Mnogi će se roditelji naći u sljedećoj situaciji - ostavite dijete za vikend ili možda samo na nekoliko sati, a dok prilazite vratima, ono vas hvata za hlače, moli da ne idete, plače... Na kraju odlazite, ali što radite?

Stalno provjeravate telefon ne bi li dobili informacije od osobe koja je ostala s vašim mališanom, a kada dođete kući, uopće se ne osjećate odmoreno od tog malog predaha, nego osjećate krivnju što se dijete uzrujalo jer ste otišli.

Mnogi roditelji imaju ovaj problem, a klinička psihologinja dr. Becky Kennedy otkriva zašto je zapravo važno provoditi neko vrijeme odvojen od svog djeteta i zašto vas to čini boljim roditeljem.

Djeci ne trebaju roditelji mučenici

U videu koji je objavila na Instagramu dr. Kennedy je otkrila da je sina ostavila kod kuće, koji je vrištao i plakao da ne ide, kada je krenula naći se s prijateljima.

"Naravno da je moja prva reakcija bila: 'O moj Bože, jesam li ja loš roditelj? Toliko nam je usađen taj narativ da je majčinstvo neka vrsta mučeništva, da kada se djeca počnu buniti jer mi brinemo o dijelovima sebe koji nemaju nikakve veze s njima, brinemo se da radimo nešto loše, ali evo u čemu je stvar: djeci ne trebaju nesebični mučenici", rekla je, govoreći o tome zašto je važno da roditelji provedu neko vrijeme odvojeni od djece.

"Provođenje vremena s prijateljicama, gdje razgovaramo o temama nevezano za djecu, brinemo o sebi i razgovaramo o stvarima koje volimo i različitim stvarima koje nas čine sretnima u društvu djece, to je važno za naše mentalno zdravlje. Tako da mogu biti tu za svoje dijete i znate što, moj sin se ne može uzrujati zbog toga."

Dr. Kennedy je dalje objasnila da to što je njezin sin uzrujan ne znači da je donijela lošu odluku. "Želim da to zapamtite. Možete brinuti sami za sebe. Djeci nisu potrebni nesebični mučenici, već jaki vođe", zaključila je.

Naravno, nije lako donositi takve odluke i sigurno ćete se ponekad osjećati krivima, ali zaista morate zapamtiti da se dobri roditelji moraju odvojiti od svoje djece na neko vrijeme, kako bi zadovoljili vlastite potrebe.