Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji svojim stavom utječu na djetetovo zdravlje

Ususret predavanju Jadranke Boban Pejić o prilagodbi prehrane i aktivnosti djece u srijedu 27. 3. 2019. od 19 sati donosimo njenu temu o pozitivnom stavu i aktivnoj ulozi roditelja

Najmanje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta (a i za svoje zdravlje) jest da općenito imate pozitivan stav prema životu te da takav stav prenesete i na dijete. I znanost je dokazala da snaga volje igra vrlo važnu ulogu za naše psihofizičko zdravlje i samim time puno znači već sama odluka da kroz život krenemo putem zdravlja.

Logično je da takva odluka treba biti potaknuta načinom na koji razmišljamo i komuniciramo, ali naši su postupci i djelovanje jednako važni. Naši svakodnevni odabiri - što jedemo, kako dišemo, čime njegujemo svoje tijelo i kojim sredstvima čistimo svoj dom - ovise isključivo o nama samima i upravo oni itekako utječu na naše zdravlje.

Za zdravo dijete normalno je da i do osam puta na godinu doživljava nekakve promjene u svojem stanju. To je sastavni dio rasta, razvoja, razvoja imuniteta i prilagođavanja promjenama u okolišu. Za dijete je bolje da iskusi različite simptome te da je jedan do tri dana izvan uobičajenog ritma, a onda da je ponovno aktivno, vitalno i snažno (tako se tijekom godine “pročišćava”), nego da nema nikakvih problema, ali da je konstantno slabo i bez vitalnosti.

Većina dječjih zdravstvenih problema spada u manje, uobičajene probleme koji prate odrastanje. Proživljavajući ih, dijete jača i gradi vlastiti imunitet, ali istodobno uči i kako na kvalitetan način može brinuti o svojem zdravlju. Zapravo, o brizi za zdravlje dijete uči na dva načina. S jedne strane promatra svoje roditelje kako se brinu o sebi (i samim time stavlja nas u poziciju “uzora“), a s druge strane svjedok je našeg ponašanja i mjera koje poduzimamo kad ono samo ima određeni problem.

Sama brižnost i ljubav čine čuda, a svaka šalica napitka, svaka masaža, dodir i puna prisutnost donose iscjeljenje. Ljubav i brižnost nas hrane i potiču na rast te istodobno potiču brži oporavak i iscjeljenje. Stoga ozračje u kojem dijete živi, način na koji se okolina prema njemu odnosi, kojim informacijama i doživljajima je izloženo - sve to utječe na njega u jednakoj mjeri kao i kvaliteta hrane, zraka i vode.

Sastavni dio aktivne uloge u stvaranju i obnavljanju zdravlja čine i otvorenost, informiranost i edukacija. Svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da mi sami najbolje poznajemo svoje dijete, njegove reakcije, navike, sklonosti te jakosti i slabosti. Da bismo mu omogućili zdravo odrastanje, dobro je da smo svjesni izbora koje imamo.

Sigurno je da u nekim stvarima i pitanjima koje si postavljamo (kao izraz brige o djetetu) osjećamo nesigurnost. U takvim je situacijama važno imati kvalitetnog liječnika, stručnjaka ili terapeuta s kojim se možemo posavjetovati. Stručnjak će u takvoj situaciji znati prepoznati kad i koji simptomi ne ugrožavaju zdravlje i život djeteta.  Također, neće za blage simptome i problem sa zdravljem davati potencijalno štetne i jake lijekove, nego će podržati našu namjeru da djetetu pomognemo na cjelovit i prirodan način.

Predavanje Razvoj djeteta – kako prilagoditi prehranu i aktivnosti

Gošća prve proljetne Planetopijine srijede u Makronovi je Planetopijina autorica Jadranka Boban Pejić. Njezina predavanja uvijek su izvor korisnih informacija i provjerenih savjeta, a svojim pristupom i načinom komunikacije ovakva druženja postaju hrana za dušu.

Za sve koje zanima kako postići snažan imunitet kod djece i pružiti im adekvatnu prehranu uz puno ljubavi, pozivamo da dođete u srijedu, 27. 3. u 19 sati kod Makronovu, Ilica 11/1.

„Kažu da velika ljubav rađa veliku brigu, a to vjerojatno najbolje osjetimo brinući se za našu djecu. Uronjeni u more informacija često se krećemo između dvije krajnosti: jedna je da smo krajnje strogi, rigidni i opsesivno brinemo o djetetu, a druga da sve puštamo djetetu na odluku jer ono najbolje zna što mu treba. Hraniti dijete zdravo često nam se čini izuzetno kompleksno, vjerujemo da to traži previše vremena, a najčešće nismo ni sigurni što je to u stvari zdrava prehrana za osjetljivo vrijeme rasta i razvoja. Tijekom zadnjih tridesetak godina, osim što sam, zajedno sa suprugom, podigla dvoje, sada već odrasle, zdrave djece, savjetovala sam na stotine roditelja ne samo o prehrani već i odgoju, aktivnostima i svemu što je vezano za roditeljstvo. Bit će mi zadovoljstvo to iskustvo, neka nova promišljanja i ideje podijeliti s vama.“ (Jadranka Boban Pejić)

Jadranka Boban Pejić

Ulaznice za predavanje po cijeni od 20 kn možete kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredo prije predavanja u Makronovi.

Jadranka Boban Pejić vodeća je hrvatska stručnjakinja za cjelovitu i prirodnu prehranu te holistički razvoj djece i autorica brojnih nagrađivanih kuharica te popularnih knjiga Za bebe i djecu 1Za bebe i djecu 2, u kojima govori o pravilnoj prehrani i zdravlju djeteta od trudnoće do školske dobi.

Foto: press, Profimedia

Najnovije

Najpopularnije