Mnogo puta se dogodilo da putovanja provedete umirujući djecu na zadnjem sjedalu? Uslijed svega, djeca postanu nervozna, razdražljiva, svadljiva i onda sve završi tako da vičete jedni na druge. Možda razmišljate, već su dovoljno veliki; dat ću im laptop ili mobitel da igraju igrice veći dio vremena. Tako će bar biti mira i tišine tijekom tih dugih 5,6h. Budući da je na roditeljima da spremanje i odlazak na put bude što udobniji, mi nudimo bolje opcije od kompjutorskih igrica – putovanje puno događaja u kojem ćete uživati zajedno sa svojim klincima.

Uz igru je lakše

Putem igre djeca uče govoriti, hodati, ali i kako se ophoditi prema drugima, kako izraziti ono što trebaju ili žele. U igri djeca izražavaju svoje strahove, frustraciju, radost, tugu zbog čega putem igre odrasla osoba može imati dobar uvid u djetetov svijet. Stoga je igra prirodno sredstvo učenja i kao takva iznimno važna za svako dijete. Kada se djeca igraju, njihov mozak radi i razvija se.

S obzirom da djeca sve doživljavaju i proživljavaju kroz igru, zašto ne iskoristiti i putovanje za učenje i razvijanje djetetovih kapaciteta i sposobnosti. Budete li učinili spremanje na odlazak na more kao igru, biti će to vrlo kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom popraćeno s manje nervoze.

Pakiranje može biti zabavno

Napravite mapu stana gdje se nalaze različite stvari i označite mjesta na kojima se nalaze stvari koje su potrebne da ih ponesete. Djetetu dajte mapu i neka igra započne.

Igrajte se igre „toplo-hladno“ u traženju stvari koje morate ponijeti. Kako se dijete približava stvarima koje treba ponijeti, govorite „vruće“, kako se udaljava „hladno“ i tako sve dok ne uzmu sve stvari koje su mu potrebne.

Možete mu također dati malu hrpicu odjeće da ono samo slaže. Primjerice njegove majice. Pri tome će se osjećati jako važno i vjerojatno će te majice preslagivati i nekoliko puta. Dok ono traži stvari, vi ćete spakirati pola kofera. Najgore što si možete učiniti jest da očekujete od djeteta da bude mirno dok pakirate stvari za putovanje. To se neće dogoditi, a vi ćete vjerojatno postati nervozni zbog bezuspješnih pokušaja da obuzdate svoje dijete.

Putovanje

I nama odraslima putovanje ponekada zna biti na teret, a kamoli djeci, posebice ukoliko se radi o putovanju koje traje duže od dva, tri sata. Usprkos tome što se djeca jako vesele moru, izletu, planinama i sl. dugo putovanje može ih učiniti zahtjevnim, plačljivim, možda svadljivim od čega se vama može dizati kosa na glavi. Stoga predlažemo da razmislite o zabavnim sadržajima koji mogu prekinuti monotoniju putovanja, a dati ćemo vam i nekoliko praktičnih savjeta da putovanje ne bude muka.

Savjet koji općenito vrijedi jest da i vi preispitate kako doživljavate putovanje. Ako vam je putovanje muka, pronađite u njemu sve što vas može razveseliti. Naime, svoj unutarnji doživljaj prenosimo na djecu, bilo verbalnim, bilo neverbalnim putem.

Ako pronađete motiv za zabavu i ugodno druženje kod sebe, sigurni smo da ćete na isto potaknuti i druge članove obitelji.

1212-hura-idemo-na-more
, Image: 316195121, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Izleti usput

Putovanje možete obilježiti s različitim kratkim izletima i odmorima do mora i tako ga svesti na veliku avanturu i dobro iskustvo za vaše dijete.

Primjerice, ako putujete prema sjevernom Jadranu ili Istri stanite kod Skrada i prošećite se Vražjim prolazom, posjetite špilju u Lokvama ili se prošećite pored Fužinskih jezera. Također, imate mogućnost stati u nacionalnom parku Risnjak i prošetati se stazom koja vodi do livade Leske na kojoj se mogu zateći razne životinje.

