U programu pod nazivom Poslušaj i osvoji priču (10 – 14 sati) djeca će uživati u čitanju najljepših priča u izdanju Školske knjige te sudjelovati u izvlačenju nagrada. Poslijepodne slijedi Svijet Harryja Pottera (17 – 18 sati) u kojem će obožavatelji slavnoga čarobnjaka saznati sve o novim knjigama, slikovnicama i zabavnim Legovim knjižicama te dobiti mogućnost da osvoje nagradu prema izboru!

U završnom dijelu Noći knjige održat će se Lumen Book Club (18.30 – 20.30 sati) u kojem se posjetitelji mogu pridružiti urednici Miroslavi Vučić i njezinim gostima u opuštenom razgovoru o najpopularnijim autorima i knjigama u izdanju Lumena te osvojiti Lumenovu knjigu prema izboru. Noć knjige ne završava u subotu bogatim programom u Arkadiji; obilježava se tjedan dana (do 30. travnja) u svim knjižarama i webshopu Školske knjige uz prigodan popust od 20 posto na kupnju naslova u izdanju Školske knjige i Lumena.

'Poslušaj i osvoji priču' program je koji obuhvaća šest naslova iz bogatoga nakladničkog programa Školske knjige kojim se želi potaknuti djecu i mlade da čitanje počnu doživljavati kao radost, istraživanje i zabavu. Program počinje u 10 sati čitanjem ilustriranih knjiga Bruce Lee i Frida Kahlo iz popularnog serijala 'Mali ljudi, veliki snovi' kojim je autorica Maria Isabel Sánchez Vegara izazvala oduševljenje djece i odraslih diljem svijeta. Njezine zanimljive priče o slavnim osobama (prodane u četiri milijuna primjeraka!) svojevrstan su putokaz mladima u izazovnim vremenima: pokazuju da je, unatoč teškoćama, doista moguće ostvariti vlastite snove.

Bruce Lee.jpeg
Školska knjiga 

Greta Thunberg još je jedna poznata osoba neobična životopisa s kojom se mogu poistovjetiti djeca i mladi zainteresirani za očuvanje našeg planeta. 'Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene', poručuje autorica slikovnice 'Greta i divovi' Zoë Tucker koja je na rasporedu za čitanje u 13 sati. Priča o Greti i divovima na nježan i nenametljiv način najmlađim čitateljima prenosi poruku o potrebi savjesnog postupanja prema prirodi koja je naš dom i uči ih kako nitko nije premalen da bi njegov glas odjeknuo jer se mnoge mogućnosti otvaraju u zajedništvu i međusobnom poštovanju.

Greta i divovi.jpeg
Školska knjiga 

Na istom je ekološkom tragu i 'Ela spasiteljica pčela' Catherine Jacob (11 sati), slikovnica o hrabroj djevojčici koja voli kukce i neustrašivo se bori za opstanak pčela i očuvanje bioraznolikosti.

Malim literarnim sladokuscima namijenjeno je 'Čarobno kraljevstvo bajki – 12 klasičnih priča u novom ruhu' (12 sati), suvremeno ilustrirana zbirka bajki u kojoj su klasici poput 'Male sirene' i 'Snježne kraljice' sljubljeni s lijepim i čudnovatim krajolicima. Svima koji još nisu sigurni da je čitanje zabavno preporučujemo slikovnicu 'Čarolija knjižnice' (14 sati), prepunu stihova neodoljiva ritma koji će u svakog, pa i najneodlučnijeg čitatelja probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi.

Carolija knjiznice.jpeg
Školska knjiga 

Program 'Svijet Harryja Pottera' u 17.30 sati posvećen je novim izdanjima Školske knjige i Lumena u kojima glavnu riječ vodi omiljeni čarobnjak iz Hogwartsa. Uz 'Službenu Harry Potter kuharicu – Slane i slatke čarolije', bit će riječi o edukativnim izdanjima koja su nastala u koprodukciji s britanskim izdavačem Scholastic. To su interaktivna grebalica/slikovnica 'Harry Potter – Skriveni Hogwarts' – 'Čarobna grebalica i vježbenica Harry Potter' – 'Čarolije Hogwartsa – Vježbenica za buduće čarobnjake' uz koje dolaze i atraktivni darovi (drvena pisaljka, odnosno kapica za olovku, šablone i naljepnice).

Harry Potter - grebalica i vjezbenica.jpg
Zoran Jelaca/Zoran Jelaca 

Nedvojbeno, veliko zanimanje izazvat će i serija edukativnih i zabavnih Legovih knjižica (u suradnji s Wizarding Worldom) u kojima je djeci ponuđeno obilje aktivnosti u Hogwartsu i okolici u društvu Harryja Pottera, Rona i Hermione. Mali čitatelji mogu slagati figurice, rješavati izazovne zadatke i zagonetke, prolaziti kroz labirinte, usavršavati nevjerojatne čarolije, otkrivati tajanstvena stvorenja, istraživati tajne tunele, bacati čaroliju patronusa…

U posljednjem dijelu programa Lumen Book Club u 18.30 sati urednica Miroslava Vučić i njezini gosti razgovarat će o djelima Stephena Kinga, J. R. R. Tolkiena, Philipa Pullmana, Margaret Atwood, Robin Hobb, Sare Pennypacker, Johna Gartha, Ransoma Riggsa i Sabae Tahir. U razgovoru će sudjelovati novinari, urednici, književni kritičari, prevoditelji i fanovi: Petra Miočić Mandić, Bojan Mušćet, Srđan Sandić, Zrinka Korljan, Marko Maras i Ana Briški Đurđevac.

Noc knjige.jpg
Školska knjiga 

Prvi put uživo, izvan virtualnog svijeta, o knjigama će govoriti book blogeri: Sara Podrug (vremenskiputnik), Tea Špoljar (delightedbookworm), Lana Čorak i Filip Kružić (Gospodin i Gospođa Book), Hermina Stefanović (libros.legere), Ivana Ferenčina (vrt mame ivane), Andrea Krajinović (lamonabooks) i Nevena Obajdin (nevreadsstuff).