Ukratko: izluđujemo jedna drugu. Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko ‘začinjen’ zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

Veza koja nikada ne prestaje

Veza s majkom nikada ne prestaje, čak ni nakon njezine smrti. I tada posve nesvjesno tražimo njezino odobrenje za svoje postupke. To je odnos koji ne možemo staviti pod tepih jer ćemo se, ako ne pokušamo razumjeti i prihvatiti svoju majku takvu kakva jest te stvoriti odnos povjerenja, uvijek spoticati o njega. Vjerujemo da postoji bezbroj lijepih riječi koje joj možete reći. Počnite od ‘Volim te’…

Konflikt je nova šansa

U našoj je prirodi da težimo harmoniji. No događa nam se da u sukob najčešče ulazimoupravo s osobama koje su nam najbliskiije. Školska psihologinja Marija Roth govori kako majke prema kojima kćeri znaju biti grube i govore im uvredljive riječi, mora tješiti govoreći im kako vjeruje da su njihove kćeri sigurne u taj odnos i bez obzira na to što govore pretpostavljaju da će majke ostati tu i dalje ih voljeti. Konflikt ne mora biti nešto loše, on može biti prilika za transformaciju odnosa.Majka i kći u okviru konflikta imajupriliku prilagoditi se jedna drugoj”, govori psihologinja i dodaje kako taj jaz zna ostati i u odrasloj dobi. Na taj način kći zapravo kažnjava majku, i to najčešće zato što ju je na nekom nivou doživjela nedostupnom. “Ako o tome ne razgovaraju, stvari uglavnom ostaju iste jer ne vjeruju da se može ostvariti istinski kontakt”, kaže.

odnos-majke-kceri-prilika-za-transformaciju
Beautiful golden-haired woman knitting a scarf with purple threads and holding a big ball of threads on her lap, while her elegant mother holding a mug of tea and looking at her knitwork, Image: 342229418, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Odnos između majke i kćeri može napredovati

Profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, sa svojim suradnicama više godina zaredom održavala je radionice ‘Majka-kći: različite perspektive odnosa’ koje su privukle veliki broj njezinih sugrađanki. Osnovna ideja radionice je bila da se razmjenom očekivanja od odnosa između majki i kćeri može unapređivati odnos. Tako su tijekom radionice majke promišljale o različitim aspektima odnosa, a kroz aktivnosti grupnog rada poručile su što očekuju jedne od drugih. Najčešća očekivanja bila su: želim da se oslobodiš, da budeš sigurna u sebe, da naš odnos bude povjerljiviji, da pokušaš razumjeti da se brinem za tebe, da dopustiš da biram sama, da imaš više strpljenja…“Svijest o važnosti uvažavajuće komunikacije je prilika za pogled iz nečijeg tuđeg kuta ono je što su sudionice mogle ponijeti sa sobom sa radionice”, smatra dr. Smojver-Ažić. Uspjehu je pridonijelo i to što su na radionicama bile prisutne žene različite dobi, pa su se kroz grupnu interakciju i razmjenu iskustava mogli sagledati problemi i potrebe iz šire perspektive.

Tekst: I.Ć.

Foto: Profimedia