Ako putujete prema srednjem i južnom Jadranu imate mogućnost malo skrenuti s puta posjetiti predivna Plitvička jezera ili se malo osvježiti u nacionalnom parku Krka. Dalmatinska Zagora također pruža prirodne i druge ljepote koje možete posjetiti.

Modro i Crveno jezero pored Imotskog, Meštrovićev mauzolej u Otavicama pored Drniša, kanjon Cetine…

Možete napraviti mapu i igrati se potrage za blagom ili odredištem. Ispričajte djetetu malo o značajkama mjesta koja ćete posjetiti i zajedno osmislite zanimljivu priču o nekome tko je tamo živio. Budite kreativni i potičite svoje dijete na kreativnost.

Osim što autokartu možete iskoristiti za označavanje mjesta koja ćete posjetiti, možete je kopirati (za svako dijete) kako bi mu poslužila da prati mjesta kroz koja prolazite. Svako dijete može biti zaduženo za neko mjesto te će vam na taj način „pomoći“ da što prije dođete do odredišta. Na taj način ćete potaknuti dijete da se osjeti važnim i korisnim.

Kako se još zabaviti?

Djeci također možete olakšati putovanje ako im pokažete gdje kazaljka mora doći ili što treba pisati na digitalnom satu da biste došli do konačnog odredišta (ili, ako idete na izlete, razdijelite vrijeme na sekvence kako ćete stajati).

Djeca će lakše podnijeti putovanje ako ga podijelite na sekvence. Primjerice od Zagreba do Karlovca putujemo jedan sat, od Karlovca do Knina 2 sata, od Knina do Splita…

Ako mu kažete da će putovanje trajati 5 ili 6 sati, činiti će mu se kao vječnost, postati će nestrpljivo i nervozno u iščekivanju.

Bilo bi super kada bi na CD playeru slušali dječje pjesmice i zajedno pjevali. Zajedničko pjevanje djeci često predstavlja pravi užitak.

S manjom djecom možete igrati igrice poput imenovanja objekata koje vidite na plakatima, marki automobila, gradova, životinja…

S većom djecom (5 ili 6 godina) možete igrati igrice poput asocijacija, pogađanja riječi (zamisli se riječ, a suigrač postavlja pitanja koja će ga dovesti do rješenja)određivanja prvog i zadnjeg slova riječi, slovkanja cijele riječi, prepoznavanja gradova i država na registarskim pločicama.

Putovanje možete iskoristiti i za razgovor s djetetom. Možete razgovarati o najrazličitijim svakodnevnim temama (o kojima inače nemate vremena) ili pak evocirati svoje uspomene s putovanja, pričajući mu kakvi ste vi bili na putovanjima kada ste bili djeca, gdje ste ljetovali, jeste li imali prijatelje na odredištima, kakvi su tada bili automobili…

Potaknite ga da i ono vama postavlja pitanja i priča vam o svojim doživljajima.

Dobro je da sa sobom (pri ruci, kako ne biste morali raspakiravati kofer usred putovanja) imate:

  • rezervnu odjeću

  • pelene, mokre maramice, kremu za guzu

  • dovoljno tekućine

  • hranu za put (voće, kekse od žitarica)

  • omiljenu slikovnicu, igračku

  • dekicu, jastuk (ukoliko je potrebno)

Dobra priprema jamči vam ugodnije putovanje

U vrijeme dok radite, a djeca idu u vrtić sigurno nemate vremena za dugo čavrljanje s djecom. Životni tempo nas gura u scenarij da otrčimo po dijete u vrtić, pa možda malo u park ili eventualno na neku aktivnost. Nakon toga odjurite kući i pričate s njim spremajući, peglajući, kuhajući… Zašto onda ne iskoristiti putovanje za bolje upozanavanje svog djeteta i za avanturu koja će predstavljati zadovoljstvo ne samo vašem djetetu, nego i vama?

Tekst: Jelena Vrsaljko, psihoterapeut, trener komunikacijskih vještina; Tatjana Gjurković, dipl.psiholog, certificirani terapeut igrom, specijalist transakcijske analize

Foto: Profimedia