Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednosti sportsko-edukativnih kampova za djecu

Uz trenutni način života, sportsko-edukativni kampovi u prirodi su vjerojatno najzdraviji i najkorisniji način kako bi djeca mogla provoditi svoje praznike

Kako bismo otkrili kako izgledaju kampovi za djecu koji se provode tijekom proljetnih praznika i koji im je cilj, za sugovornika smo odabrali Domagoja Francetića, magistra kineziologije koji radi u Osnovnoj školi Sveta Nedelja kao prof. Tjelesne i zdravstvene kulture, a k tome je već dulji niz godina trener nogometa za djecu.

Od kada se bavite organiziranjem sportsko-edukativnih kampova i što vam je bila glavna motivacija da se time krene baviti?

Osmišljavanjem, organiziranjem i vođenjem sportsko-edukativnih kampova bavim se zadnjih 5 godina. Realizacijom istih cilj mi je smanjiti negativan trend sve većeg porasta hipokinezije već u dječjoj dobi, te potaknuti djecu na tjelesnu aktivnost, usvajanje navika i znanja o zdravoj prehrani, primjerenim motoričkim sadržajima utjecati razvoj funkcionalno-motoričkih sposobnosti djece, redukciju potkožnog masnog tkiva, stvaranje pozitivne slike o sebi, isto tako u svojem programu nastojim utjecati na prevenciju i suzbijanje neprihvatljivih oblika ponašanja, te poticanje samostalnosti djece u svakodnevnom životu.

Kojem su uzrastu namijenjeni kampovi i koliko puta godišnje se organiziraju?

Kampovi su namijenjeni djeci u dobi od 6 do 12 godina, a provode se 2 puta godišnje, tijekom zimskih i proljetnih praznika.

Po čemu se vaši kampovi možda razlikuju od nekih drugih dječjih kampova?

Za razliku od većine ostalih kampova koji imaju neku svoju bazu gdje provode aktivnosti, ideja našeg sportskog kampa je bila raznovrsnost u sadržajima i lokacijama, pa se trudimo svaki kamp osmisliti djeci uz zanimljiv, dinamičan i raznolik program, pun izazova, adrenalina i zabave.

Koliki je optimalan broj djece za kamp?

Optimalan broj za realizaciju naših kampova je do 50-ero djece.

Tko sve prati djecu osim vas?

Najveća podrška djeci u našim sportsko-edukativnim kampovima su njihovi roditelji koji ih redovito prate na njihovim izletima, te im omogućuju da sudjeluju u ovakvim projektima gdje se djeca druže, zabavljaju, uče na jedan opušteniji način i socijaliziraju u društvu svojjih vršnjaka.

Ima li djece koja se višekratno prijavljuju na vaše programe?

80% naših kampova popune stalni polaznici, koji kada se jednom uključe, u pravilu budu dio naše ekipe na svim budućim događanjima, što me iznimno veseli i motivira da im svaki novi kamp osmislim neke nove izazovne i zabavne aktivnosti, koje većina njih još nije probala (npr. paintball, škola jahanja, planinarenje..)

Koja je razlika između kampova zimi ili tijekom toplijih mjeseci?

U zimskim mjesecima češće biramo lokacije za kampove koje su zatvorenog tipa, zbog vremenskih uvjeta, dok tijekom proljetnih praznika pokušavamo s djecom što više biti u prirodi.

Koje aktivnosti djecu zapravo najviše privlače od ponuđenog programa?

Djecu najviše privlače aktivnosti koje nude neku vrstu adrenalina, izazova.. npr. paintball, vodene aktivnosti u Termama, osvajanje vrhova na planinarenjima, dok su, naravno, sportske te elementarne igre neizostavni dio svih kampova.

Što sve djeca mogu naučiti tijekom trajanja kampa?

Osim tjelesnih aktivnosti, u našim kampovima djecu potičemo na razvoj kreativnosti kroz izradu različitih eko poruka, likovnim, glazbenim, kulinarskim, lutkarskim radionicama; isto tako nastojimo utjecati na razvijanje društvenih odnosa, jačanje samopouzdanja, stvaranje pozitivne slike o sebi kod djece, bavimo se i prevencijom i suzbijanjem neprihvatljivih oblika ponašanja, te poticanjem razvoja svijesti i suosjećanja za potrebe drugih i drugačijih.

