Vrijeme blagdanskih obiteljskih okupljanja je pred nama i dobro je na vrijeme osmisliti što pripremati. Donosimo pet recepata za savršene zalogaje koji će oduševiti svako nepce

Košarice s nadjevom od paštete

Košaricama od tosta punjenim nadjevom od paštete i sira, posebnu aromu daje kapljica prošeka,a pršut i mladi luk čine ih još zanimljivijima.

Sastojci za 4 osobe:

12 ploški tosta

20 g maslaca

Za nadjev:

Podravka Pileće jetrene paštete (2×95 g)

200 g krem sira

1 žlica naribanog sira ribanca (Grana padano)

1 -2 žlice prošeka (desertno vino)

3 ploške pršuta

2-3 mlada luka

kosarice_1_web.jpg
Shutterstock 

Priprema: Tost stavite na drvenu podlogu i pomoću kalupa (čaša, konzerva,..) izrežite krugove. Posložite ih u kalupe za muffine koje ste prethodno premazali maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite nekoliko minuta da dobiju zlatnu boju po rubovima.Ostavite „košarice" da se ohlade u kalupima i zadrže oblik. Kad se ohlade izvadite ih i spremne su za punjenje.

Za nadjev u zdjelicu stavite Pileće jetrene paštete, krem sir, sir ribanac i prošek. Sastojke izmiješajte u homogenu smjesu. Zatim dodajte sitno narezani pršut i mladi luk. Lagano promiješajte i nadjevom napunite košarice.

Posluživanje: Poslužite odmah ili držite u hladnjaku do posluživanja. Savjet: Dio sitno narezana luka ostavite za ukrasiti košarice.

Povrtni burger 

Burgeri su omiljeno jelo svih generacija, u svim prigodama i godišnjim dobima.  Za nadolazeće blagdane predlažemo ukusne i originalne povrtne burgere koji će vas oduševiti svježinom i bogatstvom okusa.

Sastojci za 2 osobe:

2 okrugla peciva za burgere (hambi sa sjemenkama)

2 lista salate

1 rajčica

60 g fino narezanog crvenog kupusa

Za burgere:

250 g krumpira

200 g tikvica

1 jaje

50 g krušnih mrvica

1 žličica Vegeta Maestro Vlasca

1 žlica naribanog parmezana

Vegeta Maestro Crni papar

sol

4 žlice ulja za prženje

Za namaz:

Jetrena pašteta Podravka (95 g)

50 g krem sira

Dodaj na popis za kupnju

Priprema: Krumpir skuhajte u ljusci, pustite da se ohladi, a zatim ga naribajte. Tikvice naribajte, malo posolite i ostavite stajati. Nakon 5 minuta rukama im istisnite višak tekućine. U posudu stavite jaje, parmezan i razmutite. Dodajte tikvice, krumpir, vlasac, posolite i pospite mljevenim paprom. Smjesu dobro promiješajte, po potrebi umiješajte malo krušnih mrvica, a zatim oblikujte popečke/burgere. Tavu s debljim dnom nauljite da pokrije dno (ne previše) i zagrijte na srednjoj vatri.

Burgere ispecite s jedne strane 2-3 min, okrenite na drugu stranu i pecite otprilike isto toliko da dobijete zlatnožutu boju. Namaz pripremite tako da izmiješate paštetu s krem sirom. Na prerezano pecivo nanesite namaz, stavite plošku rajčice, a zatim burger. Ukoliko su burgeri tanji možete staviti 2.

Posluživanje: Preko njih stavite salatu i zelje, poklopite drugim dijelom peciva i poslužite. Savjet: U namaz uz jetrenu paštetu možete staviti žličicu konjaka koji se s njom dobro slaže.

napuljske palačinke.jpg
Shutterstock 

Napuljske palačinke

Slane, slatke, kuhane, pečene…. Palačinke su omiljen obrok u svakoj obitelji.  Savršene su jer se s njima nikada ne može pogriješiti, a čime ćete ih puniti, ovisi samo o vašoj mašti. Ovih blagdana pomaknite granice i pripremiti ih na napuljski.

Sastojci za 4 osobeZa palačinke:

jaje

100 g Pšenično glatko brašno Podravka

200-250 ml mlijeka

sol

ulje za pečenje

Za nadjev:

Podravka Pileća jetrena pašteta (95 g)

2 svježe rajčice

100 g mozzarelle

sol

Vegeta Maestro crni papar mljeveni

Vegeta Maestro origano

100 ml kiselog vrhnja

Dodaj na popis za kupnju

Priprema: Žumance i mlijeko dobro izmiješajte, dodajte brašno i malo soli, pa pjenjačom ili električnom miješalicom izradite jednoličnu smjesu i ostavite je neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena. Umiješajte potom čvrsti snijeg od bjelanjka i ispecite osam palačinki. Mozzarellu i rajčicu narežite na ploške. Svaku palačinku namažite paštetom, složite ploške rajčice i sira, posolite, popaprite i pospite origanom. Palačinke preklopite na pola, stavite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta.

Pred kraj pečenja prelijte ih kiselim vrhnjem i još kratko pecite.

Posluživanje: Vruće palačinke poslužite sa zelenom salatom. Savjet: Mozzarellu možete zamijeniti sirom gaudom ili edamerom.

Tortilja sendvič s paštetom

Tanke pogače od brašna, vode, biljenog ulja i malo soli u formi tortilje volimo jer će svakom blagdanskom stolu dati tako posebnu notu. Mi predlažemo jednostavnu i brzu varijantu kojoj ni vi, ni vaši gosti nećete odoljeti.

Sastojci:

2 pšenične tortilje

Podravka Pileće paštete classic (limenka 95 g)

100 g skute (ili plavog sira)

20 g mlade rikule

Dodaj na popis za kupnju

Priprema: Na svaku tortilju nanesite paštetu. Jednu tortilju pospite razmrvljenom skutom i po njoj rasporedite rikulu. Preklopite drugom toriljom da namaz bude prema dolje. Lagano pritisnite da se nadjev sljubi.

dipovi_1_web.jpg
Shutterstock 

Tri dipa s paštetom

Namazi na toplom tostiranom kruhu, svježe pečenom pecivu ili pogačicama, krekerima ili kroasanima dat će poseban “tač” blagdanskom jelovniku. Pripremite li ih više, u blagdanskim će danima poslužiti kao fini zajutrak, međuoborok ili cvečera. Evo tri super recepta.

Sastojci za 10 osoba

1. DIP

Podravka Pileća pašteta s vrhnjem (limenka 95 g)

3-4 rotkvice (ili 100 g salatnog krastavca)

100 g sirnog namaza

svježi kopar za posipati

 2. DIP

Podravka Pileća pašteta s ajvarom (limenka 95 g)

4 sušene rajčice iz uljne otopine

1 žlica narezanog vlasca

1 žlica maslinovog ulja

3.DIP

1 Podravka Pileća pikant pašteta (limenka 95 g)

1 žlica konjaka

1 žlica naribanog sira Grana padano

1-2 mlada luka

Za posluživanje: grisini, integralni krekeri, popečene ploške bageta, takos čips,… Priprema:

Za prvi dip Pileću paštetu s vrhnjem stavite u zdjelicu, dodajte sirni namaz i sitno nasjeckanu rotkvicu. Po potrebi posolite i popaprite. Dip pospite narezanim koprom.

Drugi dip pripremite od Pileće paštete s ajvarom kojoj dodajte sitno nasjeckane sušene rajčice i vlasac. Dobro izmiješajte i na kraju nakapajte maslinovim uljem.

Kod trećeg dipa Pilećoj pikant pašteti dodajte konjak, sir, sitno narezani mladi luk i promiješajte. Po želji po površini pospite malo mljevene crvene paprike Podravka.

Posluživanje: Pripremljene dipove držite u hladnjaku do posluživanja. Savjet: Koristite hladnu paštetu te da bi bila kremastija možete dodati 1-2 žlice vrhnja ili grčkog jogurta.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravka paštetama savršenim izborom za maštovite obiteljske obroke. Blagog i ugodnog su okusa, biranih sastojaka i visoke kvalitete, bez konzervansa, aroma i pojačivača okusa.

Foto: Shutterstock