Prva pomoć tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa kojom se nastoji potaknuti ljude na odgovorno ponašanje te osnažiti pojedince i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica od nesreća i bolesti. Prva pomoć je, kako pokazuju iskustva, važan prvi korak koji pomaže u spašavanju života i smanjenju posljedice ozljeđivanja.

Slučajni prolaznici kao i profesionalno osoblje zaslužni su za većinu spašenih života na mjestu nesreća koje se svakodnevno događaju. Učenjem i usvajanjem znanja i vještina u pružanju prve pomoći svatko se može pripremiti za situaciju u kojoj svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Za učenje prve pomoći nikada nije prerano! Određenim vještinama mogu ovladati i djeca, a to pokazuje i bojanka „Medo Jurica“. Uz pomoć nje, djeca mogu usvojiti zdrave navike kao i osnove pružanja prve pomoći.

Bojanka „Medo Jurica“ prilagođena je djeci uzrasta od pet do sedam godina i namijenjena je vrtićima i malim školama, ali uz pomoć nje i roditelji mogu raditi s djecom. Testirana je na oko stotinu djece te se pokazala vrlo prihvatljivom među dječjom populacijom.

svjetski-dan-prve-pomoci-bojanka-medo-jurica

Sadržava dijelove za usvajanje zdravih navika (pravilno pranje ruku, zubi), zaštitu zdravlja u različitim uvjetima (zaštita od visokih temperatura i hladnoće) i prilagođene neodgodive postupke pružanja prve pomoći.

Bojanka „Medo Jurica“ savjetuje djecu kako postupiti u slučaju nesreće, kako pravilno reagirati, kako se ne prepustiti panici i činjenju štete. Uz svaki crtež stoji kratak opis situacije, a bojanka nudi i savjete Mede Jurice kako u toj situaciji postupiti.

Bojanka „Medo Jurica“ projekt je Hrvatskog Crvenog križa kojim se želi utjecati na usvajanje zdravih životnih navika kod djece.

svjetski-dan-prve-pomoci-bojanka-medo-jurica

Dvoje čitatelja portala Roditelji.hr koji nam prvi pošalju email na adresu urednistvo@roditelji.hr sa svojim imenom, prezimenom, adresom i brojem telefona, dobiva na dar bojanku "Medo Jurica".

Tekst i foto: Hrvatski Crveni križ