Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Program za opušteniju i zadovoljniju djecu i obitelji

U razgovoru s Mirjanom Petković otkrivamo vam detalje o Relax Kids programu koji oplemenjuje kvalitetu života djeci, obiteljima, vrtićima, školama...

Znamo da mnogi odrasli prakticiraju neku od tehnika opuštanja, meditiraju, bave se jogom ili nekom aktivnošću kojom umiruju svoj duh, traže ravnotežu u životu, rade vježbe disanja i slično. No, za malene takvog sadržaja nije lako bilo naći. A istina je i da su djeca pod stresom, da i njima treba nešto od čega će se bolje osjećati i što će im pomoći da se lakše nose s raznim emocijama koje ih preplavljuju. Tako smo naišli na Kids relax program koje provodi Mirjana Petković, majka jednog 19-ogodišnjaka. Posljednjih se osam godina intenzivno educirala za posao koji danas radi i u kojem uživa. Po struci je inženjerka poslovne informatike, grafička dizajnerica, obiteljski aromaterapeut te licencirani Relax Kids Coach, Life & Wingwave Coach i Heal Your Life Trener, te vlasnica tvrtke "Lakoća življenja d.o.o." putem koje primjenjuje licencirane tehnike i coaching metode za osobni rast i razvoj odraslih. Nedavno je završila edukaciju za Relax Kids programe te je kroz njega licencirana za rad s djecom. U razgovoru s Mirjanom doznali smo više o Relax Kids programu.

Što vas je ponukalo da završite sve ove programe i edukacije?

I sama sam krenula raditi na sebi i svom osobnom rastu iz nekih svojih teških životnih iskustava, na kojima sam danas iznimno zahvalna, jer da ih nije bilo ja sad ne bih bila to što jesam. Moj sin, koji je moj najveći oslonac i podrška svemu što radim, često mi kaže: „Mama, ali ne možeš promijeniti svijet.“ A ja mu na to volim reći da možda ne mogu promijeniti svijet, ali zasigurno mogu svojim radom pomoći i na taj način potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, da se povežu sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti, s ljubavlju, srećom i obiljem, da izađu iz svojih okvira, da se uzdignu iznad svojih uvjerenja, da prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, da pozitivno razmišljaju, da slušaju svoje srce, da zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu i poučiti ih da je SVE moguće.

Koje su vam najveće spoznaje koje ste ovim putem usvojili?

Najljepše i najvažnije što sam naučila na svom Putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje. Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo.

Kroz radionice za djecu i odrasle veselim se svakom novom trenutku učenja, druženja i zajedničkog stvaranja novog, boljeg i sretnijeg svijeta!

Čime vas je privukao Relax kids programa?

Već nekoliko godina radim radionice za odrasle i puno sam razmišljala kako bi bilo lijepo imati i radionice za djecu, jer mislim da je djeci puno lakše krenuti “od početka”, nego nama starijima. Dodatno potaknuta, zanimljivim feedbackom jedne svoje polaznice koja mi je napisala “da li planiram ovakve edukacije i za djecu”, počela sam tražiti edukaciju što sličniju programima koje provodim za odrasle, i kako ništa nije slučajno, baš se kratko nakon toga u Beogradu odvijala edukacija za Relax Kids Coacha. Odmah sam se upisala i samim dolaskom na edukaciju kroz predivno vodstvo Relax Kids trenerice Svetlane iznimno lijepog i ispunjenog treninga jednostavno sam osjetila da je to ono što sam tražila.

Odakle potječe program i kakva su praktična iskustva do sada?

Relax Kids program osnovala je Marneta Viegas 2001. godine u Velikoj Britaniji, a danas se primjenjuje u preko pola milijuna domova i škola širom svijeta. Primijetila je pogoršanje dječje koncentracije i ponašanja i uočila mogućnost da se razvoj sposobnosti dječjeg opuštanja unaprijedi uz pomoć isplaniranog programa koji ima dobru strukturu. Nakon 3 godine njegove svakodnevne primjene u Sylvester School (Liverpool, UK), stopa izbacivanja s nastave smanjila se s 19 na nula. OFSTED (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills – Ured za standarde u obrazovanju u Velikoj Britaniji) je školi dao ocjenu „izvanredan“ zbog zalaganja za emotivnu dobrobit djece.

Radionice programa Relax Kids sačinjavaju strukturu od 7 koraka kroz koje se djeca uče umiriti, fokusirati i opustiti – ples i pokret, vježbe glume i relaksacije, istezanje, uzajamnu masažu, disanje, afirmativne rečenice, svjesnu pažnju i vizualizaciju. Provodi se u manjim grupama, a ovisno o uzrastu, djeci se pristupa na njima kreativan i zabavan način, učeći ih jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, korištenja pozitivnih afirmacija i tehnikama opuštanja koje ih uče kako razviti kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju razvijajući i pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

Kako utječe na djecu?

Utječe da djeca budu smirene i samouvjerene osobe. Omogućuje im pristup različitim jednostavnim, ali djelotvornim tehnikama opuštanja i svjesne pažnje i za kontrolu stresa koje se uče i usvajaju na zabavan i kreativan način.

Počiva na uvjerenju da su opuštanje, svjesna pažnja i pozitivan pogled na svijet ključni za dobro stanje duha samopoštovanje i emotivni oporavak. Ujedno pomaže roditeljima i nastavnicima te svima koji rade s djecom i mladim ljudima uz pomoć materijala i obuke koju pružamo.

Relax Kids programi su čarobno mjesto gdje svi mogu biti ono što jesu i gdje čarolija nikada ne prestaje. Mjesto gdje su sva djeca voljena, podržana, sigurna i shvaćena i gdje mogu kroz opuštanje i igru zabavljati se i učiti na sasvim jedan drugačiji način, a gdje roditelji mogu uživati gledajući kako njihova djeca rastu u pozitivne i samopouzdane osobe, sigurne u sebe i ispunjene ljubavlju i srećom u svemu što rade.

Zašto vam se učinilo korisnim naučiti nešto više o tome i završiti tečaj...

Mislim da je rad s djecom zaista poseban i puno drugačiji nego s odraslima. Vrlo mlada sam postala majka i uz to samohrani roditelj te sam se često našla pred različitim izazovima roditeljstva potpuno sama i neiskusna, i da je bilo tada ovakvih ili sličnih radionica sigurna sam da bi se puno lakše nosila sa svakodnevnim zahtjevima i obavezama koje ima svaki roditelj. Kao dijete nisam baš imala samopouzdanja i bila sam vrlo plaha i nesigurna, a takve djece ima jako puno i ponekad se roditelji uz svu ljubav, pažnju, najbolju volju i želju teško snalaze pa je ovaj program zaista velika pomoć i podrška u tome. Nama svima koji smo roditelji, kao i onima koji će to tek postati, najveća je sreća vidjeti svoje dijete kako raste u voljeno biće, pozitivnu osobu koja zna voljeti, cijeniti i poštivati sebe, kao i svijet oko sebe, osobu koja zna izraziti svoje talente i sposobnosti, iskoristiti svoje mogućnosti i pri tom biti sretan i ispunjen. Sigurna sam da se kroz ove radionice može pomoći i približiti svakom djetetu i stvarati jedno novo okruženje sklada, ljubavi, podrške i razumijevanja, a bez nasilja, prijekora i svađa.

Postoji li u nekim dijelovima svijeta u kulturi naroda da od malena vježbaju djecu meditacijama i koliko se to odražava na njihovo ponašanje?

Istočne kulture više prakticiraju meditaciju kako odraslih tako i djece. Meditacija posebno djeci omogućuje neograničeno korištenje svoje mašte i kreativnosti. Dokazano je efektivna kod pomoći djeci da postanu pažljiviji, a počinje od sposobnosti djeteta da započne fokus na sebi. Vrijeme meditacije je vrijeme u kojem djeca istražuju svoj unutrašnji svijet, svoju maštu i vizualizaciju, i svoje misli.

Vjerujem da su opuštanje, meditacija i vizualizacija ključni za razvoj smirene i opuštene djece što automatski regulira njihovo ponašanje, količinu stresa i smanjuje nervozu i napetost. Pozitivan pogled, opuštanje i svjesna pažnja pomažu dobrom stanju duha, a time i tijela.

Sigurna sam da je meditacija nešto kao pustolovina koju bi zasigurno zavoljelo svako dijete, a kroz dosadašnja iskustva mogu reći da djeca jako vole maštati kroz opuštanja na kraju ovih divnih radionica.

Koliki je djetetov kapacitet za meditacijom i koncentracijom s obzirom na uzrast?

Relax Kids radionice namijenjene su djeci već od 3 godine pa sve do 16, a 7 koraka koji čine strukturu radionica prilagođeni su različitoj dobi djece. Radionice traju od 45 minuta do sat vremena, a za ove najmanje 30 min. Vrlo je individualno kada netko želi započeti, no mislim da je predškolska dob idealna kao priprema za školu, a kasnije opet za prilagodbu u školama, kao i u tinejdžerskoj dobi gdje su potrebe za rješavanjem stresa, napetosti i nervoze posebno izražene. Radionice su zamišljene i kao samostalne tematske, gdje se djeca mogu pridružiti kada žele, kao i ciklusi radionica u trajanju mjesec ili mjesec i pol, jednom ili dva puta tjedno. Rezultati su već vrlo brzo vidljivi, a ono što je vrlo zanimljivo je to da djeca to što nauče nose kući i nastavljaju dalje prakticirati s roditeljima.

Koje sve blagodati djeca i obitelj općenito mogu dobiti redovitim korištenjem preporučenih vježbi

Zasigurno će svaki roditelj nakon radionice primijetiti kako je njegovo dijete opuštenije, sretnije i ispunjenije. Poboljšavaju se odnosi u obitelji između djece i roditelja, kao i odnosi u školi i društvu općenito. Program utječe na fizičkoj razini (npr. bolji san, bolja cirkulacija i veći nivo energije, snažniji imunitet...), emocionalnoj i psihološkoj (npr. razvija samopouzdanje i samopoštovanje, poboljšava pamćenje i sposobnost slušanja...)

Možete li nam navesti neki pozitivan primjer iz vaše okoline vezan uz prakticiranje Relax kids programa?

Imam jedan divan primjer majke koja je kod mene pohađala radionice za odrasle i koja sa svojom djecom na putu od kuće do vrtića i škole primjenjuje pozitivne iskaze, odnosno afirmacije na način da razgovara sa svojom djecom kako je dan pred njima lijep i uspješan, kako su oni pametna, sposobna i sigurna djeca i ponavljajući te pozitivne iskaze djeca se uče samopouzdanju i samopoštovanju i upravo u tom duhu im protekne dan.

Lijep primjer je i da obitelji nakon Relax Kids radionica uspješnije planiraju dan kroz školske aktivnosti, preko slobodnih aktivnosti, vremena za učenje i obitelj i kratkih opuštanja između pojedinih aktivnosti i ono što je jako važno poboljšanje komunikacije s djecom, od pitanja kako su provela dan do poticanja na dijeljenje iskustava, emocija i događaja tijekom dana.

Na kraju dana zajedničko opuštanje roditelja i djece uz puštanje lagane glazbe, čitanje priče Ili samo vizualizacije koja će djeci omogućiti da razvijaju svoju maštu maštajući o lijepim događajima, mjestima na kojima se osjećaju dobro i sigurno i gdje mogu biti što žele, otkrivati svoje tajne i lagano utonuti u san.

Navedite nam bar jedan primjer vježbe iz programa

Relax Kids program ima jako puno vježbi, igara i savjeta kako pomoći i umiriti dijete kada je uznemireno ili pod stresom. Često se na radionicama služimo rekvizitima poput “Kutije za brige i probleme”, u koju djeca mogu zamisliti da bacaju svoje brige i probleme, no isto tako mogu i zapisati na komadić papira i ubaciti unutra. Nije potrebno puno skupih ulaganja, jer jedan kamenčić pronađen na plaži ili cvjetić od neke tkanine mogu poslužiti da to bude sretan kamenčić ili sretan cvjetić kojeg dijete može primiti u ruku svaki puta kada se osjeća loše, uznemireno ili tužno. Dok s druge strane radimo jako puno na pozitivnim iskazima – afirmacijama, koji djeca sama smišljaju i zapisuju što im pomaže da se osjećaju bolje, sigurnije, smirenije i samopouzdanije.

Besplatna radionica Relax Kids održat će se 5. ožujka u Zagrebu u Prostoru imaginacije. Više detalja pogledajte ovdje.

Razgovarala: Ivančica Tarade

Foto:Lakoća življenja

Najnovije

Najpopularnije