Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 iznenađujućih razloga koji povećavaju šanse za razvod braka

Brakovi probadaju zbog različitih razloga. Sigurno niste znali da su i ovo vrlo česti i ozbiljni razlozi za rastavu

Razlozi zašto se parovi rastaju mnogobrojni su. Jednima su financije najveći uzrok sukoba, drugima posao, trećima djeca ili planiranje djece, mnogima nedostatak komunikacije... Ali postoje i drugi naočigled ne tako važni faktori koji ustvari znatno povisuju šanse da do rastave dođe.

1# Rastave imate u obitelji

Kad imate iskustva s rastavljenim roditeljima i sami ste odrastali u obitelji koja nije bila stabilna, to negativno utječe i na vaš brak. Znanstvenici polaze od toga da ste odmalena promatrali loš odnos svojih roditelja i nesvjesno usvojili obrasce ponašanja koje prenosite i u svoj brak.

2# Imate puno drugih opcija

Što više potencijalnih partnera je oko vas, veće su šanse da vaš brak neće izdržati. I mjesto gdje živite utječe na brak. Ako živite u gusto naseljenom području i svakodnevno ste u kontaktu s puno ljudi, šanse za razvod su već.

3# Partner vam je ekstrovert

Ako je vaš partner ekstrovertiran i u središtu svake zabave, trebate biti oprezni. Takav karakter je sklon skrenuti s puta i češće izaziva razvode. No, za ekstrovertirane žene ne vrijedi isto. Znanstvenici nisu pronašli poveznice s više razvoda kad su žene bile društvene.

4# Financijski ste neovisni

Kad je žena financijski neovisna, snažno raste šansa za razvodom. Žena može brak napustiti u svakom trenutku, a da pritom ne mora brinuti kako će se uzdržavati.

5#  Djeca su već narasla

Mnogim parovima su djeca kruna veze. Partneri se vesele zajedništvu i promatranju djece kako rastu, zbog toga osjećaju povezanost, no prema jednoj američkoj studiji taj efekt je prisutan samo kad su djeca mala. Od trenutka kad djeca krenu u školu, češće postaju opterećujući faktor za brak.

6#  Vaš suprug je puno stariji od vas

Za mnoge parove je starost partnera samo brojka. Konačno zajedno smo zbog mnogih drugih stvari. No, razlika ipak ne bi trebala biti prevelika jer u vezama u kojima je razlika viša od 5 godina, prema jednoj španjolskoj studiji, šanse za razvodom se znatno povećavaju.

7# Na poslu ste okruženi kolegama drugog spola

Jedna danska studija tvrdi da se rizik od razvoda znatno povećava ako na poslu imate kolege drugog spola. Prije svega muškarci koji rade sa ženama, 15% se češće rastaju od muškaraca koji rade s muškarcima. Kod žena je taj rizik nešto niži i iznosi 10%.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije