Poznato je da majke reagiraju na blizinu bebe, no novo istraživanje sa Sveučilišta Notre Dame dokazalo je da i tate koji spavaju u blizini svoje djece ne ostaju ravnodušni.

U nedavnoj studiji antropolog Lee Gettler dokazao je kako blizina spavanje između očeva i djece dovodi do pada testosterona kod očeva, u odnosu na one muškarce koji spavaju odvojeni od djece.

Istraživanje je provedeno na 362 oca starosti između 25 i 26 godina. Bili su podijeljeni u skupine prema načinu na koji spavaju noću, ovisno spavaju li sami, dijele li sobu s djecom ili spavaju čak u istom krevetu.

Razina testosterona kod očeva mjerena je iz uzoraka sline prikupljene nakon buđenja i opet netom prije odlaska na spavanje. U fazi budnosti razine testosterona nisu se bitno razlikovale, dok su očevi koji su spavali u istom krevetu s djecom pokazali najnižu razinu testosterona u večernjim satima.

Tako je, tvrdi Hettler, dokazano da i fiziologija očeva ima sposobnost odgovoriti na djetetovu prisutnost. Muškarcima tako nakon što postanu očevi razina testosterona opada, ponekad u znatnoj mjeri i to najčešće kod očeva koji mnogo vremena drže dijete u naručju, više se igraju s djetetom i hrane ga.

Noćna bliskost očeva i djece doista utječe na mušku biologiju i neovisna je o tome čime se očevi bave tijekom dana. Dok je kod drugih sisavaca razina testosterona povezana s potrebom za parenjem, ovaj hormon ne djeluje jednako kod ljudi. Više testosterona kod muškaraca povezano je s prevelikim preuzimanjem rizika, što nije u skladu s kvalitetnim roditeljstvom. Prethodna istraživanja dokazala su kako su muškarci s nižim razinama testosterona skloniji brizi o djeci.

Tako se teza da je "muškost" povezana isključivo s razinom testosterona pokazala netočnom. Iako se dugo vjerovalo da dijete utječe na razinu hormona samo kod majki, ipak i očevi biološki reagiraju na dijete.

Tekst: preuzet s www.index.hr/mame/

Foto: Profimedia