Nose li djeca sa sobom mobitele tijekom odlaska na kamp i stižu li ih uopće koristiti?

Tijekom odlaska na kamp djeca koja žele imaju sa sobom mobitele, ali ih u pravilu koriste samo u busu kako bi roditeljima javili da se vraćamo i da dođu po njih na lokaciju odakle smo i krenuli. Svaki dan im je ispunjen cjelodnevnim aktivnostima, tako da se ni ne sjete da imaju mobitel u ruksaku sve dok ne krenemo kući.

Trenirate djecu nogomet, imate li u grupi i djevojčica?

Iznimno me veseli i trenerski posao. Uživam prenoseći znanja i iskustva svojim malim nogometašima, a svaki njihov osmijeh, zabijeni gol, pobjeda, medalja, meni su najveća nagrada. Nažalost, u mojoj grupi nema djevojčica, ali pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u, kako mu ja volim tepati, najljepšoj igri na svijetu - NOOOOGOOOMET!!

Smatrate li da se danas neka djeca možda čak i preintenzivno bave sportom, dok su druga fizički možda nedovoljno aktivna, postoje li neke krajnosti i preporuke...

Nažalost, mislim da se danas djeca premalo bave sportom. Smatram da je iznimo važna selekcija već od najranije dobi, te za djecu koju se utvrdi da su vrlo talentirana i posjeduju potencijal za najveće domete, ukoliko oni to žele, treba treninzima pristupiti ozbiljno i redovito već od najranije dobi, minimalno 3-4 puta tjedno, dok bi svu ostalu djecu trebalo usmjeriti u neki rekreativni oblik tjelesne aktivnosti kako bi bili što aktivniji, minimalno 2 puta tjedno. Najbolji primjer nam je susjedna Slovenija koja je od ove školske godine u osnovne škole uvela obaveznu nastavu TZK svaki dan u tjednu u trajanju od jednog školskog sata, što dovoljno govori koliko oni cijene tjelesnu aktivnost i što misle o njoj, za razliku od školstva, gdje učenici predmetne nastave tjedno imaju samo 2 školska sata TZK što je premalo za neke značajnije promjene u sastavu tijela naših učenika.

Koliko često se održavaju treninzi i koliko su česta natjecanja?

Treninzi u mojem klubu za djecu u dobi 6-8 godina održavaju se tri puta tjedno u trajanju od sat vremena, dok su natjecanja/utakmice svaki vikend.

Postoji li mogućnost rekreativnog treniranja nogometa, bez da se odlazi na natjecanja?

Naravno, postoje i djeca koja žele samo trenirati, bez da igraju utakmice i natječu se, međutim rijetki su takvi, jer svi se žele natjecati, pobjediti, biti bolji, osvojiti medalju..

I sami puno trenirate, imate li i kakve krizne trenutke kad vam se baš ništa ne da... kako sami sebe motivirate i koliko je motivacija važna u ovome što radite?

Od svoje 6. godine bavim se sportom i on je postao dio moje svakodnevice, tako da ne mogu zamisliti dan bez tjelesne aktivnosti. Sport me ispunjava, opušta i veseli. Uz sve obaveze na poslu trudim se svaki dan pronaći barem sat vremena za neki vid tjelovježbe. Postoje i dani kada ti sve bude nekako naporno i teško, ali moj zid u sobi, te cijela jedna datoteka u mobitelu su prepuni motivirajućih slika i poruka koje čim pogledam me odmah trgnu i "guraju" da se pokrenem!

Što biste poručili roditeljima vezano uz druženje s djecom u prirodi i komunikaciji s njima?

Roditeljima bih poručio da pokušaju odvojiti vrijeme za svoju djecu, za boravak s njima u prirodi, da se potrude omogućiti im sudjelovanje u sportsko-edukativnim kampovima u kojima djeca stječu niz novih znanja i vještina, sklapaju nova prijateljstva, socijaliziraju se, uče pravila ponašanja u grupi te dožive predivna iskustva i uspomene koje im ostaju za cijeli život.

Više o sportsko-edukativnom kampu koji se provodi tijekom nadolazećih proljetnih praznika koji organizira Domagoj Francetić te za koji još stignete prijaviti svoje dijete potražite na FB stranici kampa.

Razgovarala: Ivančica Tarade

Foto: privatni album

Najnovije

Najpopularnije