Desetljećima se pokušava doći do zaključaka zbog čega dolazi do SIDS-a zbog kojeg roditelji često provjeravaju bebino disanje tijekom noći kako bi bili sigurni da je sve u redu.

Doktor Daniel Rubens iz dječje bolnice u Seattleu smatra da je vrlo blizu otkrivanju pravog uzroka iznenadne dojenačke smrti i pokušava pronaći način kako to spriječiti. Naime, doktor Rubens istražuje SIDS posljednjih jedanaest godina i ima teoriju kako djeca koja umiru od SIDS-a imaju disfunkciju na unutarnjem uhu. Kao rezultat toga, te bebe nemaju tipičan refleks kada se jave problemi s disanjem, one ne promijene položaj da dobiju više zraka, već prestaju disati.

Studija provedena na Rhode Islandu dokazala je kako je od 31 bebe umrle od SIDS-a kod svih utvrđeno da su postojale teškoće u desnom uhu i da je bebin sluh bio oslabljen.

Nakon godina istraživanja gotovo je siguran kako teškoće sa sluhom uvelike povećavaju opasnost od SIDS-a. Upravo zato želi razviti poseban test kojim bi se poremećaj sluha mogao dijagnosticirati unutar 48 sati od bebinog rođenja. Bebe koje imaju određenih tegoba sa sluhom bi se pobliže pratilo i držalo pod nadzorom i samim time smanjila se opasnost od iznenadne dojenačke smrti.

Ako se ova teorija doista pokaže točnom, to će biti doista vrlo važno otkriće koje će omogućiti obiteljima da izbjegnu ogroman gubitak. Doktor Rubens trenutno prikuplja sredstva za daljnje istraživanje i poručuje roditeljima kako neće odustati dok ne pronađe način sprječavanja sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Dok se ne otkrije način kako spriječiti SIDS u svim slučajevima, potrudite se da tijekom spavanja od bebe maknete sve što bi moglo ometati njezino disanje.

Tekst: preuzet s www.index.hr/mame

Foto: Profimedia