bolove u želucu. Ako ste već zamijetili osjećaj kiseline u ustima i želucu, ali niste ništa poduzeli, dugogodišnjom praksom ispijanja kave na prazan želudac možete si izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem želuca.

Obavezno prvo doručak

Svatko tko ne želi odustati od svoje jutarnje šalice kave, to ni ne mora učiniti. Riješite ovaj problem za vašu probavu tako da prvo pojedete doručak ili bar neki zalogaj, a u kavu dodate malo mlijeka. Tako ćete biti slobodni uživati bez brige i straha od neugodnih nuspojava.

Breakfast on cafe table, Image: 352266161, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

Kava vas neće razbuditi!

Još jedna zabluda je da nas kava ujutro može razbuditi, aktivirati i 'probuditi'. Američki znanstvenici su otkrili da kava nema poseban stimulativan učinak na naše tijelo ujutro jer su u tom trenutku razine kortizola već ionako dovoljno visoke. Hormon stresa kortizol prirodno se oslobađa ujutro i tako stimulira naš metabolizam – što je ujedno i prirodni način razbuđivanja. Dodatni kofein iz kave djeluje na hormon stresa tako da ovaj treba duže da se vrati na normalnu razinu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije