Teške teme u vezi trebalo bi rješavati kad smo punog želuca. Prema jednoj studiji amerčkih znanstvenika agresija između partnera raste kako im opada šećer u krvi. Tako se čini da su svađe, sukobi ili čak nasilje često uvjetovani i glađu. To naravno ne opravdava bilo kakvo nasilje kao niti nasilje u obitelji, niti sugerira da se jednim obrokom sukob može spriječiti, no čini se da razina šećera utječe na naše ponašanje i vodi ga prema većoj agresiji.

Znanstvenici u timu Brada Bushmana sa Ohio State University su mjerili jačinu agresije između partnera na zanimljiv način - pomoću voodoo lutkica. Svaki je partner dobio lutkicu koja je simbolizirala njegovog partnera te 51 iglu. Test je trajao tri tjedna, a zadatak je bio u večernjim satima ubadati igle u lutkicu ovisno o tome koliko je partner naljutio partnera.

U studiji je sudjelovalo 107 parova. Pored „brige“ o voodoo lutkicama, sudionici su morali mjeriti razine šećera ujutro i navečer. Rezultati su bili zanimljivi – što je šećer u krvi bio niži, to su više igala zaboli u lutkice.

Gladni se taže kontroliraju

Znanstvenici su zaključili kako kod nižeg šećera u krvi emocije puno brže izlaze na vidjelo te se puno teže kontroliramo. Naime, glukoza je neka vrsta goriva za mozak te je presudna i za mogućnost samokontrole.

Foto: profimedia