Mozgaonica je jedinstveni edukativni centar u svijetu namijenjen djeci, ali i odraslima. Radi se o potpuno novom konceptu koji putem preko 250 drvenih igara, slagalica te različitih mozgalica i zagonetki, omogućuje zabavno, kvalitetno i poučno provođenje slobodnog vremena. U Mozgaonici posjetitelji imaju priliku stimulirati svoj mozak i održavati ga u kondiciji kroz igru i zabavu uz stručno osoblje koje im pomaže oko rješavanja igara i primjene naučenog u svakodnevnom životu. Cilj je kroz didaktičke i metodičke igre djecu usmjeravati da otkriju i ostvare svoje potencijale, razviju sposobnosti kreativnog razmišljanja i nauče kako donositi odluke koje će pozitivno utjecati na njihov život.

Prvi dio ovog edukacijskog centra čini pametna igraonica u koju mogu doći ljudi svih uzrasta i to obiteljski, samostalno ili u grupi te igrati više od 100 pametnih igara koje zahtijevaju puno mozganja, poput najpoznatije svjetske mozgalice tangrama, pento šaha, testa ljubavi, 3D piramide i mnogih drugih. Neke su igre u XXL veličini, pa je za njihovo rješavanje potrebno cijelo ljudsko tijelo, dok su druge obiteljske (npr. Chinese chekers, Barikade, Kahala, Domino) tako da svatko može pronaći nešto za sebe, ali i za obitelj.

Drugi dio centra je Think&Solve edukacijski program za učenike osnovnih škola koji provode certificirani profesori te koji kod djece pospješuju razvoj kognitivnih, socio-emocionalnih i motoričkih vještina. Ovaj program ima 6 različitih stupnjeva i funkcionira kao izvannastavni program, a održava se dvaput tjedno prateći raspored školske godine. Temelj programa su drvene didaktičke igre – mozgalice, slagalice i društvene igre. Rješavanjem takvih problema djeca razvijaju vlastiti kapacitet pažnje, spacijalno i logičko rasuđivanje. Suvremenim metodama mentori potiču djecu na širenje i produbljivanje vlastitih interesa, osvještavanje kognitivnih i emocionalnih procesa te razvoj samokontrole kao najvažnijeg čimbenika za uspjeh pojedinca. Cilj edukacije je zapravo dobra zabava jer u takvim uvjetima svi uče lakše, brže i učinkovitije.

Think and solve program se još provodi jedino u Kini, Tajlandu i Maleziji, te je dio nastavnog programa unutar škola i fakulteta, dok je naprimjer u Izraelu cijeli program namijenjen i orijentiran  samo prema staračkim domovima. Upravo su se slagalice i mozgalice pokazale kao iznimno učinkovit način održavanja mozga, posebno kod pripadnika starije odrasle dobi.

U Mozgaonici će se nalaziti 3 vrhunski opremljne učionice gdje djeca mogu u potpunosti razvijati svoje potencijale.

uskoro-se-otvara-mozgaonica-pametna-igraonica-male-i-velike-lumene

Temelj programa Think & Solve su drvene didaktičke igre, a temeljni pristup radu je PDT metoda.

  1. IGRA – Najveći dio svakog sata predviđen je za igru drvenim mozgalicama i ostalim didaktičkim igrama. Tijekom sata se analizira igra i njeni dijelovi, svladavaju se pravila i pokušava doći do rješenja.

  1. RASPRAVA/SPOZNAJA – Diskusija o mogućim rješenjima igre, strategijama, mislima i osjećajima koji su se javljali tijekom igranja važan su dio svakog sata u kojem središnju ulogu imaju djeca. Uloga mentora je da postavi prava pitanja, potakne raspravu i planira iduće sate na temelju dječjih odgovora koji otkrivaju njihove interese i nedoumice te razinu kognitivnog, socio-emocionalnog i moralnog razvoja.

  1. PRIMJENA – Cilj svakog sata jest naučiti polaznike kako ono što su naučili tijekom igre i rasprave primijeniti u svakodnevnom životu te povezati pravila igre sa životnim, roditeljskim i školskim pravilima. Primjena uključuje i znanstvene discipline pa se tako na svakom satu povezuje i isprepliće gradivo iz različitih područja - od povijesti, preko zemljopisa, matematike pa sve do politologije - jer je ključ pravilnog učenja dobra organizacija i povezivanje novih informacija sa starima.

Treći dio Mozgaonice čine grupne posjete škola, ali i teambuilding programi, proslave rođendana, za koje su pripremljeni posebni edukacijski sati, a sve kroz igru i zabavu. Program uključuje grupu do 40 učenika te u sat i 15 min igre djeci prenose znanja matematike, opće kulture, razmišljanja i donošenja odluka.

Kako je nastao cijeli projekt?

Razgovarali smo s Rokom Živkovićem koji radi na pokretanju Mozgaonice, nakon što je javnosti već poznat po Muzejima iluzije u Zagrebu i odnedavno u Zadru od kojeg doznajemo kako je došlo do ovog projekta i zna li i sam rješavati mozgalice koje se nalaze u pametnoj igraonici.

- Projekt Mozgaonice je pokrenut prije skoro godinu dana kada smo zakupili licencu. Prije 5 mjeseci 6 zaposlenika je bilo na Tajlandu gdje smo svi skupa završili edukaciju na kojoj smo naučili riješavati preko 250 didaktičkih igara koje su u ponudi. Svi smo dobili titulu Thinking coach-a.

Dodaje kako se koncept Mozgaonice temelji na preko 250 drvenih igara, slagalica i različitih mozgalica i zagonetki, a neke od njih postoje i u Muzeju iluzija.

- Upravo nas je interes i entuzijazam koji djeca, ali i odrasli, pokazuju pri igranju drvenim mozgalicama potaknuo da ih iskoristimo u radu s djecom te da razvijemo jedan mali dio Muzeja iluzija u nešto puno veće.

Igra je najbolje didaktičko sredstvo!

Zašto je igra bitna?

  • Igra je učenje! Kroz nju od rođenja učimo o sebi, drugima i svijetu koji nas okružuje.

  • Igra je univerzalna! Ona je instinktivna te jedan od glavnih faktora tijekom odrastanja i oblikovanja osobnosti.

  • Igra je zdrava! Osim što stimulira mozak (potiče kreativnost i sposobnost rješavanja problema), ona razvija i motoriku.

Mozagonica – pametna igraonica se otvara početkom rujna 2016. godine na Zavrtnici, u prostoru od 600 m2 kako bi se posjetiteljima omogućilo zabavno, kvalitetno i poučno provođenje slobodnog vremena. Posjetitelji će svakodnevno imati priliku stimulirati svoj mozak i održavati ga u kondiciji kroz igru i zabavu uz stručno osoblje koje će pomagati oko rješavanja igara i primjene naučenog u svakodnevnom životu

Cijena ulaznica, radno vrijeme, adresa

Cijena ulaznice za djecu do 15 godina je 25 kn (dnevna) i 150 kn (mjesečna), odrasli plaćaju 40 kn (300 kn mjesečna ulaznica), obiteljska dnevna ulaznica je 100 kn (dvoje djece do 15 god) i dvoje odraslih)

Pametna igraonica otvorena je svaki dan od 9 do 22 sata za sve posjetitelje.

Mozgaonica će imati i Dillema shop, te će se sve igrice koje se nalaze u Mozgaonici moći kupiti i za doma.

Adresa Mozgaonice je Zavrtnica 17, Zagreb (ulaz iz Podaupske ulice)

Mozgaonica Vas poziva da iz prve ruke saznate sve o Think & Solve edukacijskom programu. Svakoga dana od otvorenja u 17, 18, 19 i 20 sati postavljajte sva pitanja i dvojbe. Predbilježite se za željeni termin putem maila na info@mozgaonica.hr

Na našem portalu pratite objavu točnog datuma kad Mozgaonica postaje otvorena za javnost, a već sada možemo najaviti uskoro kod nas i vrlo vrijedan natječaj u kojem darujemo besplatan semestar u Mozgaonici!

Tekst: roditelji.hr, promo materijal

Foto: arhiva Mozgaonice