Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv

Danas u 20 sati u Klubu KIC, Preradovićeva 5 u Zagrebu otvorit će se izložba na kojoj ćete moći vidjeti dvanaest razglednica / kartolina od jedanaest hrvatskih umjetnika koji su se u svojim umjetničkim radovima na razne načine dotakli ...

Razglednice će krasiti i crteži Stipana Tadića, Josipa Zankija, Martine Miholić, Dominika Vukovića, Ivana Vrančića, Maje Rožman te detalj s plakata izložbe Bane Milenkovića i Gorana Štimca koja se održala 1985. u Galeriji Studentskog centra. A zašto razglednice? Na to pitanje jednostavno odgovara književnik Zvonimir Milčec u svojoj knjizi Pozdrav iz Zagreba, pa citiramo: “razglednica je, dakle, mali format velike ljubavi prema gradu…“. Europski biciklistički izazov dobar je povod da se Zagreb predstavi kartolinama, ali ne onima koje prikazuju vedute grada već one koje prenose inspiraciju koju taj grad nudi. To najbolje mogu prenijeti umjetnici i njihovo djelo.

U sklopu otvorenja izložbe i Europskog biciklističkog izazova predstavit će se i tri mlade umjetnice iz Zagreba koje će u 21 sat izvesti performans “Cugaj s umjetnicom - svaka ima svoj karton”. Na prvu naziv performansa doima se kontradiktorno ovom projektu, no upravo ideja performansa je problematiziranje alkohola u hrvatskom društvu.

  Umjetnice ovim performansom propituju i osvrću našu pozornost na svakodnevnu konzumaciju alkohola posebno na otvorenjima izložbi, ali i na poslovnom večerama, u dobrom društvu, uz dobar ručak ili na domjencima, značajnim društvenim događajima i susretima. “Pivo je ljeti naš najuobičajeniji alat za osvježenje, a rakija liječi sve - od udarca u koljeno do želučanih tegoba. Posrijedijedaklekritičkosučeljavanjesproblemimaskojimasesusrećemousvakodneviciizabavautemeljenanatradicionalnojpovezanostialkoholaiovdašnjegstila života. Izložba ćebitiotvorenado 31. svibnjadokadtrajeiEuropskibiciklističkiizazovstogasvakakodođiteiuživajteuovomjedinstvenomumjetničkomopusu.

Tekst i foto: promo

Najnovije

Najpopularnije