Majka je najvažnija osoba u djetetovu životu, i to ne samo jer ispunjava njegove primarne potrebe, za hranom, njegom i ljubavlju, nego način na koju mu iskazuje emocije utječe na formiranje djetetove osobnosti. Majka na dijete može prenijeti svoje komplekse i probleme u odnosima. Ako ste odrastali s narcisoidnom majkom, taj odnos ostavlja dugoročne posljedice. Evo kako utječe na psihički i emotivni razvoj kćeri.

Ljubav je uvjetovana

Ovakvo poimanje ljubavi i emocija dolazi kao posljedica odnosa s narcisoidnom majkom koja kroz djetinjstvo pruža ljubav i odobravanje samo ako radite ono što ona želi.

Takva dinamika odnosa dovodi do čestih emocionalnih uspona i padova, a osoba, kako se formira, svijet promatra crno-bijelo. Uobičajen je problem niska razina samopouzdanja.

Pridržavanje pravila uvjetuje prihvaćanje

Ako vas roditelj voli samo pod određenim uvjetima, i tada vam to preintenzivno pokazuje, navodi vas da vjerujete kako se morate pokoravati određenim pravilima, čak i ako su time vaše potrebe stavljene u drugi plan, samo kako biste pripadali nekome ili negdje.
Zapravo, ne morate se pridržavati potencijalno neugodnih pravila niti podnositi neugodne situacije. Radije, povežite se s ljudima koji poštuju vaše granice.

Pogrešna slika o sebi

Majka s narcisoidnim sklonostima obično je pretjerano zabrinuta za izgled i postignuća svoje kćeri i kako je drugi doživljavaju.
Kao rezultat toga, kći gubi autentičnost. Počinje vjerovati da je drugi cijene samo ako im može ponuditi ono što će ih zadovoljiti, a to može postati problem u partnerskim odnosima.

cura se gleda u ogledalo
Shutterstock 

Žrtva verbalnog zlostavljanja i manipulacije

Ako je vas je majka emocionalno zlostavljala, a jedini način na koji ste mogli postići njezino odobravanje je da živite u skladu s njezinim standardima, dolazite u točku kada potiskujete vlastite potrebe i želje kako biste usrećili prvo majku, a onda sve ostale osobe koje se pojavljuju u vašem životu i vi od njih trebate prihvaćanje.

Budući da su zlostavljanje i manipulacija bili dio odnosa s majkom od ranih dana, i kao odrasla osoba prihvaćate takva ponašanja od drugih ljudi. No zapamtite da emotivno zlostavljanje i manipulacija niti u jednome odnosu nisu prihvatljivi i zdravi.

Osjećaj krivnje

Ako vas je majka osuđivala i okrivljavala, ili kritizirala dok ste bili dijete, kao odrasla osoba često osjećate krivnju i pretjeran osjećaj odgovornosti.

U odrasloj dobi, razvija se osjećaj da niste dovoljno dobri za neka profesionalna postignuća, ali i ona osobna.

Udovoljavanje drugima

Kod osobe, koja je odrastala uz narcisoidnu majku, često se pojavljuje želja da stalno ispunjava tuđa očekivanja i udovoljava tuđim željama i potrebama.

U intimnim odnosima potpuno zanemaruje vlastite potrebe i podlaže se partneru ili djeci.

Dvije krajnosti: u vezi ste 'pijavica' ili ste 'hladni'

Zanemarivanje, zlostavljanje ili emocionalna odsutnost, koje doživljava dijete od majke s narcisoidnim sklonostima, može u odrasloj dobi dovesti ili do bolesne, opsesivne privrženosti prema partneru ili do poteškoća u pokazivanju emocija, odnosno izbjegavanju dubljih odnosa.

Potreba za dokazivanjem

Odrastanje uz majčino omalovažavanje može dovesti do potrebe za stalnim dokazivanjem i potvrđivanjem u odnosima.

Pokazivanje narcisoidnih osobina

Na nesvjesnoj razini možete preuzeti majčine obrasce ponašanja, koji su kod nje bili produkt narcizma.

To se pojavljuje kao vrsta obrambenoga mehanizma, kada se u pojavi želja nadvladavanje vlastite majke, kako ona, i ne samo ona, nikad ne bi ponovno izazvala da osjećaj bezvrjednosti.