Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni djeluju samo protiv bakterija – ne i virusa. Teško je prepoznati je li uzrok vaše prehlade virusni ili bakterijski samo na temelju simptoma. Vodeći međunarodni proizvođač ...

Respiratorne infekcije su zasigurno najčešće zarazne bolesti i jedan od vodećih razloga odlaska k liječniku. Posebno tu prednjače infekcije gornjeg dijela dišnog sustava. Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta uključujući nos, sinuse, ždrijelo, grkljan, a često dušnik i bronhe. To je najčešća od svih virusnih infekcija gornjeg respiratornog trakta, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine. Ponekad se prehlada može zakomplicirati sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Obično su to bakterijske upale srednjeg uha (posebno kod djece), sinusa, dušnika ili bronha za koju će liječnik vjerojatno propisati terapiju antibioticima. Uspjeh liječenja bolesti i sprječavanja posljedica nezamislivi su bez dijagnostike obavljene na vrijeme. Sretna je okolnost da za mnoge tegobe postoje kvalitetni i brzi dijagnostički testovi. Mnoga testiranja nisu ni dostupna svima, nego su često zbog troškova ograničena samo na pojedine populacijske grupe, indikacije i osobe kod kojih postoji povišen rizik od stjecanja zaraze, zbog kojih bi trebali češće prakticirati i kućnu i laboratorijsku dijagnostiku.

Test „Pomažu li antibiotici” izvodi se na sljedeći način: Potrebna je samo jedna kapljica krvi. Koristite lancetu priloženu u testu za samotestiranje. Krv se pomiješa sa puferom za razrijeđivanje, nakon čega je važno smjesu dobro protresti. Kapnite otopinu na testnu kazetu, a rezultate očitajte nakon 5 minuta.

Ostale detalje o proizvodu pitajte ljekarnika.

Tekst: V.M. Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije