Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li dijete siliti da pozdravlja susjede?

Pristojnost ili iskrenost, pitanje je sad. Ili kako postupati s poštovanjem i ljubavlju prema djetetu koje tek uči društvena pravila i na kraju dobiti iskrenu, a ne glumljenu pristojnost. I vječni problem hoće li dijete pozdraviti ...

Je li u redu inzistirati da mala djeca pozdravljaju susjede iz zgrade? Na iznenađenje mnogih, osobito onih koji pripadaju "staroj školi", odgovor je NE!

Mama sa svojim četverogodišnjim sinom ulazi u lift i kaže mu: "Reci teti dobar dan!" Ponavlja to još jednom, malo više prigovarački, a on šuti, ni da zucne. Dječak se zalijepio uz kut lifta i spušta pogled. Mama mu kaže da to nije lijepo ponašanje i da su o tome već sto puta pričali, ali da ne vrijedi. Ako pitate mamu, ona će vam reći da to radi iz poštovanja prema drugim ljudima, a ako pitate mene, ja ću vam reći da ona svoju potrebu da se dopadne drugima, stavlja iznad potrebe svoga djeteta.

Polako mama, ima vremena. Naučit će vaše dijete pozdravljati druge, dovoljno je da čuje vas kako to radite. Samo će ono to učiniti kad se za to bude osjećalo dovoljno samopouzdano. Sasvim je u redu da se mala djeca zastide! Čak štoviše, prirodno je i poželjno. To znači da imaju svijest o tome da u komunikaciji s odraslima oni nisu na istoj razini. Ne tjerajte ih da se na silu ponašaju društveno poželjno. Mnogo je važnije ono što je unutra tj. raduje li se vaše dijete drugim ljudima iskreno, poštuje li starije uistinu, a za formalnosti, za njih ne brinite puno.

Posebno vodite računa o tome kako se odnosite prema osjećajima vašeg djeteta! Ako se srami, uvažite to! Tim postupkom uvažavate i njegovu ličnost i šaljete mu poruku da ga prihvaćate i volite takvo kakvo je.

Pa sada izvažite, je li vam važnije to ili da pred susjedima ispadnete divni?

Tekst: Biljana Grbović, master dizajner medija u obrazovanju na Pedagoškom fakultetu i Relax Kids coach

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije