Logoomnia - kabinet za razvojnu podršku djeci u suradnji s udrugom za pet therapy Indeficienter organizira radionicu programa R.E.A.D.®, radionicu “Čitaj (o) psu”© ! R.E.A.D.® je kratica za Reading Education Assistance Dogs – licencirani program registriran pri Intermountain Therapy Animals u Sjedinjenim Američkim Državama 1999. godine. U svoj proces uključuje skup edukativnih i terapijskih aktivnosti čiji je zajednički cilj funkcionalno uključivanje psa (ili drugih kućnih ljubimaca) kao motivatora za provođenje aktivnosti. U dinamičnom i brzom svijetu u kojem nedostaje dobre komunikacije upravo nas životinje mogu podučiti već davno zaboravljenim vrlinama: strpljenju i slušanju.

Djeca nerijetko osjećaju svojevrsnu odbojnost i strah prema čitanju i učenju čitanja, a razlog tome su nesigurnost i negativne reakcije na pogreške prilikom čitanja (kritika, ispravljanje, ismijavanje). Upravo je kroz R.E.A.D.® program dokazano da su psi, ali i ostali kućni ljubimci, savršeno društvo za čitanje jer slušaju sa pažnjom, ne osuđuju, ne podsmjehuju se i ne kritiziraju. Psi ne ispravljaju i ne remete mir, štoviše stvara se vrlo pozitivna i opuštena radna atmosfera, a čitanje postaje zabavno.

S obzirom na govorno-jezične smetnje učenici nerijetko doživljavaju nerazumijevanje okoline i teškoće izražavanja vlastitih želja i potreba. Brojna istraživanja pokazuju da aktivnosti i terapija potpomognuta životinjama  (AAT – Animal Assisted Therapy) utječe na pojačanu komunikaciju, smanjeni osjećaj boli, bolje raspoloženje, manji krvni tlak, bolje motoričke vještine, smanjenje stresa i osjećaja anksioznosti, izrazito pojačava motivaciju, utječe na bolje ponašanje i socijalne vještine.

Prema Studiji o učinkovitosti programa za razvijanje čitalačkih sposobnosti uz asistenciju životinja (Le Roux, Swartz, Swart, 2014.) postoji utjecaj na čitalačke sposobnosti učenika koji čitaju psu u odnosu na eksperimentalne i kontrolne skupine (učenici koji su čitali odrasloj osobi te učenici koji su čitali plišanoj igrački u prisustvu odrasle osobe).

Cilj programa je razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece uz pomoć registriranih terapijskih timova – psa i njegovog vodiča koji zajedno sa stručnim osobljem čine dio R.E.A.D.®  tima.

Radionice vode Dubravka Pezo, logoped, i Dina Dežmar, edukacijski rehabilitator i integrativni psihoterapeut s više od dvanaest godina iskustva u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Od malena je zaljubljena u životinje, a posebno u pse i konje. Oduvijek je u svoj rad s djecom i odraslima željela uključiti i partnere životinje vođena vlastitim iskustvom koliko ta veza između čovjeka i ljubimca može obogatiti, ispuniti i uljepšati život. Kroz to iskustvo uvidjela je kako su, na intuitivnom nivou, psi u stanju u potpunosti se emocionalno uskladiti s djecom / odraslima s kojima su u odnosu i prilagoditi se različitim potrebama, tempu i razini uključenosti koju svaki pojedinac treba na drugačiji način. Bilo da se radi o učenju, rehabilitacijskom radu s djecom / mladima ili psihoterapijskom radu s odraslima, uz pomoć svojih četveronožnih prijateljica taj rad poprima sasvim novu, ljekovitu dimenziju.

Uz Dubravku Pezo i Dinu Dežmar, na radionici sudjeluju i Lili i Sun. Lili i Sun su dvije četveronožne prijateljice koje pomažu Dini u radu s djecom i mladima. Lili je 2014. godine krenula u edukaciju za terapijskog psa koji pomaže djeci u učenju čitanja i razvijanju komunikacijskih vještina u sklopu R.E.A.D.® programa. Od tada pomaže djeci da se opuste i da im učenje postane zabavnije. Svoje iskustvo stekla je radeći s djecom s teškoćama u razvoju, a to iskustvo sada prenosi i maloj Sun koja je upravo navršila godinu dana te je novi član terapijskog tima Dina, Lili & Sun.

Ciklus od 10 radionica započinje 14.10. i odvijat će se petkom od 18 do 19 sati na adresi Trpimirova 4 (kraj riječkog nebodera), u centru Rijeke. Cijena ciklusa je 1000 kn (100 kn po radionici), plativo u dvije rate.

Više informacija na sanja.perinic@gmail.com (kontakt osoba Sanja Perinić Švorinić)

Tekst: Sanja Perinić Švorinić Foto: Lili i Sun