Ljeto je na vrhuncu pa dok još maksimalno guštamo u ljetnoj garderobi, djelomično već gledamo u budućnost i pripremamo se za jesensku sezonu. S tim na umu popričali smo sa stilisticom i blogericom Barbarom Repe čiji nas eklektičan osobni stil, ali i zanimljivi stylinzi za modne editorijale i celebove uvijek inspiriraju.

Premda se za događanja voli dotjerati i, prema njezinim riječima, 'kostimirati', uživa i u nošenju običnog bijelog T-shirta i traperica koje podiže interesantnim cipelama. 'Sve ovisi o trenutnom raspoloženju i obavezama', kaže Barbara.

Barbara-Repe.jpg
Privatni arhiv 

Spontanost, sloboda, ali i predani rad zbog kojeg ponekad ne spava više od 4 sata noću sastavni su dio njezina pristupa stilu i radu u svijetu mode i showbusinessa, a što obavezno nosi ljeti te koje trendove predviđa za jesen i zimu ispričala nam je u intervjuu:

Barbara-repe (1).jpg
Privatni arhiv 

Kao stilistica moraš odgovoriti na različite zadatke i prigode – kako pristupaš osmišljavanju stylinga?

Vizualni sam tip te imam ogromnu sreću da posjedujem fantastično slikovno pamćenje, što mi omogućava slaganje stylinga u glavi. Prilikom prikupljanja odjeće i dodataka za snimanja, pristupam intuitivno i biram što me privuče te poput neke male bizarne slagalice, slažem te komade u cjelovite stylinge. Na setu sam vrlo opuštena i volim neopterećen pristup stylinzima, pa se često dogodi da na licu mjesta presložim većinu stylinga u 10 minuta, jer se vodim kreativnom energijom koja me okružuje u tom momentu.

Moda je kreativan proces gdje ne treba biti kirurški precizan, dapače, moda treba neku vrstu slobode i neopterećenosti.

Naravno, sve ovisi za što je styling namijenjen. Drugačiji je pristup sa zvijezdama, drugačiji s editorijalima ili pak advertorijalima, reklamama ili kampanjama. Uvijek nastojim izvući maksimum u okvirima koji su mi postavljeni.

Barbara-Repe (2).jpg
Privatni arhiv 

Barbara-Repe (3).jpg
Privatni arhiv 

Nedavno si se okušala i u dizajniranju te kreirala i ručno sašila haljinu za Danijelu Martinović. Što ti je u tome bio najveći izazov, a što inspiracija? Namjeravaš li nastaviti u tom smjeru?

To je bilo 'veselo' razdoblje. Tjedan dana prije Story Hall of Fame događaja ispostavilo se da je haljina zamišljena za taj event otpala te sam morala brzo djelovati. U tako kratkom roku vrlo je teško pronaći nešto posebno te sam poslušala intuiciju i bacila se na posao. Moram naglasiti da je to prva haljina koju sam sašila u životu, tako da je to bio pravi rollercoaster vremena, živaca i truda. Najveći izazov je bio sašiti haljinu na vrijeme, ručno, jer je stara mamina mašina odbila sudjelovati. Nakon dva dana povuci-potegni situacije, prelomila sam i odlučila da nema druge, već ručno navesti 86 metara tila u volane te ih potom, također ručno, našiti na podstavu. Tih tjedan dana bila sam na 4 sata sna dnevno, jer sam uz gust raspored snimanja, posudbi i vraćanja, svaki slobodni trenutak provela šivajući, svaki dan duboko u noć, a ujutro buđenje već u 6. Bio je to iznimno naporan period, no uspjela sam.

Odabrala sam žutu boju, boju ljeta i sunca, boju sreće jer nije toliko često viđena na crvenim tepisima, a prekrasno laska tenu i jednostavno je šarmantna. Volim haljine od tila te je inspiracija išla u smjeru napraviti raskošnu haljinu, koja je u isto vrijeme lagana, jer je vani bilo 35°C, a da izgleda delikatno i ne 'pojede' sitnu Danijelu.

Imam neke planove za budućnost i nadam se da ću se postepeno razvijati i u tom smjeru. Styling je moja prva ljubav, a šivanje - tko zna, možda osvane u neko doba mali capsule brend.

Barbara-Repe (4).jpg
Privatni arhiv 

A kad pričamo o 'capsule' garderobi, što je, po tebi, 5 odjevnih komada koji bi se trebali naći u svakoj ljetnoj garderobi?

Lanene hlače, bijela oversized košulja, japanke, haljina od popelina i satenska slip haljina.

Osobno za ljeto imam 3 omiljene formule: bijeli cropped T-shirt, retro denim šorc i japanke; ugodna haljina, ravne kožne natikače i šešir te zanimljiv topić, široke lanene hlače i sandale. Uz sve te lookove savršeno se uklapa delikatna i minimalistička ogrlica Ive Viljevac koja dolazi u ekskluzivnom ljetnom paketu uz Elle, pa mislim da je neću skidati s vrata ovog ljeta.

Barbara-repe (5).jpg
Privatni arhiv 

Barbara-repe (6).jpg
Privatni arhiv 

A nakon ljeta, što predviđaš da će biti glavni jesenski trendovi?

Kožni komadi u najrazličitijim kombinacijama, maksimalizam, preppy stil, baloneri sa zanimljivim twistom, te boje - koje nas i dalje ne napuštaju.

Barbara-repe (7).jpg
Privatni arhiv