Nevidljivi teret majčinstva je stvaran: Besplatna izložba pruža podršku majkama koje se osjećaju usamljeno

Emotivne fotografske priče koje će kroz osobne ispovijesti majki prikazati nevidljive trenutke majčinstva.

Promo

Nedavno istraživanje portala Supermame povodom projekta „Nevidljiva“ pokazalo je kako čak 86% žena na leđima nosi nevidljivi teret majčinstva. Majke su često te koje brinu o svemu, organiziraju svakodnevne obaveze, održavaju kućanstvo, i istovremeno balansiraju karijeru i vlastite potrebe. U tom procesu, one često zapostavljaju vlastito fizičko i mentalno zdravlje te svoje potrebe. Dok njihova uloga majke i supruge postaje vidljiva kroz obiteljske uspjehe, njihova osobna borba – borba s umorom, emocionalnim preopterećenjem i osjećajem usamljenosti – ostaje nevidljiva.

Posebno izražen osjećaj nevidljivosti javlja se nakon poroda, kada se majke suočavaju s fizičkim i emocionalnim promjenama, ali društvo očekuje da se brzo prilagode novoj ulozi, često bez prave podrške. Postporođajna depresija, iscrpljenost i usamljenost često prolaze ispod radara, dok su majke usmjerene na brigu o novorođenčetu. 85% žena potvrdilo je da se osjeća usamljeno u majčinstvu, a 73% njih nema vrijeme za sebe otkad su postale majke.

Osjećaj nevidljivosti žena i majki dodatno se pojačava kada prolaze kroz teške životne situacije poput bolesti, brige za djecu s poteškoćama ili gubitka djeteta. Te žene često doživljavaju dodatne slojeve usamljenosti i nerazumijevanja, dok društvo u velikoj mjeri ostaje slijepo za njihovu svakodnevnu borbu.

Upravo zbog svih tih nevjerojatnih žena projekt „Nevidljiva“ dobio je svoj nastavak u obliku izložbe - emotivne fotografske priče koja će kroz osobne ispovijesti majki prikazati nevidljive trenutke majčinstva. Ova jedinstvena izložba daje glas majkama koje su često, uslijed brojnih obaveza, očekivanja i izazovnih životnih situacija, ostajale neprimijećene – u trenucima kada su se osjećale iscrpljeno, preopterećeno i nevidljivo.

Promo 

Izložba će biti otvorena za javnost 20. rujna u Orisu kući arhitekture u Zagrebu, a donosi autentične fotografije i priče majki koje su odlučile podijeliti svoja iskustva i stale pred objektiv fotografkinje Ane Surač.

Svaka od fotografija priča priču otkrivajući izazove koje majke svakodnevno nose. Cilj izložbe je potaknuti razgovor o važnosti podrške majkama i prepoznavanju njihovih uloga u društvu te ukazati na nevidljivi teret majčinstva, fizičke i emocionalne izazove koje žene svakodnevno nose, a koji često prolaze ispod radara društva.

Svaka majka zaslužuje biti viđena, čuti se i osjećati podržanom. Vjerujemo da zajedno možemo napraviti značajan korak prema boljoj svijesti i podršci majkama u našoj zajednici.

Promo 

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.