S ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života hrvatskih građana, Europska komisija predložila je uvođenje mogućnost fleksibilnog korištenja roditeljskog dopusta do dvanaeste godine života djeteta te omogućavanje očevima preuzimanja roditeljskih i skrbničkih obveza. Naime, predlaže se uvođenje prava očeva na desetodnevni dopust za rođenje djeteta, kao i pravo da četiri mjeseca roditeljskog dopusta iskoriste do 12. godine djetetova života. Prvi put predlaže se pravo na pet dana plaćenog dopusta godišnje za slučaj bolesti djeteta. Ove nove mjere, koje su dio osnovnog MAMFORCE Standarda EU, jučer su predstavljene u Zagrebu povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji.

“Roditeljima djece u dobi do dvanaest godina i skrbnicima omogućava se pravo da zahtijevaju fleksibilne uvjete rada koji prema brojnim znanstvenim istraživanjima i praktičnim iskustvima značajno olakšavaju mogućnost usklađenja privatnih i poslovnih obaveza. S obzirom da smo kroz inicijativu MAMFORCE usmjereni na razvoj mjera koje olakšavaju usklađenje privatnog i poslovnog života, nadamo se kako će inicijativa Europske komisije utjecati na ubrzanje promjene postojećih, za sada ograničavajućih zakona u Hrvatskoj. Iako se tržište rada uslijed digitalne transformacije potpuno promijenilo, zakoni i kultura poslovanja su ostali na nivou devedesetih godina, upozorila je mr. sc. Dijana Kobas Dešković, voditeljica projekta MAMFORCE. Kolegijalna podrška među zaposlenicima, omogućavanje sistematskih pregleda, ali i – najvažnije – uvođenje kliznog radnog vremena neke su od mjera koje su iznijeli hrvatski poslodavci, a koje su brzo primjenjive u praksi te omogućavaju bolje balansiranje između poslovnih i privatnih obveza.

“Kao majka dvije djevojčice od sedam i devet godina dobro znam koliko je teško i izazovno spojiti privatne obveze s ambicijom napredovanja i daljnjeg razvoja karijere. No sigurna sam da roditeljstvo nije i ne smije biti prepreka za razvoj karijere. Nažalost, percepcija društva još nije toliko napredovala. Svojim opredjeljenjem za uvođenje obiteljski odgovornih i rodno ravnopravnih praksi HUP kao krovna udruga poslodavaca je  primjer svojim članovima, no i svim ostalim poslodavcima u Hrvatskoj te lider društveno odgovornih inicijativa“, izjavila je Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale Hrvatske udruge poslodavaca u kojoj je zaposleno 40 ljudi, od čeka čak 85% žena.

Tekst: D. P.

Izvor: story.hr

Foto: press, Profimedia