Vrijeme blagdanskih obiteljskih okupljanja je pred nama i dobro je na vrijeme osmisliti što pripremati. Donosimo pet recepata za savršene zalogaje koji će oduševiti svako nepce
Košarice s nadjevom od paštete
Košaricama od tosta punjenim nadjevom od paštete i sira, posebnu aromu daje kapljica prošeka,a pršut i mladi luk čine ih još zanimljivijima.
Sastojci za 4 osobe:
12 ploški tosta
20 g maslaca
Za nadjev:
200 g krem sira
1 žlica naribanog sira ribanca (Grana padano)
1 -2 žlice prošeka (desertno vino)
3 ploške pršuta
2-3 mlada luka
Priprema: Tost stavite na drvenu podlogu i pomoću kalupa (čaša, konzerva,..) izrežite krugove. Posložite ih u kalupe za muffine koje ste prethodno premazali maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite nekoliko minuta da dobiju zlatnu boju po rubovima.Ostavite „košarice" da se ohlade u kalupima i zadrže oblik. Kad se ohlade izvadite ih i spremne su za punjenje.
Za nadjev u zdjelicu stavite Pileće jetrene paštete, krem sir, sir ribanac i prošek. Sastojke izmiješajte u homogenu smjesu. Zatim dodajte sitno narezani pršut i mladi luk. Lagano promiješajte i nadjevom napunite košarice.
Posluživanje: Poslužite odmah ili držite u hladnjaku do posluživanja. Savjet: Dio sitno narezana luka ostavite za ukrasiti košarice.
Povrtni burger
Burgeri su omiljeno jelo svih generacija, u svim prigodama i godišnjim dobima. Za nadolazeće blagdane predlažemo ukusne i originalne povrtne burgere koji će vas oduševiti svježinom i bogatstvom okusa.
Sastojci za 2 osobe:
2 okrugla peciva za burgere (hambi sa sjemenkama)
2 lista salate
1 rajčica
60 g fino narezanog crvenog kupusa
Za burgere:
250 g krumpira
200 g tikvica
1 jaje
50 g krušnih mrvica
1 žličica Vegeta Maestro Vlasca
1 žlica naribanog parmezana
4 žlice ulja za prženje
Za namaz:
50 g krem sira
Dodaj na popis za kupnju
Priprema: Krumpir skuhajte u ljusci, pustite da se ohladi, a zatim ga naribajte. Tikvice naribajte, malo posolite i ostavite stajati. Nakon 5 minuta rukama im istisnite višak tekućine. U posudu stavite jaje, parmezan i razmutite. Dodajte tikvice, krumpir, vlasac, posolite i pospite mljevenim paprom. Smjesu dobro promiješajte, po potrebi umiješajte malo krušnih mrvica, a zatim oblikujte popečke/burgere. Tavu s debljim dnom nauljite da pokrije dno (ne previše) i zagrijte na srednjoj vatri.
Burgere ispecite s jedne strane 2-3 min, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike isto toliko da dobijete zlatnožutu boju. Namaz pripremite tako da izmiješate paštetu s krem sirom. Na prerezano pecivo nanesite namaz, stavite plošku rajčice, a zatim burger. Ukoliko su burgeri tanji možete staviti 2.
Posluživanje: Preko njih stavite salatu i zelje, poklopite drugim dijelom peciva i poslužite. Savjet: U namaz uz jetrenu paštetu možete staviti žličicu konjaka koji se s njom dobro slaže.
Napuljske palačinke
Slane, slatke, kuhane, pečene…. Palačinke su omiljen obrok u svakoj obitelji. Savršene su jer se s njima nikada ne može pogriješiti, a čime ćete ih puniti, ovisi samo o vašoj mašti. Ovih blagdana pomaknite granice i pripremiti ih na napuljski.
Sastojci za 4 osobeZa palačinke:
1 jaje
200-250 ml mlijeka
Za nadjev:
100 g mozzarelle
100 ml kiselog vrhnja
Dodaj na popis za kupnju
Priprema: Žumance i mlijeko dobro izmiješajte, dodajte brašno i malo soli, pa pjenjačom ili električnom miješalicom izradite jednoličnu smjesu i ostavite je neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena. Umiješajte potom čvrsti snijeg od bjelanjka i ispecite osam palačinki. Mozzarellu i rajčicu narežite na ploške. Svaku palačinku namažite paštetom, složite ploške rajčice i sira, posolite, popaprite i pospite origanom. Palačinke preklopite na pola, stavite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta.
Pred kraj pečenja prelijte ih kiselim vrhnjem i još kratko pecite.
Posluživanje: Vruće palačinke poslužite sa zelenom salatom. Savjet: Mozzarellu možete zamijeniti sirom gaudom ili edamerom.
Tortilja sendvič s paštetom
Tanke pogače od brašna, vode, biljenog ulja i malo soli u formi tortilje volimo jer će svakom blagdanskom stolu dati tako posebnu notu. Mi predlažemo jednostavnu i brzu varijantu kojoj ni vi, ni vaši gosti nećete odoljeti.
Sastojci:
2 pšenične tortilje
100 g skute (ili plavog sira)
20 g mlade rikule
Dodaj na popis za kupnju
Priprema: Na svaku tortilju nanesite paštetu. Jednu tortilju pospite razmrvljenom skutom i po njoj rasporedite rikulu. Preklopite drugom toriljom da namaz bude prema dolje. Lagano pritisnite da se nadjev sljubi.
Tri dipa s paštetom
Namazi na toplom tostiranom kruhu, svježe pečenom pecivu ili pogačicama, krekerima ili kroasanima dat će poseban “tač” blagdanskom jelovniku. Pripremite li ih više, u blagdanskim će danima poslužiti kao fini zajutrak, međuoborok ili cvečera. Evo tri super recepta.
Sastojci za 10 osoba
1. DIP
3-4 rotkvice (ili 100 g salatnog krastavca)
100 g sirnog namaza
svježi kopar za posipati
2. DIP
4 sušene rajčice iz uljne otopine
1 žlica narezanog vlasca
1 žlica maslinovog ulja
3.DIP
1 žlica konjaka
1 žlica naribanog sira Grana padano
1-2 mlada luka
Za posluživanje: grisini, integralni krekeri, popečene ploške bageta, takos čips,… Priprema:
Za prvi dip Pileću paštetu s vrhnjem stavite u zdjelicu, dodajte sirni namaz i sitno nasjeckanu rotkvicu. Po potrebi posolite i popaprite. Dip pospite narezanim koprom.
Drugi dip pripremite od Pileće paštete s ajvarom kojoj dodajte sitno nasjeckane sušene rajčice i vlasac. Dobro izmiješajte i na kraju nakapajte maslinovim uljem.
Kod trećeg dipa Pilećoj pikant pašteti dodajte konjak, sir, sitno narezani mladi luk i promiješajte. Po želji po površini pospite malo mljevene crvene paprike Podravka.
Posluživanje: Pripremljene dipove držite u hladnjaku do posluživanja. Savjet: Koristite hladnu paštetu te da bi bila kremastija možete dodati 1-2 žlice vrhnja ili grčkog jogurta.
Sadržaj donosimo u suradnji s Podravka paštetama savršenim izborom za maštovite obiteljske obroke. Blagog i ugodnog su okusa, biranih sastojaka i visoke kvalitete, bez konzervansa, aroma i pojačivača okusa.
Foto: Shutterstock
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano