Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas mali, sutra veliki

Projekcija godišnje produkcije VANIME

Besplatna projekcija filmova nastalih na godišnjim grupama i na 11. ljetnim filmskim radionicama Filmsko-kreativnog studija VANIME bit će održana u subotu, 1. kolovoza u 21.15 sati u dvorištu palače Sermage u sklopu Ljetnog kina Galerija u dvorištu palače Sermage. U slučaju kiše projekcija će biti u istom terminu u kinu Galerija.

VANIMA će upravo ovom projekcijom proslaviti svoj 29. rođendan kada je startala kao mali školski klub na Drugoj osnovnoj školi Varaždin pod vodstvom Dubravke Kalinić-Lebinec i Srećka Lebinca, a danas, kao jedna od najaktivnijih udruga u Varaždinu, uz godišnje grupe za animirani film, organizira i ljetne filmske radionice, VAFI i vodi kino Galeriju, jedino nezavisno kino u Varaždinu te je zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti u Varaždinu. Sve aktivnosti sufinancirane su iz proračuna Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra. U ovogodišnjoj produkciji VANIME, uz Hrvoja Seleca i Sandru Malenica, kao voditeljice godišnjih grupa sudjelovale su i mlade članice Iva Šobak i Morana Bunić, a na 11. ljetnim filmskim radionicama Dubravka Kalinić-Lebinec, Anja Strelec i Ana Sever.

A da će rad VANIME imati tko nastaviti i razvijati, dokazuju i četiri članice VANIME koje su upisale Akademiju likovnih umjetnosti - smjer animacije i novih medija: Sara Bernat i Mateja Štefinščak prošle akademske godine i Morana Bunić i Karla Skok ove akademske godine, te za životni poziv odabrale upravo - animaciju. Danas mali, sutra veliki način je na koji VANIMA gleda na razvoj audiovizualne djelatnosti te kontinuiranim i planskim djelovanjem sve više širi ljubav prema filmu, a uključivanje djece i mladih u aktivnosti, esencija je razvoja i budućnosti.

Tri filma iz ovogodišnje produkcije prošla su i selekciju 52. revije hrvatskog videostvaralaštva djece koja će se ove godine održati u Rijeci krajem rujna, a sad slijede prijave na druge festivale diljem svijeta. Voditelji VANIME, Hrvoje Selec i Sandra Malenica vodili su i radionice animirnog filma na 55. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku krajem lipnja, u Koprivnici proteklog vikenda u sklopu platforme EDIT COMICS koju financira Zaklada Kultura nova i okuplja devet organizacija iz devet gradova i devet županija, a uz već održane 11. ljetne filmske radionice u Varaždinu, voditelji će održati i radionice animiranog filma u Starom Gradu na Hvaru u kolovozu, u Ogulinu u rujnu te u Dubrovniku na DUFF-u (Dubrovnik Film Festival) u listopadu.

Tekst i foto: Hrvatski filmski savez

Najnovije

Najpopularnije