Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivana Balić: Ples potiče djecu na pozitivan stav te na razvoj vlastite kreativnosti i samoizražavanja

U Hrvatsku je za vaše mališane stigla zanimljiva, zabavna i vrlo korisna Intellidance® metoda, prema licenci osnivačice Jessice Baudin-Griffin i to zahvaljujući našoj sugovornici Ivani Balić. Doznajte o čemu se radi i kada se održavaju ...

Danas vam predstavljamo uistinu svestranu Ivanu Balić, diplomiranu odgojiteljicu i voditeljicu plesnih tehnika, te licenciranu voditeljicu po Intellidance® metodi koja je tema ovotjednog intervjua. Iako je Ivana prvotno diplomirala novinarstvo i bavila se različitim poslovima, uvijek ju je u njenom radu pratio rad s djecom kao neki drugi ili treći posao. S vremenom je shvatila da joj je rad s djecom najdraži i da mu se želi u potpunosti posvetiti. Budući da je smatrala kako je za rad s djecom izuzetno važna stručnost, nije joj bilo teško ponovno postati studentica te je uz rad završila Učiteljski fakultet. Uz iskustvo rada u dječjem vrtiću Trešnjevka, iskustvo plesa, glume, pjevanja, znanja engleskog jezika te zbog dugogodišnjeg vođenja plesnih radionica za djecu odlučila je u potpunosti se posvetiti kreativnom radu s djecom. Uz vlastite plesne i druge kreativne programe koje radi s djecom unutar Edukacijskog centra Lemur, educirala se za Intellidance® instruktora te je zajedno sa svojim životnim partnerom kupila potrebnu Intellidance® licencu kako bi mogla ovaj izuzetan program dovesti u Hrvatsku.

Kako ste saznali za Intellidance® i odlučili se educirati za voditeljicu? 

Jako volim učiti i mislim da je cjeloživotno obrazovanje jedna od boljih stvari u životu. Htjela sam u svoj rad uvrstiti još jednu metodu koja je u svijetu priznata kao provjerena praksa za ples s bebama te s djecom rane i predškolske dobi. A budući da Intellidance® metoda kreće već od djetetovog 3 mjeseca, po tome me stvarno oduševila. U praksi sada vidim da tako mala djeca i roditelji odlično reagiraju na ono što im nudim i to me jako veseli. Intellidance® je jedinstvena serija kreativnih plesnih programa napravljenih za poticanje sveobuhvatnog razvoja djeteta u dobi od 3 mjeseca do 5 godina. Intellidance® je 2008. godine osnovala i kreirala vlasnica licence Jessica Baudin-Griffin, stručnjakinja edukacijskih programa za djecu. Ovaj program je do sada dobio brojna priznanja i nagrade.

Kreatorica metode Jessica me oduševila i kao osoba, što je također prevagnulo da odlučim u svoj rad uključiti ovu metodu, jer stalno daje nove ideje, ali i ostavlja prostora za ideje Intellidance® instruktora, stručna je i topla osoba koja istinski voli djecu i razumije što ona vole i trebaju te joj u prvom planu nije profit, već pružanje što kvalitetnije usluge djeci i njihovim roditeljima, te da usput radi ono što voli. To su ujedno i moji motivi.

Kakva vrsta glazbe se bira za radionice, ima li neki poseban kriterij za to?

Glazba je izuzetno važna i birana je prema Intellidance® standardima koji su uvijek najmoderniji i u skladu s podržavanjem razvoja djece.

Koja je poveznica između plesa i djetetova samopouzdanja?

Djeca prilikom učenja i prilagođavanja novim pokretima i položajima za ples postižu bolji osjećaj za vlastito tijelo te se tako počinju udobnije osjećati u svojoj koži. To svakako pridonosi poboljšanju njihovog samopouzdanja i samopoštovanja. Ples potiče djecu na pozitivan stav te na razvoj vlastite kreativnosti i samoizražavanja. To koristi svima no pogotovo pomaže djeci koja su sramežljivija ili imaju određene emotivne poteškoće. Također, ples je odlična vještina za podizanje samopouzdanja i pozitivnih emocija kod djece koja imaju fizička ili mentalna oštećenja. Naravno, tada se sve prilagođava njihovim mogućnostima. Glazba, senzorni rekviziti i jednostavni plesovi podržavaju razvoj glazbenih mogućnosti te potiču razvoj samopouzdanja i samopoštovanja!

Kako izgleda program za djecu od 3 do 5 godina?

U ovoj dobi djeca su samostalnija te im nije potreba pratnja odraslih na satu. Svaki sat je također posebno osmišljen u svakom svom dijelu. Djeca su sada spremna za plesne avanture i možemo s njima istraživati plesne koncepte uz pomoć maštovitih igara dok istodobno razvijaju vještine kretanja, ravnotežu, fleksibilnost i koordinaciju te ih se i dalje senzibilizira za engleski jezik uz pomoć pjesmica i pokreta.

Mogu li ga roditelji prakticirati ovu vrstu rade s djecom i kod kuće nakon što nauče osnove?

Dapače, to je svakako i preporuka koju stalno naglašavamo.

