Vrijeme za sebe

Stres je danas sveprisutan i zato vrijeme za sebe ne smijemo gledati kao luksuz, već kao potrebu! U svakodnevnim razgovorima s majkama mogu primijetiti kako se najčešće žale na pritisak sa svih strana, zbog čega imaju potrebu za dužim danima jer jednostavno ne stignu napraviti sve što su zamislile. Naravno, istovremeno su i nezadovoljne sobom jer sve rade polovično, nemaju vremena za sebe i zbog toga su razdražljive.

Roditeljski se stres najbolje prepoznaje po simptomima uznemirenosti koja je prisutna u svakodnevnim situacijama, poput izljeva bijesa, sukoba djece, održavanja higijene, priprema za školu i otpor kod djeteta.

Ali, svakodnevni stres i nije uvijek loš ako je osoba svjesna tih situacija kako bi mogla spriječiti njegovo akumuliranje i kako se ne bi dovela do intenzivnog stresa.

Intenzivan stres

Intenzivan stres kao rezultat daje nestrpljivu i razdražljivu osobu. Intenzivan stres u ulozi majke predstavlja preusmjeravanje negativne pažnje na dijete tako da ga stalno kritizira, fizički kažnjava, grubo smiruje, umiruje, drži prodiku i viče. Majke pod stresom najčešće pored sebe imaju bolesno, neprilagođeno i zahtjevno dijete, a te iste majke sebe smatraju lošima.

Važno je da majka postane svjesna odakle proizlazi njen stres te da osvijesti njegove simptome kako bi pronašla odgovarajuće mehanizme za nošenje sa stresom.

Simptomi stresa

Simptome stresa možete prepoznati po ubrzanom radu srca, napetosti, teškoćama u koncentraciji, ljutnji, neugodnim osjećajima straha, bezvoljnosti, napetosti u odnosima, učestalom pobolijevanju, konstantnom umoru, izraženoj stalnoj brizi, zaboravljivosti, tuzi, razdražljivosti, gubitku interesa za dosadašnje aktivnosti i razdražljivom ponašanju.

Svaka majka ima neki svoj način koji joj pomaže u borbi sa stresom, a važno je da zna prepoznati i koristiti ono što ju veseli, vraća u ravnotežu i umiruje. Važno je da si dopusti i da si na kraju krajeva prizna da je ponekad pod stresom i da to ne znači da je zbog toga loša majka. Majčinstvo je najteža životna uloga i važno je imati na umu da ne morate biti savršena majka, jer takva ne postoji!

Zanemarivanje sebe

Zanemarivanjem same sebe dovest ćete se do stanja iscrpljenosti u kojem djetetu nećete moći pružiti podršku koja mu je potrebna. Zadovoljna majka je bolja majka zbog čega je važno da pronađete vremena za sebe i da se bavite nečime što vas veseli i opušta.

Pronađite vremena za sebe tako što ćete naučiti reći "ne" određenim obvezama koje jednostavno ne možete ispuniti, složite si prioritete i bolje se organizirajte.

Isto tako osvijestite energiju s kojom se vraćate kući s posla jer djeca upijaju vašu energiju, a ako doživljavate neugodne emocije, morate ih pokazati djetetu i razgovarati s njim o tome.

Pokažite tugu

Na primjer recite djetetu da ste tužni ili ljuti jer vam dan nije ispao onako kako ste zamislili i da imate nekih problema na poslu zbog kojih plačete jer vam se tako jednostavnije nositi s problemima. Na taj ćete način djetetu poslati poruku da su neugodne emocije prirodne, posebno onda kada znate na koji način se nositi s njima i da ne morate baš uvijek biti savršeni.

Vlastitim primjerom učite svoje dijete kako bi i samo znalo reagirati kada se nađe u sličnim situacijama u kojima će osjetiti neugodne emocije, koje će si dopustiti proživjeti.

Ako vam stres uzrokuju određene odgojne situacije, posebno onda kada dijete testira granice, važno je da ostanete smireni i dosljedni, da jasno i odlučno kažete svoj zahtjev i da odredite prioritete vezane za dijete i njegove potrebe.

Budite usklađeni s djetetom kako bi mogli prepoznati njegove reakcije i njegove potrebe. Svakako tražite podršku partnera, prijatelja i obitelji kad god vam je potrebna. Ako pak osjećate kako nema izlaza iz osjećaja preopterećenosti, nezadovoljstva i razdražljivosti, ne ustručavajte se potražite stručnu pomoć. Potražiti pomoć je znak snage, a ne slabosti.

Stres možete ukloniti ili ublažiti uz pomoć trikova koje vam donosim u videu.

Tekst:Ana Zibar

Foto: Profimedia