Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAZIVAJU IH NAJMOĆNIJIMA: Otkrivamo zašto ovih 6 muških i ženskih imena nosi tako laskavu titulu

Autor Roditelji.hr

Podjednako su popularna, tradicionalna, jedinstvena i snažna

 6 najmoćnijih ženskih i muških imena Izvor: Shutterstock

Snaga, moć, hrabrost, nezavisnost - vrline koje svi priželjkujemo za svoje mališane. Postoje imena, piše portal Karlovački.info, koja su nosile poznate osobe obilježene upravo tim značajkama. Evo o kojim je imenima riječ…

ALEKSANDAR – grčko ime popularno diljem Europe, a znači „branitelj, zaštitnik ljudi“.Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski koji je do 32. godine života pokorio gotovo cijeli svijet te zauvijek promijenio tijek povijesti.

KARLO – staro njemačko ime izvedeno od riječi karal što znači „slobodan čovjek“. Najpoznatiji je franački kralj Karlo Veliki, nazivan i „Otac Europe“. Od njegovog imena nastala je i hrvatska riječ “kralj”, a pod njegovim vodstvom je Zapadna Europa doživjela razdoblje kulturnog napretka kakvog nije bilo još od vremena Rimskog Carstva.

TOMISLAV – najpoznatije hrvatsko kraljevsko ime koje svoj značaj duguje prvom hrvatskom okrunjenom kralju Tomislavu Trpimiroviću. Sjedinio je Primorsku i Posavsku Hrvatsku u jedinstvenu Kraljevinu Hrvatsku te joj proširio granice daleko na sjever, istok i jug zbog čega se smatra jednim od temeljnih nacionalnih simbola hrvatskog identiteta.

HELENA – dolazi od grčkog „helene“ što znači „sjaj, blistavost, sunčeva svjetlost”. U grčkoj mitologiji Helena je kći boga Zeusa i spartanske kraljice Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njezina otmica bila je uzrok Trojanskog rata.

JELENA – ovo ime nosile su brojne poznate Hrvatice, poput omiljene hrvatske kraljice Jelene Slavne iz 10. Stoljeća.

VIKTORIJA – dolazi iz latinskog jezika i znači „pobjeda”. Viktorija je rimska boginja pobjede. Slavna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Viktorija bila je jedna od najmoćnijih žena u ljudskoj povijesti.

 8 zaboravljenih hrvatskih ženskih imena
Većinu ovih imena nosile su snažne osobe iz domaće i svjetske povijesti
Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati

Najnovije