Idejni pokretač Ministarstva magije u našoj zemlji je Martin Gašparić koji je udrugu otvorio zajedno s prijateljicom Teom Hržicom i Josipom Demeterom iz Rijeke. Sve je započelo s jednom kavom na kojoj su dogovoreni osnovni detalji i u roku od 2 tjedna sve je bilo spremno za službenu prijavu. Udruga je 31. srpnja 2016. na Harryjev rođendan, ali i rođendan autorice J. K. Rowling, započela s radom i s prijavama za članstvo. Više o svemu doznali smo od samo predsjednika udruge Martina Gašparića.

ministarstvo-magije-u-hrvatskoj

Koje su vizije vaše udruge i skorašnji planovi

Kao udruga, htjeli bismo se aktivirati u skoro svim područjima jer se Harry Potter stvarno može povezati sa skoro svime. Tako imamo u planu djelovati na području umjetnosti i stvaralaštva, što likovnog, audiovizualnog, književnog itd. Također provodili bi raznorazne tehničke radionice, prvenstveno za mlađi uzrast, ali i za one starije. Osim toga, u planu su i kulinarske radionice pripremanja slastica iz Harry Potter svijeta. Planira se osnivanje metlobojske momčadi, a bit će i projekcija filmova, kvizovi za djecu i odrasle i još puno toga. Sigurno će na redovnoj bazi biti okupljanje članova, a kad uhvatimo ritam, biti će i ovog ostalog na redovnoj bazi. Budući da planiramo djelovati u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Zagrebu, u planu su i neka putovanja i druženja u drugim gradovima. Za sada je prvo sigurno putovanje u Rijeku na konvenciju Rikon sredinom listopada.

Koliko članova zasad brojite i koja je prednost članstva?

Za sada, od dana kad smo počeli primati uplate članarina (godišnja članarina iznosi 100 kn), što je bilo tek 7. kolovoza, imamo stotinjak članova. Svaki član ostvaruje i neke pogodnosti kod naših sponzora i partnera uz predočenje članske iskaznice.

Zašto je ograničenje za upis 11 godina i imate li upita i mlađe djece da ih primite?

Za dobnu granicu od minimalno 11 godina smo se odlučili zato što je to dob u kojoj se primaju čarobnjaci i vještice u Hogwarts – školu vještičarenja i čarobnjaštva. Osim toga, smatramo da je to dob u kojoj su djeca više zainteresirana za sudjelovanje u nekim radionicama i ostalim aktivnostima koje udruga nudi. Za sada smo imali par upita za mlađe članove, ali na žalost ih zbog Statuta ne možemo upisati u udrugu. Međutim takvim članovima mlađim od 11 godina tj. njihovim roditeljima možemo ponuditi mali poklon paket u kojem dobivaju skoro sve kao i redovni članovi, osim iskaznice plus još neku malu sitnicu kao dodatak.

Koji uzrast djece i odraslih je najviše zainteresiran za učlanjenje?

Uzrast članova je za sada očekivan – većinom su to ljudi koji su odrasli uz Harryja Pottera tako da za sada najviše brojimo članova u 20-im godinama, iako ima i starijih i dosta mlađih. Radimo svakako na popularizaciji Harryja Pottera među mlađim uzrastom, a to planiramo između ostalog postići kroz raznorazne radionice i čitanja i gostovanja po knjižnicama i slično.

Jeste li morali tražiti dopuštenje za pokretanje Ministarstva zbog autorskih prava i je li možda autorica knjiga o Harryju upoznata s količinom fanova kod nas? 

Za pokretanje neke fan udruge nije potrebno dopuštenje tj. ne krše se nikakva copyright prava, a sve ono što možda „posvojimo“ u udruzi se ne koristi za materijalni dobitak jer smo neprofitna organizacija, tako da s te strane nema problema. Probali smo kontaktirati J. K. Rowling preko društvenih mreža i ostalog, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor. Mislim da je itekako svjesna da ljubitelja Harryja Pottera ima po cijelom svijetu, samo, koliko ih ima u Hrvatskoj, možda ni ne sluti.

Koje su posljednje novosti vezane uz autoricu, nastavke knjiga i snimanje filmova?

Osnivanje udruge u ovom periodu je došlo stvarno kao naručeno jer vlada velika pompa oko najnovije „osme“ knjige o Harryju Potteru. Iako, službeno je nastavak serijala, ne radi se toliko o Harryju i starim likovima, već o njihovoj djeci i nekoj novoj generaciji čarobnjaka. Autorica je sama rekla kako je ova knjiga zapravo kraj Harryja, ali to nije loše jer sada se otvaraju vrata u neke nove, neistražene dijelove magičnog svijeta i dolaze neki novi, podjednako uzbudljivi čarobnjaci i vještice.

Što se tiče knjiga, također, evo nedavno, je objavljeno da izlaze još neke „knjige“ o Hogwartsu itd. na Pottermoreu.

Osim tog uzbuđenja zbog knjige, također vlada uzbuđenje zbog novog filma „Fantastične zvijeri i gdje ih naći“ koji izlazi sredinom studenog. U filmu ćemo imati priliku otkriti potpuno novi svijet čarobnjaka iz Amerike, novu školu vještičarenja i čarobnjaštva, kao i nove likove te nova, čudesna stvorenja.

ministarstvo-magije-u-hrvatskoj

Što je za vas osobno magija i kako vam pomaže u svakodnevnom životu?

Magija je, za mene osobno, ali vjerujem i za većinu drugih, bijeg od svakodnevice i bijeg od problema. Uz nju u smislu čitanja knjiga ili gledanja filmova o Harryju Potteru, ali i sličnih, bar na par sati živimo u nekom ljepšem svijetu u kojem se sve može postići zamahom čarobnog štapića i dobro uvijek pobjeđuje. Bilo bi lijepo kad bi se taj osjećaj i ta mogućnost mogla preslikati i u svakodnevicu.

Što biste poručili potencijalnim članovima Ministarstva magije?

Želio bih pozvati sve koji su ljubitelji sage o malom čarobnjaku da nam se pridruže jer stvarno imamo velike planove i za to trebamo, između ostalog, i pomoć fanova. Također htio bih pozvati sve one koji možda nisu dali šansu Harryju da ih osvoji, da pročitaju knjige ili pogledaju filmove jer ih očekuje nezaboravno iskustvo, uz tople životne priče i pregršt magije na svakoj novoj stranici koja će im sigurno skrenuti misli od svakodnevnih briga. Kada se navuku, što ne sumnjam da hoće, neka nam se jave.

Još samo jedan citat ohrabrenja za sve:

"Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light." (Sreća se može pronaći, čak i u najmračnije doba, ako se samo sjetimo upaliti svijetlo) - Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore
ministarstvo-magije-u-hrvatskoj

Intervju: roditelji.hr

Foto: Udruga Ministarstvo magije Hrvatska, http://www.ministarstvomagije.hr/