Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji oprez! Jeste li svjesni svih opasnosti koje prijete vašoj djeci na dvorcima na napuhavanje?

Nerijetko se na njima nađe previše djece što ih može učiniti nestabilnima, nerijetko istovremeno skaču i mala i velika djeca pa dolazi do ozljeda. Ali nažalost, s više strana smo od roditelja čuli o još jednom opasnom incidentu ...

opasnosti dvoraca na napuhavanje

Vođeni pričama roditelja krenuli smo istraživati koje se informacije o toj temi mogu naći. Na hrvatskim stranicama gotovo da nema informacija o potencijalnim opasnostima povezanima s dvorcima na napuhavanje. No, na stranim portalima pronašli smo puno više članaka i zgrozili se onoga što smo pročitali. Svjedočanstva o dizanju napuhanaca u zrak koje zbog lošeg fiksiranja lako podigne vjetar i njihovom kolabiranju i padanju na djecu nisu malobrojna. Među njima nađe se i priča sa smrtnim ishodom, no ono što prevladava su svjedočanstva roditelja koji su u panici izvlačili poklopljenu djecu ispod teške gumene mase ispuhanih dvoraca ili koji su prepričavali kako su djeca padala s visine zbog dvoraca koji su naglo poletjeli ili se ispuhivali i preklopili na djecu koja su završila u bolnici s težim ili lakšim ozljedama.

"Napuhanac se sravnio sa zemljom u roku od 10 sekundi i poklopio djecu"

Jedno takvo iskustvo s nama je podijelila i majka dječaka koju ćemo za ovu priču nazvati Ivana. Ona je nedavno sa svojim djetetom bila na privatnom dječjem rođendanu gdje su roditelji slavljenika iznajmili dvorac na napuhavanje. Prekrasno dvorište i napuhani dvorac garantirali su odličnu zabavu za djecu, ali i malo odmora za roditelje. Kako nam je opisala majka Ivana u jednom trenutku dvorac na napuhavanje veselo je poskakivao u ritmu djece koja su se u njemu nalazila, u drugom trenutku od njega je ostala samo velika ružičasta mrlja na travnjaku. Dvorac je nestao, djeca su nestala, čulo se samo panično vrištanje jedne od majki koja je u trenutku ispuhivanja stajala pokraj njega.

„Sjedila sam s prijateljicom na vrhu brdašca na kojem se pekao roštilj i pričala, kad smo čuli vikanje "upomoć". Isprva se nismo toliko prepale vidjevši da se dvorac ispuhao misleći da će mališani sami uspjeti izaći, no kad smo dotrčale oblio me hladan znoj. Ispuhani dvorac bio je toliko težak da ga nismo uspijevale podići sve dok nije pritrčalo još dvoje, troje ljudi. Zajedničkim snagama uspjeli smo ga odignuti od zemlje dovoljno da se jedna mama uvuče unutra i počne izvlačiti djecu van, jedno po jedno. Problem je bio u tome što je dvorac imao i krov i nekoliko prepreka unutar njega, a djeca su bila raštrkana po komoricama. Mislili smo da smo izvukli svu djecu, dok jedna mama nije počela histerično urlati da je njezin sin još uvijek unutra. Opet se netko uvukao unutra i izvukao ga. Djeca se nisu toliko prepala koliko mi odrasli jer smo postali svjesni što se moglo desiti. Ispuhani dvorac je maltene vakuumirao mališane, da su ostali ispod zarobljeni dulje od deset minuta, netko se mogao i ugušiti. Nisam mislila da bi napuhanci mogli biti opasni jer sam procijenila kako im, čak i u slučaju da se krenu ispuhivati, vjerojatno treba barem 15-ak minuta za to. A ne doslovno 10 sekundi, u koliko se ovaj sravnio sa zemljom i zarobio mališane.“ opasnosti dvoraca na napuhavanje
, Image: 11569432, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Jedan drugi otac ispričao nam je također vrlo uznemirujuću priču.„Bili smo sa sinom od tri godine na jednoj manifestaciji gdje je bilo više napuhanih tobogana različite visine. Moj sin je naravno otišao na najviši. Odjednom je nestalo struje i zamijetio sam da tobogan gubi formu i počinje propadati. Umro sam od straha jer je sin bio na najmanje 10 metara visine. Počeo sam vikati da se spusti i on me poslušao i dojurio dolje, ali što me zaprepastilo jest činjenica da se taj tobogan sklopio i sljubio sa zemljom za samo petnaestak sekundi. Strava za mene i moju ženu, ali i za ostale roditelje koji su spašavali djecu dok su studentice koje su prodavale karte samo stajale i gledale očito ne znajući što se događa. Djeca su mogla pasti s te visine, moglo ih je poklopiti...".

Kad nestane struje, brzo nestane i dvorac

Svi roditelji koji opisuju iskustvo ovakvog incidenta imaju jednu zajedničku opasku koja govori o brzini ispuhivanja takvih dvoraca. Naime, takvi poligoni i dvorci svoju formu očito zadržavaju samo ako upuhivanje zraka radi konstantno odnosno dok ima struje. Čim struja nestane, nema nikakvog osiguranja, zatvarača ili slično što bi spriječilo nagli izlazak velike količine zraka odnosno kolabiranje cijelog napuhanca. Jasno je da su djeca koja se nađu u takvom napuhancu prepuštena sreći i snalažljivosti te brzini trezvene roditeljske reakcije.

Znamo li ispravno koristiti dvorce?

Iako smo naišli na upute koje neki iznajmljivači ovakvih napuhanaca imaju na svojim portalima pitanje je koliko su roditelji koji djecu puštaju na napuhance u parkovima, na manifestacijama ili na moru ili jezeru upoznati s njima, a da ne govorimo o slučaju kad se napuhanac iznajmljuje za privatne proslave rođendana. Niti su roditelji svjesni opasnosti, niti dobivaju detaljne upute kako se napuhanac koristi odnosno koje su situacije potencijalno opasne.

Stoga uvijek pripazite:

  • odmah maknite dijete s napuhanca ako vam se čini da je na njemu previše djece - povećana je opasnost od međusobnih ozljeda dok djeca skaču te postoji veća opasanost od propadanja dvorca zbog prevelike težine.
  • maknite dijete s dvorca ako puše jači vjetar i postoji mogućnost prevrtanja ili podizanja dvorca (ne znate jesu li dobro osigurani, a posebno su u tom smislu osjetljivi manji dvorci na privatnim zabavama čije osiguravanje ovisi i roditeljima).
  • ako vidite da napuhanac gubi formu i ispuhuje se odmah pozovite dijete da siđe što prije moguće.

Ovog ljeta sigurno ćete se prije ili kasnije naći pored nekog napuhanca po kojem će vaše dijete željeti skakati. Najpametnije je ako ih puštate da skaču da pozorno pratite dijete, kako se napuhanac ponaša i budete spremni uskočiti. To posebice vrijedi na privatnim zabavama gdje se roditelji vole opustiti i misle da se djeci ne može ništa dogoditi u mekanom šarenom dvorcu.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije