Kako potaknuti razvoj kreativnosti u djece i osnažiti dječje vrtiće za tako zahtjevnu zadaću? Dragocjene odgovore, nadahnute uspješnim primjerima iz Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu, daje priručnik Kreativni odgojitelji – program dramsko-scenskog izričaja u kurikulumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dr. sc. Gordane Lešin i suradnica, predstavljen u srijedu, 8. lipnja, u Velikoj dvorani Školske knjige.

O tome vrijednom djelu na predstavljanju su govorili predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, recenzentice red. prof. dr. art. Antonija Balić i doc. dr. sc. Marijana Županić Benić, autorica dr. sc. Gordana Lešin i urednica knjige Slavenka Halačev.

Vizual Kreativni Odgojitelji1.jpg
Školska knjiga 

Priručnik Kreativni odgojitelji utemeljen je na primjerima dobre prakse Stručno-razvojnog centra za provedbu programa Dramsko-scenski izričaj kroz tradicionalne i suvremene medije Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu. U djelu su prikazani primjeri kreativnih aktivnosti i ideja u radu s djecom u sklopu umjetničkog kurikuluma, s jasnim i lako primjenjivim savjetima koji su upotpunjeni mnogobrojnim fotografijama. Zahvaljujući takvom načinu rada, kreativni će odgojitelji pridonijeti razvoju djeteta u svim razvojnim područjima te s pomoću igre poticati aktivno učenje, istraživanje i kreativnost u djece.

'Priručnik za odgojitelje dr. sc. Gordane Lešin, ravnateljice Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu, štivo je koje će zasigurno naići na lijep prijam među svim stručnjacima uključenim u rani i predškolski odgoj i obrazovanje. U devet bogato ilustriranih poglavlja autorica s pomoću teorijskih i sadržajnih praktičnih primjera uvjerljivo progovara o djetetu i njegovim potrebama, o profesiji odgojitelja i važnosti umjetnosti u ranome i predškolskom odgoju i obrazovanju', napomenula je recenzentica red. prof. dr. art. Antonija Balić.

Prema njezinim riječima, priručnik Kreativni odgojitelji umnogome će pomoći odgojiteljima da se orijentiraju u svojoj praksi te nađu nova rješenja ili potvrde svoje zamisli. Zasigurno će pronaći svoje mjesto u bibliotekama vrtića i svih koji promišljaju rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Važno je potaknuti stručnjake u ranome i predškolskom odgoju da pišu o praksi jer je na taj način šire i osnažuju čineći sebe aktivnim sudionikom kvalitetnih promjena u društvu, istaknula je red. prof. dr. art. Antonija Balić.

'Vrijednost je priručnika Kreativni odgojitelji u zornim prikazima pozitivnog primjera djelovanja vrtićke ustanove, vidljivoj sinergiji djece i odgojitelja u umjetničkim aktivnostima te poticajnom okružju koje djeluje na cjelokupan rast i razvoj djeteta, na njegov stvaralački potencijal', izjavila je recenzentica doc. dr. sc. Marijana Županić Benić.

'Svi koji se bave pedagoškim radom trebaju ovakvu literaturu koja će ih nadahnuti, osvojiti, ohrabriti, potaknuti da i sami počnu otkrivati mogućnosti kreativnog izražavanja s pomoću umjetnosti', navela je doc. dr. sc. Marijana Županić Benić. Oni u ovom priručniku, istaknula je, mogu pronaći inspiraciju da na sličan način oplemene svoj život i život djece s kojom rade.

Autorica knjige i ravnateljica Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu dr. sc. Gordana Lešin predstavila je tu ustanovu kao 'mjesto življenja, igranja i učenja za djecu i odrasle'. Riječ je o vrtiću koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske imenovalo stručno-razvojnim centrom za provedbu programa Dramsko-scenski izričaj kroz tradicionalne i suvremene medije za odgojitelje i stručne suradnike.

Autorica knjige Gordana Lesin.jpeg
Školska knjiga 

'Modulima ciljano podižemo razinu kreativnosti odgojitelja potičući ih na implementaciju umjetničkih elemenata s pomoću tematskih sadržaja u odgojno-obrazovnoj praksi te osnažujući ih da vlastitom kreativnošću potiču djecu na izražavanje u raznolikim umjetničkim područjima. Naš je vrtić podrška studentima Učiteljskog fakulteta i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te vježbaonica za studente pedagogije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu', napomenula je dr. sc. Lešin.

Priručnik Kreativni odgojitelji rezultat je rada skupine kreativnih djelatnika u Dječjem vrtiću Milana Sachsa među kojima su Ana Boban, Helena Duić, Ana Kerep, Valentina Laslo, Marina Mlinarić Duić, Ivana Popek, Ljerka Pukec i Mirjam Zeba. U knjizi su predstavljene kreativne aktivnosti s područja književnosti, likovnosti, lutkarstva, glazbe, pokreta, scenografije i kostimografije te u primjeni digitalne tehnologije.

Priručnik je namijenjen odgojiteljima, studentima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te roditeljima koji žele pridonijeti kreativnom razvoju svojeg djeteta.