• Osvježenje pod hladnim tušem

Jedina utjeha pri pomisli da po ovoj vrućini trebamo iz ureda dojuriti do automobila pa pokupiti djecu iz vrtića jest nagrada koja će nas čekati kod kuće - osvježavajući hladni tuš. Ali oprez! Možda će vam to isprva donijeti ugodu i osvježenje, ali nakon nekoliko minuta pokrenut ćete proces koji vam neće goditi. Hladna voda signalizira tijelu da je izloženo hladnoći i da treba početi zagrijavati tijelo. Krvne žile se sužavaju i toplina se teže oslobađa iz tijela. Zato se radije tuširajte u mlakoj vodi.

  • Sport u zvizdan

Često upravo ljeti, na moru testiramo granice svog tijela, izlažući ga sportskim aktivnostima u najtoplijim dijelovima dana. Ako se bavite sportom na 30 stupnjeva, brzo riskirate preopterećenost cirkulacije. Ako volite sport, planirajte ga rano ujutro jer tada je zrak još svjež i hladan i temperature nisu toliko visoke.

  • Teška jela

Čak i ako vam odgovaraju hamburgeri, pizze i druga kalorična i masna hrana dok je vani vruće, pokušajte razmisliti o laganoj salati, juhama ili jednostavnima tjesteninama s povrćem. Razlog su visoke temperature koje dodatno otežavaju probavljanje inače teško probavljive hrane. Kad je jako vruće, organizam brže dolazi do svojih granica. Osim toga sam proces probavljanja oslobađa toplinu u tijelu.

  • Alkohol

Jedva smo dočekali ljetne večeri da možemo na terasama uživati uz pokoji zalogajčić i čašu piva, vina ili kakav osvježavajući koktel. No, ako temperatura prelazi 30 stupnjeva radije se suzdržite od alkohola i prebacite se na sokove, vode s okusima, čajeve, bezalkoholno pivo. Kada se naše tijelo bori s toplinom, alkohol ima još jači učinak: proširuje žile, čini vas umornim i uzrokuje otečene noge. Ali svakako se pobrinite se da pijete dovoljno tekućine.

7-gresaka-koje-ne-biste-trebali-raditi-kad-termometar-prijede-30-stupnjeva
, Image: 291302293, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
  • Hladan sladoled i prehladna pića

Svi volimo sjesti u hlad i osvježiti se hladnim pićem ili kuglicom sladoleda. No, velika hladnoća naglo unesena u tijelo mogu izazvati naglu glavobolju jer može doći do naglog sužavanja žila - osobito u glavi. Ovaj problem nemaju svi, ali ako baš vas pogađa, izbjegavajte sladoled i hlada pića i osvježite se primjerice rashlađenom lubenicom.

  • Prozračujete tijekom dana

Ljeti bi bilo idealno da nam kroz stan lagano puše svježi povjetarac. No za velikih vrućina najbolje je prozračiti stanove i prostore (pogotovo ako ste na jugu) ujutro i navečer, a tijekom dana zatvorite prozore, spustite rolete i tako spriječite vrućinu da ulazi u stan.

  • Punite auto do vrha

Benzin i dizel povećavaju svoj volumen na visokim temperaturama za oko dva posto. Zato u ljetnoj sezoni ne punite automobil do kraja. Stanite na prvi klik i signal da je spremnik pun.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia