Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvostruko slavlje u zagrebačkom zoološkom vrtu

U subotu, 10. lipnja, slave se 92. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba i 1. rođendan lavića Tume i Uzuri.

Prigodni program počinje u 11 sati posluživanjem torte obitelji lavova te uručivanjem posebnog rođendanskog dara njezinim najmlađim članovima. Posjetitelji će velikom tortom biti počašćeni na Zebrinu trgu.

92. rođendan Zoološki vrt grada Zagreba slavi pomlađena lica. Naime, prvi je to rođendan Vrta nakon dovršetka prve faze modernizacije u sklopu koje je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Zahvaljujući tome Zoološki je vrt stekao još bolje uvjete za obavljanje svojih zadaća: znanstveno-istraživački rad, zaštitu ugroženih vrsta te edukaciju o životinjskom svijetu i njegovoj povezanosti s čovjekom.

U subotu građane očekuje bogat edukativno-zabavni program o lavovima i afričkoj savani. Važnu ulogu u priči edukatora imat će lavići Tuma i Uzuri. Iza njih ostaje uzbudljivih godinu dana. Svakim danom sve su samostalniji. Sve hrabrije istražuju teritorij i vježbaju predatorske vještine.

Posebno im je zanimljiv bio prvi susret s vodom. Opazivši ribe u mladim se lavovima probudio instinkt lovca. U igri uživaju, pa im kako bi dodatno potaknuli njihovo prirodno ponašanje, zoolozi i timaritelji redovito obogaćuju životni prostor. Pritom se mogu uočiti razlike u karakteru Tume i Uzuri. Mužjak je razigraniji, a ženka odvažnija.

Kad ih nešto poput jakog zvuka ili niskog preleta ptice prestraši, utjehu traže u čoporu. Mama im je najveća zaštitnica. S njom se vole maziti te u njezinoj blizini odmarati. Iako je odgoj u lavljem svijetu ženski posao, tata se s mladuncima povremeno igra. U igri s lavićima sudjeluje i teta, lavica koja ih podučava i hijerarhiji.

Njihova nastamba u subotu će se pretvoriti u mali edukacijski centar. Posjetitelji će tamo zahvaljujući preparatima vezanima uz lavove moći upoznati biologiju te život lavova u divljini. Poseban model predstavljat će hranidbeni lanac te dinamiku ekosustava savane. Koje životinje s lavovima dijele životni prostor, posjetitelji će moći doznati na Zebrinu trgu. Tamo će moći ostaviti i rođendanske čestitke zagrebačkim lavićima. Kreativci će se moći uključiti u radionicu izrade lavljih ušiju i repa, a za razgibavanje se priprema poligon Lavlja avantura. U Afričkom selu djecu očekuju predstave mađioničara te bubnjarske radionice, a kraj Ribareva mosta oslikavanje lica motivima afričkih životinja. Dobro raspoloženje dodatno će začiniti razigrane maskote.

Rođendan lavića imat će i humanitarnu notu. U sklopu akcije „Afrika – Možemo zajedno“ Dejana Nemčića u suvenirnici Vrta postavljena je kutijica u koju posjetitelji mogu ubaciti novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije