Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naše dijete neće biti razmaženo

Roditeljima je teško djetetu reći "ne", a svi teže učiniti svoje dijete osjećajnom, vrijednom, sretnom i uspješnom osobom. Često se događa da upravo zbog te težnje roditelji od svoje djece naprave razmažene osobe koje misle da svi ...

Blagdani i rođendani su dani kada djeca dobivaju puno poklona, obično i više nego što im je potrebno. To su zapravo idealni dani da se dijete naučiti davati. I zato s djetetom počistite dječju sobu i filtrirajte igračke s kojima se više ne igra. Filtrirane igračke poklonite djeci koja su bolesna ili sama i napravite dobro djelo! Naučite dijete kako biti dobar čovjek!

Razlikujte nagradu i mito jer je nagrada poklon djetetu za dobro ponašanje kakvo podržavate, a mito je potkupljivanje djeteta da nešto napravi. Zapamtite da je djetetu od bilo koje igračke ili slatkiša potrebnija vaša pažnja zbog čega mu je vrijeme provedeno s vama nešto čega će se uvijek sjećati. Nagrađujte svoje dijete kroz svoju ljubav prema njemu i kroz sebe.

, Image: 351750040, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Često djeca odrastaju tako da nisu nimalo svjesna svojih postupaka koji ostavljaju određene posljedice na ljude oko njih. Težite nagrađivanju dobrog ponašanja i pozitivnom reagiranju više nego reagiranju na negativno ponašanje. Nemojte zaboraviti da djeca često rade loše stvari samo kako bi privukla pažnju na sebe.

Ponekad djeca testiraju svoje roditelje samo kako bi vidjela koje su njihove granice zbog čega jasno i glasno treba postaviti granice kako bi se dijete znalo ponašati.

Svako dijete je dovoljno zrelo za obavljanje nekog posla u kući. Najbolje je da svaki član obitelji ima određeni zadatak u kući. Dijete uvijek možete zadužiti da postavi stol, pospremi svoje igračke ili nahrani ljubimca. Kada god vam dijete pomogne i kada obavi ono što ste mu zadali, trebate ga kratko pohvaliti! Samo uz pohvalu će se dijete osjećati dobro i važno.

Little girl washing car, Image: 355439058, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto A

Ako ste od onih roditelja koji pristaju na sve što vas dijete traži, vi zapravo učite svoje dijete da je u životu moguće dobiti sve što se poželi, a svi znamo da to nije tako. Davanjem svega što želi zapravo djetetu činite štetu jer ga ne učite da se život sastoji i od razočaranja s kojim se treba naučiti nositi. Tako neće niti naučiti naći motivaciju kako da se potrudi oko nečega što mu je važno, niti će se posebno veseliti dobivenim stvarima ako do njih dođe kao čarobnim štapićem. Put do cilja često nas više veseli nego cilj sam. Istinsko zadovoljstvo osjetimo tek kad smo nešto stvarno zaslužili svojim zalaganjem i vještinama koje se pritom i usavršavaju.

Recite djetetu NE i recite mu to u pravom trenutku. Ako to stvarno ne osjećate, nemojte mu govoriti jer dijete jako dobro osjeti ono što vi osjećate. Kada roditelji popuste svaki put kada se dijete počne bacati po podu ili zaplače, ono zna da tako može dobiti sve što poželi i to iskorištava, a na kraju ispada u potpunosti razmaženo, a tantrumi se nastavljaju.

Igračaka danas ima previše u svakoj dječjoj sobi jer tko god dođe u posjetu djetetu donese neku igračku, a na kraju dijete ne uživa niti u  jednoj. Zato se savjetuje roditeljima da za djetetov rođendan ne kupuju igračke već mu poklone vrijeme i sebe. Ili dio igračaka sklone i poklone mu drugom prilikom...

Girl, 4 years, with lots of plush toys, Image: 146419195, License: Royalty-free, Restrictions: MR_Yes, PR_No, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Poklonite djetetu kino, koncert, zabavni park ili kazalište. Zabavite se zajedno jer će to vaše dijete sigurno pamtiti i cijeniti. A ako baš želite potrošiti veću količinu novaca, radije ga potrošite na neki tečaj koji vaše dijete zanima.

Roditelji tinejdžera bi trebali svoju djecu potaknuti da rade preko praznika jer će kroz rad razviti vještine koje ne uče u školi, a koje se stječu u stresnim situacijama, suradnji s drugima, kroz timski rad, vrijeme i upravljanje novcem. Uz rad se stječe osjećaj odgovornosti zbog čega je posao za vrijeme praznika vrlo koristan djetetu u daljnjem školovanju i životu općenito.

Nikako dijete nemojte učiti jednom ponašanju, a da se vi pritom ponašate drugačije. Ako želite pristojno ponašanje djeteta vi se prvi morate tako ponašati i biti mu primjer. Ne govorite djetetu da nešto ne smije raditi ako vi sami to radite i to još pred njim. Učite dijete primjerom jer tako dijete uči, a što prije toga postanete svjesni, to bolje.

Tekst: Ana Zibar

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije