Zamislite da vam se jednog dana u dvorištu pojavi velika panda? Biste li se iznenadili? A vaša djeca? Ada, Mihael i Karl i nisu bili toliko zbunjeni kad su upoznali pandu po imenu Mirna Voda u svom dovorištu. Zajedno s kišobranom iznad glave. Čini se kao da djeca takve stvari pomalo smatraju normalnim i poželjnim.

Zen je japanska riječ koja znači meditacija, a Mirna Voda je lik koji se dijelom temelji na zen umjetniku/učitelju imenom Sengai Gibbon, čiji su crteži služili kao pomagalo za učenje. Bio je poznat po svom smislu za humor i neortodoksnom stilu podučavanja. Ova slikovnica je ispunjena idejama za razmišljanje koje nemaj cilj, ali nas često izazivaju da ponovno sagledamo svoje navike, želje, stavove i strahove. Nekoliko priča koje se unutra pojavljuju dio su zen budustičke literature koja se prenosi stoljećima. Verzije koje će vaši mališani čitati izabrane su pomno za njih, kako bi ih mogli što lakše razumijeti. Slikovnica je namijenjena djeci od četiri godine pa do nižih razreda osnovne škole. Idealna je za sve one koji žele približiti djeci zen učenje u zabavnom, poznatom kontekstu, prilagođenom najmlađima. Odličan poticaj i polazište za daljnji razgovor i istraživanje. Knjiga je dobila prestižno priznanje kao Caldecott Honor Book koje dodjeljuje udruženje američkih knjižničara. Časopis Kirkus Review opisao ju je kao knjigu u kojoj „svaka riječ i slika čini slikovnicu savršenu koliko to jedna slikovnica može biti“.

darujemo-slikovnice-zen-panda-najmudrijim-malisanima

Autor: Jon Muth

Izdavač: Planetopija, 2016.

Cijena: 95 kn

Osvojite slikovnicu!

Pošaljite neku od omiljenih mudrih izjava vaše mlađe djece kakve su samo oni u stanju davati, može i kraći razgovor u kojima se prepoznaje koliko su tako maleni već vrlo mudri i domišljati, može i kakva šaljiva anegdota koja se uistinu dogodila, ali kratka da stignemo sve pročitati. Dvije najzanimljivije i najoriginalnije ćemo nagraditi slikovnicom Zen Panda i objaviti uz imena dobitnika. Ne zaboravite uz mudru izjavu djeteta napisati i podatke za slanje slikovnice poštom.

Šaljite ih na naš mejl: urednistvo@roditelji.hr  sve do 22. 8. 2016. kada ćemo izabrati najbolje.

Dobitnici su sljedeći:

Eva Žužić (4) iz Zagreba sa sljedećom mudrolijom:

Eva: Mama jelda da Lucija ne može biti Musa (winxica)?

Ja: A zašto ne?

Eva: Zato jer je Lucija na L. A ja mogu biti Flora, jelda?

Ja: Pa nisi ni ti na slovo F.

Eva: ali u slovu E ima F!

i Gabrijela Šprljan (6)

Gledajući geografsku kartu zaključila je da postoje dvije Rusije. Ja sam u čudu pitala: "Pa kako?"

Odgovorila je: "Rusija i Bjelorusija" :)))

Još nam se svidjelo izjava pa ćemo proširiti nagradnu igru na druge slikovnice, tako da još nije gotovo :) Hvala vam!

Tekst: roditelji.hr, Planetopija

Foto: Planetopija