Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deadpool 2 - brutalni napad na roditeljstvo

Upozorenje roditeljima: nisu ospice, pokvarena hrana niti toksična igračka, stigao je Deadpool 2! Teško je odoljeti Deadpoolu, budući da je razbio klasično poimanje žanra o superjunacima. Njegov nastavak upravo igra u kinima i razbija ...

Na projekciji Deadpoola 2 kojoj sam prisustvovao netko je nadobudno odlučio dovesti dijete u dobi od oko 6 godina (!?!). Radi li se o neprepoznavanju ironije i sarkazma u promotivnim materijalima ili potpunom manjku medijske pismenosti odraslih, teško je reći. Deadpool bi se složio da bi socijalna služba i tim psihijatara imali tu posla, a o tragu koji je film ostavio na dječji mozak neću niti komentirati.

Ako netko razmišlja treba li dijete iz vrtića ili osnovne škole odvesti na Deadpool 2, treba znati da uz luđački tempo, konstantna vrijeđanja, sočne psovke i vulgarnosti, film obiluje i realističnim nasiljem na razini horora. Borbe su brutalne i ljudi ginu cijelo vrijeme (sijeku se glave i udovi, drobe se, izjedaju kiselinom, upucavaju, gore, melju...), pa bi cijeli film mogli za djecu klasificirati kao jedan zastrašujući prizor. Usput rečeno, simpatično dijete u filmu odrasli psihofizički muče, pa postaje serijski ubojica kojeg lik iz budućnosti želi smaknuti jer je ubio njegovo malo dijete.

Na projekciji obiteljskog filma Solo: Priča iz Ratova zvijezda uvidio sam da to nije izoliran slučaj. Jedan 10-godišnjak je ocu živahno rekao da je sljedeći film koji moraju pogledati Deadpool 2, na što je otac potvrdno kimnuo glavom. Šokiran komentiram to prijateljima: jedni mi kažu da im kolegica planira na film odvesti kćer vrtićke dobi, a drugi da su se s prijateljima posvađali jer su šokirani da malom djetetu puštaju horore! Situacija nije ništa bolja u SAD, od kuda dolaze izvješća da se na film dovode čak i djeca u dobi od 2-3 godine (to je valjda primjer kad roditelji štede na dadilji).

Navođenje istraživanja o utjecajima filmskog nasilja na djecu i mlade očigledno je u ovoj fazi besmisleno. Čak je i adolescentima problem nositi se s filmskim nasiljem i prigušenom empatijom koju potiče, kamoli maloj djeci. To je vidljivo po nizu ubojstava inspiriranim znatno manje nasilnim filmovima kao što su Matrix i Vitez tame. O masovnim smaknućima u školama diljem SAD da niti ne govorim. Neće ih spriječiti nikakvi metalni detektori, već roditeljska briga, zdrav razum i edukacija.

Nije na društvu niti kino prikazivačima da vam brane gledati filmove, ali barem postoji koliko-toliko izgrađen upozoravajući sistem filmskih klasifikacija. Deadpool 2 je rijedak film s klasifikacijom R (Restricted: zabranjen osobama mlađim od 17 godina bez pratnje odraslih) u SAD-u. U Hrvatskoj se samo ne preporučuje mlađim od 15 godina. Deadpool 2 svakako nije jedan od onih filmova gdje je ta klasifikacija fleksibilan pojam, već je zaista namijenjen za odrasle koje očekuje prvoklasna zabava. Doduše, ako vole kombinaciju crnog humora, vulgarnosti i nasilja - još u prvom filmu Deadpool je dokazao da mu tu nitko nije ravan.

Medijska nepismenost nije jedini razlog ovog trenda filmskog mobbinga koji roditelji (ne)svjesno provode nad djecom. Promotivna mašinerija filmske industrije također je zaslužna s dvosmislenim (i profitabilnijim) reklamnim materijalima. Nekad odu predaleko, pa su tako IMAX plakati za Deadpool 2 morali biti povučeni jer su krivo upućivali na dječji film (sadržali su nacrtane likove kao djecu, kako na jednorogu jašu na šarenoj dugi).

Jasno mi je da je možda netko “slučajno” neinformiran odveo malo dijete na prvi film i zažalio odluku. Ipak je Deadpool proizvod studija Marvel, znanog po filmovima o superjunacima poput Osvetnika i X-Men (namijenjenim uglavnom maloljetnim adolescentima). I filmski studio i glavni glumac morali su se kačiti s tim stereotipom i kroz društvene mreže (ali ne i promo materijale!), naglašavajući da se ne radi o filmu za djecu. Suludo je bilo očekivati i da će peticije nekih roditelja da se napravi obiteljska verzija filma uroditi plodom. Film je dosljedan stripu, koji ionako nije namijenjen djeci, a kako je sam Ryan Reynolds (Deadpool) ideju prokomentirao - film bi tada bio kratak kao foršpan.

Iako se ovdje radi o nastavku Deadpool 2, neki roditelji očigledno nisu naučili lekciju. Očekivati da će odjednom nihilistički i nasilni film za odrasle postati sterilizirani dječji film nije baš bio najlogičniji slijed događaja. Naposljetku, nije se problem informirati o filmu na koji se misli odvesti dijete. Zahvaljujući izumu koji se zove internet, potrebno je svega 30-ak sekundi!

Dragi roditelji, živimo u vrijeme kada nam je dostupno toliko mnoštvo i različitost filmova, serija i crtića za sve moguće dobne skupine. Zašto djeci u ranoj dobi forsirati nasilni sadržaj za odrasle? Nasilje kod djece aktivira snažnu emotivnu reakciju i navalu adrenalina, stvara osjećaj anksioznosti i straha, potiče nasilno ponašanje, te gubitak sposobnosti raspoznavanja dobrog i lošeg. To se ne odnosi samo na vaše dijete, već i njegove vršnjake, pa se manjak empatije i višak nasilja lako može ispoljiti na vašem djetetu.Ne živimo više u Srednjem vijeku, gdje su djeca od malih nogu morala biti izložena nasilju (raščetvorena tijela, nabijana na križ ili kolac, paljena na lomači, dekapitirana giljotinom...), niti u nekakvoj zemlji koja od male djece radi krvoločne vojnike. Nemate nikakve potrebe navikavati malu djecu na takve nehumane strahote i poticati nasilno društvo. Inače imamo pod normalno situaciju da dijete u 1. razredu osnovne škole crta lika s krvavim nožem i iskopanim okom. Nekom djetetu će prije ili kasnije pasti na pamet da taj crtež inspiriran filmom provede u djelo. I što onda?

  Film je moćno oružje i ne mora samo služiti za pranje mozga i kondicioniranje, već za edukaciju. Ali za to ste odgovorni vi. Trebate se informirati o filmu koji želite s djetetom pogledati, prilagoditi sadržaj dobi, te prodiskutirati razloge i posljedice nasilja u filmu i stvarnom životu. Za ranu dječju dob ima puno prikladnijih filmova o suosjećanju, nadi, iskupljenju, podršci i obitelji, koje Deadpool 2 provlači. Kako vi niste dorasli Teletubbiesima, tako ni djeca nisu dorasla Deadpoolu. Za sve će biti vremena. U međuvremenu dozvolite svojim mališanima da budu djeca.

https://www.roditelji.hr/obitelj/znate-li-uvijek-sto-vam-djeca-gledaju-u-kinu/

Tekst: Tihoni Brčić

Foto: povučen iz javnosti plakat filma

Najnovije

Najpopularnije