Film prvijenac kazališne redateljice Aide Bukvić, nakon sarajevske premijere, dočekao je i onu dugočekivanu - zagrebačku. Dugački pljesak nakon odjavne špice dokaz je da je filmska ekipa „Djece sa CNN-a“ napravila sjajan posao i da su opravdali činjenicu kako se za premijeru ovog dugometražnog igranog filma u metropoli već danima tražila karta više.

Film ‘Djeca sa CNN-a’ temeljen je na istoimenom dramskom tekstu autora Amira Bukvića, a kao predstava praizveden je 2006. godine u Sarajevu, a potom i 2008. godine u zagrebačkom Histrionskom domu. Drama, predstava i naposljetku film inspirirani su novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i BiH, a s ciljem poticanja mladih generacija da se nauče kulturi sjećanja, da razlikuju dobro od lošega i da uvijek imaju na umu da se strahote iz 90-tih više nikada i nikome ne bi smjele događati.
"Naš film, kao i istoimena drama, nastao je iz potrebe da ne zaboravimo strašne zločine kojima smo svjedočili te budućnosti koju moram živjeti uz traume koje nas i danas prate" pojasnila je redateljica filma Aida Bukvić, koja je kazališni dramski tekst prilagodila filmskoj priči te nadodala „Snimanje filma išlo je na “vlastite mišiće” zahvaljujući tvrdoglavosti, upornosti i dobroj volji i želji cijele ekipe. Gotovo sedam puta smo ponovno dizali i okupljali set, a svi koji se bave filmom znaju da je to poprilično težak proces. Prva klapa pala je u desetom mjesecu 2017., a zadnja krajem siječnja 2019.“

djeca cnn (2).jpg
Promo 

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino - kojeg igra Amar Bukvić, izgubio oca i dva brata. Kao izbjeglica odlazi u Zagreb s tetom i petogodišnjim bratom te ga kao ratno siroče šalju izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač, podstanar je, a jedina veza sa svijetom je telefonska govornica iz koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Dinin emotivni život promijenit će dolazak nove sustanarke Dore koju igra Iva Mihalić s kojom dijeli sličnu sudbinu - on je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

Upitana o razlikama u pripremanja iste uloge za kazalište i za kino, Iva je pojasnila: „Iako su uloge iz istog komada, s obzirom da se radi o dva različita medija, uloge nužno bivaju promijenjene samim procesom adaptacije. Bilo je vrlo izazovno prenijeti ulogu koju sam igrala na kazališnim daska na film. Drago mi je da sam imala priliku doživjeti to iskustvo.“

djeca cnn (1).jpg
Promo 

Amar Bukvić kao glavni glumac filma i istoimene predstave nadodao je: „Izazovno je bilo igrati i na kazališnim daskama, kao i pred kamerom, jer se kazališna priča razlikovala donekle s onom filmskom, jer smo namjerno težište na filmu učinili drugačijim, jer nam je film otvarao neke druge mogućnosti. Predstavu smo odigrali smo preko 100 puta, a film se zapravo nastavlja, tamo gdje predstava staje.“
„Da nije bilo ljudske potrebe ne bi bilo ni filma koji je dugo i mukotrpno nastajao uz svu sjajnu kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke“ – dodao je Amir Bukvić, pisac drame i scenarija filma.
Film je nastao u produkciji Kreativne de kulture u suradnji s Panglass Sarajevo, direktor fotografije jest Edib Ahmetašević, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Gabrijela Krešić. Montaža Elvedin Zorlak, maska i šminka Iva Gašparac, a glazbu potpisuje Nikša Bratoš.

Uloge tumače Amar Bukvić, Iva Mihalić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović, Muhamed Hadžović, Pero Juričić, Enes Vejzović, Vlado Posavec Tušek, Robert Budak, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović, Mia Biondić, Fuad Ahmetašević, Aman Bukvić, Pavle Matuško.

Svim okupljenima, na zagrebačkoj premijeri filma pridružile su se i brojne osobe iz javnog života: Bojana Gregorić Vejzović, Nataša Janjić, Jadranka Đokić, Diana Vidušin, Marijana Mikulić, Nevena Rendeli Vejzović, Krešo Dolenčić, Zrinko Ogresta, Senka Bulić, Goran Grgić, Zijad Gračić, Marija Škaričić, Saša Buneta, Glorija Dubelj, Ankica Dobrić i brojni drugi…