Donosimo vam 3 recepta za prutiće, a vi odaberite koji vam najviše odgovara:

Čokoladni prutići

Sastojci za 12 komada:

  • 300 g zobenih pahuljica
  • 50 g kokosovog brašna
  • 50 g pirovog brašna
  • 1 šaka suhih višanja
  • 4 žlice čokolade u kuglicama
  • 70 g smeđeg šećera
  • 150 g maslaca
  • 160 g meda
  • 50 g tamne čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pomiješajte zobene pahuljice, kokosovo brašno, brašno, nasjeckane marelice, kuglice čokolade i šećer.

Otopite maslac u posudi. Umiješajte med, a zatim pripremljenu suhu mješavinu. Ako je smjesa presuha, dodajte nešto više meda. Smjesu razmažite na lim pa je pecite oko 40 minuta u pećnici. Izvadite i ohladite pa narežite na prutiće. Čokoladu otopite na vodenoj kupelji. Prutiće umočite s donje strane u čokoladu pa osušite polegnute na stranu bez čokolade.

Sočni prutići

Sastojci za 14 komada:

  • 125 g badema (s kožicom)
  • 125 indijskih oraščića
  • 50 g brusnica
  • 130 g suhih šljiva
  • 175 g maslaca od badema
  • 200 g maslaca
  • 150 g namaza od kokosa
  • 140 g melase
  • sol
  • 200 g zobenih pahuljica

Priprema

Bademe i indijske oraščiće nasjeckajte na grubo. Popržite oraščiće u tavici bez dodavanja ulja. Izvadite i ohladite. Brusnice i šljive narežite na veće komade. Pećnicu zagrijte 175 stupnjeva.

U posudi zagrijte maslac od badema, maslaca, kokosov namaz, melasu i malo soli. Skinite s vatre. Umiješajte orahe, voće i zobene pahuljice. Smjesu razmažite na papir za pečenje koji ste stavili u kvadratni lim za pečenje (24 x 24). Pecite smjesu u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Izvadite, ohladite i stavite u hladnjak. Izrežite pečenu ploču na prutiće.

recept za zdrave prutiće od žitarica i orašastog voća
Lunch or snack to go for office or school granola bars, apples and coffee, Image: 311514648, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Bezglutenski prutići od kikirikija i suhog voća

Sastojci za 24 komada:

  • 200 g suhih brusnica
  • 100 maslaca
  • 200 g maslaca od kikirikija
  • 275 g smeđeg šećera
  • 4 žlice javorovog sirupa
  • 250 g bezglutenskih žitarica sa suhim voćem

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U lim za pečenje (24 x 24) stavite papir za pečenje. Brusnice nasjeckajte. Maslac i maslac od kikirikija otopite u posudi. Umiješajte šećer, sirup, brusnice i žitarice. Smjesu razmažite na papir za pečenje.

Pecite smjesu oko 20 minuta pritom po potrebi nakon 15 minuta pečenje pokrijte drugim papirom za pečenje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi najmanje 3 sata. Oprezno izvadite iz forme i narežite na cca. 24 prutića.

Voćni prutići

Sastojci za 16 komada:

  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 40 g meda
  • 60 g smeđeg šećera
  • 150 g pahuljica od pira
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 g suhih marelica
  • 50 g badema
  • sok i korica ½ naranče

Priprema

Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva. Zakuhajte kokosovo ulje, med i šećer. Zatim umiješajte pahuljice, kokosovo brašno, marelice, bademe sok i koricu naranče. Smjesu razmažite na papir za pečenje koji ste položili u kvadratni lim (24 x 24). Pecite u pećnici oko 25 minuta. Zatim izvadite i ohladite.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia