Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ususret 26. Svjetskom tjednu dojenja

Dojenje kao temelj održivog razvoja tema je 26. Svjetskog tjedna dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza

Danas je predstavljeno Izvješće o dojenju u Hrvatskoj, izrađeno prema kriterijima Međunarodne mreže za akciju u prehrani dojenčadi (IBFAN), koje je potvrdilo da Hrvatska postiže odlične rezultate u zaštiti, promicanju i uspostavi dojenja, ali i da je glavni izazov održivost postojećeg standarda kvalitete u godinama koje dolaze.

Od ove godine sva hrvatska rodilišta nose titulu „Rodilišta-prijatelji djece“, po čemu se Hrvatska ubraja među zemlje s najvišim standardima po pitanju dojenja, a predvode ih Skandinavske zemlje. Unatoč tome, broj dojene djece u Hrvatskoj nakon prvih nekoliko mjeseci znatno opada te je nakon 3 mjeseca dojeno 58 posto, a nakon 6 mjeseci života samo 19 posto djece. Kao najveći izazov za održanje standarda dojenja ističe se pitanje održivosti Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja. Izvješće među prioritetima navodi i provođenje inicijative „Rodilišta-prijatelji majki i djece“, usklađivanje s Međunarodnim pravilnikom za reklamiranje nadomjestaka majčinog mlijeka te snažniju podršku zajednice promociji dojenja.

Promocija isključivog dojenja u prvim mjesecima života jedna je od ključnih intervencija za povećanje preživljavanja i zdravlje djece. Podrška dojenju izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava, stoga je ulaganje u dojenje najbolja investicija za sve.

Ususret 26. Svjetskom tjednu dojenja
Izvor: YouTube

Tekst, foto, video: UNICEF Hrvatska

Najnovije

Najpopularnije