Od osnivačice licence za Intellidance® Jessice Baudin-Griffin doznajemo što djeca od 3 do 11 mjeseci zapravo mogu raditi na radionici, kako otprilike izgleda sat, koliko traje i koja je uloga roditelja:

Svaki Intellidance® Baby sat traje radnih 45 minuta. Tijekom tog vremena roditelji uče kako ples, glazba i igra mogu odlično podupirati rani neurološki razvoj djeteta istodobno jačajući vezu između roditelja (ili nekog drugog tko dođe kao pratnja) i djeteta. Redovito se predstavlja nova razvojna tema kako bi roditelji razumjeli kako podupirati djetetov rast. Plesni i glazbeni koncepti uvode se kroz plesove u krugu, slobodno istraživanje, pjesme i rime na engleskom i hrvatskom jeziku te senzorske aktivnosti koje pomažu u poticanju djetetovog kognitivnog, emocionalnog i tjelesnog zdravlja. Odrasli koji su djetetova pratnja aktivni su sudionici tijekom čitavog sata te podržavaju i povezani su sa svojim djetetom u svakoj aktivnosti. Oni uživaju u promatranju kako njihova djeca rastu i uče dok istodobno ostvaruju prijateljstva i socijaliziraju se s drugima.

Ako beba ima neki od motoričkih problema u razvoju, može li mu ova metoda biti od dodatne pomoći?

Jessice Baudin-Griffin: Ples, glazba i igra korisni su za svu djecu, uključujući i one s razvojnim poteškoćama. Instruktori koji imaju Intellidance® licencu osposobljeni su za moderiranje aktivnosti ako je potrebno kako bi odgovarale djeci različitih potreba. Međutim, preporučuje se roditeljima djece s teškoćama u razvoju da razgovaraju sa svojim liječnikom kako bi bili sigurni da je program siguran za specifične medicinske potrebe njihovog djeteta.

Tko obično dolazi s bebama na satove i kako bebe reagiraju?

Jessice Baudin-Griffin: Na Intellidance® satovima najčešće uz dijete dolaze mame, očevi, dadilje, bake i djedovi. Svi su oni dobrodošli sudjelovati na našim programima. Naš je cilj podržati razvoj sigurnog vezivanja djeteta i njegovog primarnog skrbnika kroz ples, glazbu, pjesme, rime i aktivnosti senzornog igranja. Mnoge od naših aktivnosti lako se prenose u domove naših sudionika kako bi i tamo mogli uživati ​​u ovom programu sa svojom djecom između satova.

Bebe i djeca vole pohađati Intellidance®! Svaka je aktivnost pažljivo istražena i kreirana u skladu s djetetovim razvojem. Na satovima se mogu vidjeti bebe koje se smiješe i skakuću u krilu u ritmu glazbe. To je prekrasan način za bebe da nauče prihvatljivo ponašanje u društvu ispunjeno s ljubavlju i podrškom.

Postoji li preporuka koliko bi trebalo dolaziti na radionice da bi se postigao željeni učinak?

Jessice Baudin-Griffin: Svaki Intellidance® sat uvodi nove koncepte i aktivnosti. Program je osmišljen tako da je preporuka roditeljima da redovito dolaze s djecom u dobi od 3 mjeseca do 11 mjeseci, s novim učenjima i uzbudljivim otkrićima svake sesije. Tijekom prvih pet godina života djeteta njihov mozak je snažno oblikovan njihovom okolinom i iskustvima, pozitivnim ili negativnim. Pružanje prikladnih iskustava tijekom ovog kritičnog razdoblja razvoja može pomoći u poboljšanju djetetovog cjeloživotnog zdravog razvoja. Zato se programi Intellidance® protežu od dobi od 3 mjeseca do 5 godina. Kako vaše dijete raste, mi ga kroz program pratimo kako bi unaprijedili i osigurali pozitivno rano iskustvo koje će ga podupirati da postane zdravo, sretno dijete i kasnije odrasla osoba!

Što se po vašem mišljenju bebi i djeci najviše sviđa vezano uz Intellidance®?

Jessice Baudin-Griffin: Uz Intellidance® se prije svega želimo zabaviti! Koristimo dječju prirodnu ljubav prema glazbi, plesu i igri kako bismo stvorili snažan, svrsishodan nastavni plan i program koji podržava cjeloviti razvoj i osnažuje kvalitetne odnose. Svaki trenutak na satu ima vrlo specifičan cilj u pružanju podrške razvoju djece, dok je istodobno sve prožeto zabavom! Jasno je da roditelji ulažu mnogo u svoju djecu i stoga je želja ovog programa da se osjećaju sigurni u to koliku vrijednost primaju kada pohađaju Intellidance® sa svojom djecom!

Besplatni ogledni satovi

Prijavite se za besplatni ogledni sat:

21.11. u 09:30 sati, Intellidance® Baby (od 3 do 11 mjeseci)

u 10:30 sati Intellidance® Tykes (od 12 do 23 mjeseca)

mjesto: Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1

Prijave su obavezne na [email protected]com

Razgovarala: Ivančica Tarade Foto: privatni arhiv

Najnovije

Najpopularnije