Rony Oren je svjetski priznati umjetnik, ilustrator i autor knjiga za djecu iz Izraela. Radio je kao voditelj katedre za animaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Jeruzalemu (Bezalel Academy of Art and Design). Najpoznatiji po svom kreativnom radu s plastelinom osmislio je posebnu metodu namijenjenu djeci. Osim u knjigama, svoju je metodu predstavio i kroz jedinstvene radionice za rad s plastelinom koje se održavaju u brojnim zemljama diljem svijeta. U izraelskim osnovnim školama dio su programa Ministarstva obrazovanja, a osmislio je i posebne radionice za rad u dječjim bolnicama kao i za djecu s posebnim potrebama.

Kao priznati redatelj i producent autor je više od 500 kratkih filmova i televizijskih serija u tehnici stop-motion animacije od kojih su mnoge međunarodno priznate, a mnoge su od njih emitirane na kanalima PBS ABC; Disney Channel, BBC i Chanel 4. Ilustrirao je preko 30 knjiga za djecu u Izraelu, Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Rusiji i Grčkoj.

Njegovu knjigu "Divlje životinje" na hrvatskom jeziku od sada možete čitati u izdanju Planetopije koja vas poziva da skupa s Veleposlanstvom Države Izrael, dođete na promociju ove knjige za djecu  i razgovor s autorom Ronyem Orenom u utorak, 8.11. u 19 sati u Kinu Europa. Ulaz je besplatan!

izraelski-autor-knjiga-za-djecu-rony-oren-gostuje-u-zagrebu

Donosimo kratak intervju s ovim vrstnim umjetnikom koji oduševljava djecu širom svijeta:

1. Što vas je inspiriralo da napišete seriju knjiga i osmislite ovu posebnu metodu izrađivanju figurica od plastelina?

Dugi niz godina imao sam studio za animaciju koji je bio velika atrakcija za djecu koja su me često posjećivala i gledala kako animiram svoje likove od plastelina. Jednom, nakon što je jedna grupa djece gledala animaciju s tim životinjskim likovima, tražili su me da ih naučim kako da sami naprave te likove. Naučio sam ih istu tu metodu koju i sam koristim u svojim filmovima. Na moje i njihovo čuđenje, odmah su shvatili metodu i iskreirali predivne likove potpuno sami. Imali su velik osjećaj da su uspješni dok su gledali svoje kreacije. U tom sam trenutku odlučio podijeliti tu jednostavnu i čarobnu metodu sa što je više djece moguće. Ova posebna metoda oblikovanja likova od plastelina osmišljena je da bi se mogla napraviti što je brže i jednostavnije moguće.

2. Možete li je ukratko opisati riječima?

Svatko je može lako izvesti. Glavna stvar je da su svi likovi, jednostavni ili komplicirani napravljeni od samo tri oblika: lopti, hot-dogova i palačinki, drugačijih boja i veličina.

izraelski-autor-knjiga-za-djecu-rony-oren-gostuje-u-zagrebu

3. Koja je najvažnija vještina koju djeca uče i razvijaju igrajući se plastelinom?

Najvažnije je da nauče transformirati ideju u predmet, da mogu pričati priče iznoseći ih kroz glinu, da se povežu s pravim materijalima, a ne samo s ekranima. Naravno, vježbaju i finu motoriku, ali najvažnije je da, igrajući se plastelinom, osjete koliko su uspješni, opet i opet.

4. Kakvu sve dobrobit imaju roditelji izrađujući figurice zajedno s djecom?

Imaju dobrobit u tome što imaju bar nakratko priliku ponovo biti djeca, shvaćaju da su im djeca talentirana u najmanju ruku kao i oni sami, svaki put iznova... i najviše u tome što se međusobno druže.

izraelski-autor-knjiga-za-djecu-rony-oren-gostuje-u-zagrebu

U paviljonu broj 5, na na dva štanda (10A i 11A) očekuju vas izdanja Planetopije.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Planetopija