Proslavu ovog praznika započela je Anna Jarvis, koja je svake nedjelje u crkvi držala nastavu mališanima. U istoj crkvi je Dan majki 1908. godine proslavljen prvi put, a Anna je, budući da je bila spriječena prisustvovati proslavi, poslala prisutnima pet stotina bijelih karanfila jer ih je njena majka posebno voljela.

Ona je kasnije pisala tisuće pisama američkim uglednicima kako bi se druga nedjelja svibnja proglasila Danom majki i to joj je pošlo za rukom. Ipak, kada je shvatila da je ovaj važan praznik jako komercijaliziran, počela se strastveno boriti protiv Dana majki.

Neki povjesničari, međutim, smatraju da su još u Staroj Grčkoj i Rimu majkama bili posvećivani proljetni festivali.

U zapadnim zemljama se Majčin dan najčešće slavi u svibnju, dok se u nekadašnjim komunističkim državama, uključujući i zemlje bivše Jugoslavije, kao Dan majki slavio Međunarodni dan žena, takozvani osmi mart. Bez obzira na datum proslavljanja, uglavnom se obilježava u proljeće – baš kao i Dan očeva i Dan braće i sestara.

Ne zaboravite danas podsjetiti svoju mamu ili neku drugu majku u svom životu koliko je važna i da ona čini svijet ljepšim mjestom. Razveselite je sitnim darom, telefonskim pozivom, druženjem ili šetnjom po toplom proljetnom danu i ne dopustite da zaboravi da je jedinstvena.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia