Kad vaša djeca požele slatko, ponudite im prutiće od orašastog i suhog voća. Ono što je najvažnije utažit će želju za slatkim, ali još važnije, prepuni su zdravih sastojaka, vitamina, minerala i zdravih ulja
Donosimo vam 3 recepta za prutiće, a vi odaberite koji vam najviše odgovara:
Čokoladni prutići
Sastojci za 12 komada:
- 300 g zobenih pahuljica
- 50 g kokosovog brašna
- 50 g pirovog brašna
- 1 šaka suhih višanja
- 4 žlice čokolade u kuglicama
- 70 g smeđeg šećera
- 150 g maslaca
- 160 g meda
- 50 g tamne čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pomiješajte zobene pahuljice, kokosovo brašno, brašno, nasjeckane marelice, kuglice čokolade i šećer.
Otopite maslac u posudi. Umiješajte med, a zatim pripremljenu suhu mješavinu. Ako je smjesa presuha, dodajte nešto više meda. Smjesu razmažite na lim pa je pecite oko 40 minuta u pećnici. Izvadite i ohladite pa narežite na prutiće. Čokoladu otopite na vodenoj kupelji. Prutiće umočite s donje strane u čokoladu pa osušite polegnute na stranu bez čokolade.
Sočni prutići
Sastojci za 14 komada:
- 125 g badema (s kožicom)
- 125 indijskih oraščića
- 50 g brusnica
- 130 g suhih šljiva
- 175 g maslaca od badema
- 200 g maslaca
- 150 g namaza od kokosa
- 140 g melase
- sol
- 200 g zobenih pahuljica
Priprema
Bademe i indijske oraščiće nasjeckajte na grubo. Popržite oraščiće u tavici bez dodavanja ulja. Izvadite i ohladite. Brusnice i šljive narežite na veće komade. Pećnicu zagrijte 175 stupnjeva.
U posudi zagrijte maslac od badema, maslaca, kokosov namaz, melasu i malo soli. Skinite s vatre. Umiješajte orahe, voće i zobene pahuljice. Smjesu razmažite na papir za pečenje koji ste stavili u kvadratni lim za pečenje (24 x 24). Pecite smjesu u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Izvadite, ohladite i stavite u hladnjak. Izrežite pečenu ploču na prutiće.
Bezglutenski prutići od kikirikija i suhog voća
Sastojci za 24 komada:
- 200 g suhih brusnica
- 100 maslaca
- 200 g maslaca od kikirikija
- 275 g smeđeg šećera
- 4 žlice javorovog sirupa
- 250 g bezglutenskih žitarica sa suhim voćem
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U lim za pečenje (24 x 24) stavite papir za pečenje. Brusnice nasjeckajte. Maslac i maslac od kikirikija otopite u posudi. Umiješajte šećer, sirup, brusnice i žitarice. Smjesu razmažite na papir za pečenje.
Pecite smjesu oko 20 minuta pritom po potrebi nakon 15 minuta pečenje pokrijte drugim papirom za pečenje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi najmanje 3 sata. Oprezno izvadite iz forme i narežite na cca. 24 prutića.
Voćni prutići
Sastojci za 16 komada:
- 3 žlice kokosovog ulja
- 40 g meda
- 60 g smeđeg šećera
- 150 g pahuljica od pira
- 50 g kokosovog brašna
- 100 g suhih marelica
- 50 g badema
- sok i korica ½ naranče
Priprema
Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva. Zakuhajte kokosovo ulje, med i šećer. Zatim umiješajte pahuljice, kokosovo brašno, marelice, bademe sok i koricu naranče. Smjesu razmažite na papir za pečenje koji ste položili u kvadratni lim (24 x 24). Pecite u pećnici oko 25 minuta. Zatim izvadite i ohladite.
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia