.
Ako su bajke temelj na kojemu se razvija dobar književni ukus i neukrotiva mašta, klasična su književna djela provjerena ulaznica za nedokučivi svijet priča u kojemu je, baš kao i u životu, sve moguće. Uz bajke i klasike, preporučujemo vam naslove Školske knjige koji potiču ljubav prema književnosti – sa suvremenom notom.

Čarobno kraljevstvo bajki – 12 klasičnih priča u novom ruhu

Novi naraštaji zaslužuju bajke u modernom ruhu. I dobili su ih! Ova raskošno ilustrirana knjiga Kate Davies i Lucille Clerc vodi nas na putovanje u suvremeno kraljevstvo bajki. Najčarobniji dijelovi bajke nisu uvijek čarobnjaci i kraljevne, nego čudnovati i prelijepi krajolici u kojima se zbiva priča.

Carobno kraljevstvo bajki 3D.jpg
Školska knjiga 

Knjiga je puna zadivljujućih scenografija, od Sirenopolisa u kojemu žive sirene, preko velike borove šume s drvosječinom kolibom i vještičinom kućom, do maloga francuskog sela s poljima mirisne lavande pokraj Ljepotičine kuće.
Čarobno kraljevstvo bajkisadržava dvanaest klasičnih priča. To su: Mala sirena, Ivica i Marica, Ljepotica i Zvijer, Pepeljuga, Knjiga o džungli, Orašar, Otok s blagom, Čarobnjak iz Oza, Snježna kraljica, Robin Hood, Snjeguljica i Alica u Zemlji čudesa. Izvrsne priče u prijevodu Marka Marasa i privlačne ilustracije čine ovu knjigu nezaobilaznim mjestom odrastanja i idealnim darom za sve literarne sladokusce.

Bajke za Zoe i sve velike i male mališane

U svojoj prvoj knjizi bajki pisac i erudit Veljko Barbieri vodi nas u svijet davnih priča iz svih krajeva svijeta. Bogate naracije, maštovitih motiva i slika, s iznimnim ilustracijama Ane Salopek i Marsele Hajdinjak, ova knjiga, namijenjena svim velikim i malim mališanima, idealno je štivo za zajedničko čitanje. Bajkoviti svjetovi Veljka Barbierija, prepuni tajni i zagonetki, potaknut će djecu da čitaju mitove i legende, ali i da, s vremenom, posegnu za leksikonima, enciklopedijama i rječnicima.

Bajke za Zoe 3D.jpg
Školska knjiga 

Knjiga bajki Veljka Barbierija golemo je osvježenje za generacije novih čitatelja, tvrdi književnik Tahir Mujičić ističući da su Bajke za Zoe i sve velike i male mališane nove hrvatske Priče iz davnine.

Božanstvena komedija – Prvi korak kroz mračnu šumu

U povodu 700. obljetnice smrti velikoga Dantea Alighierija nastala je ova jedinstvena slikovnica u kojoj ilustrator Marco Somà i pisac Daniele Aristarco približavaju djeci jedno od književnih remek-djela. S kratkim sadržajem Božanstvene komedije, jedne od najčitanijih knjiga koja je proučavana i prevođena u cijelom svijetu, Daniele Aristarco upoznao se kao devetogodišnjak.

Bozanstvena komedija 3D.jpg
Školska knjiga 

„Moći ćeš je čitati kada i ako to budeš htioˮ, rekli su mu roditelji, „kad još malo porasteš.ˮ
Njihovu je rečenicu doživio kao izazov, toliko jak da je tri velika sveska iz kućne biblioteke čitao noću, tajno. Iako je imao samo devet godina, osjećao se kao pjesnik koji je „na polaˮ svojeg života skrenuo s pravog puta i zatekao se u mračnoj šumi. Dirljiv doživljaj putovanja kroz Pakao, Čistilište i Raj odlučio je podijeliti s malim čitateljima. Rezultat je čudesno djelo nadahnuta dvojca – knjiga kojom se prolazi kroz mračnu šumu neprestano pjevajući životu, u izvrsnom prijevodu Snježane Husić i Mate Marasa.

William Shakespeare – Pozornica puna priča

Klasična književna djela oživila su u kratkim verzijama u privlačno ilustriranim knjigama za djecu i mlade. Među njima je i William Shakespeare – Pozornica puna priča Angele McAllister i Alice Lindstorm u prijevodu Mate Marasa. Knjiga obuhvaća dvanaest antologijskih drama toga barda svjetske književnosti prepričanih za sedmogodišnjake i one nešto zahtjevnije čitatelje – Macbeth, Romeo i Julija, Hamlet, San ivanjske noći, Oluja, Na Tri kralja, Otelo, Kako vam drago, Julije Cezar, Mnogo vike ni za što, Kralj Lear i Mletački trgovac.

William Shakespeare_Pozornica puna prica N 3D.jpg
Školska knjiga 

Pozornica puna priča sadržava i bilješku o autoru, cjelovit popis Shakespeareovih djela te sažetke djela prepričanih u ovoj knjizi. Čitatelji će doznati zanimljive činjenice o jednom od najslavnijih pisaca svih vremena čija su djela prevedena na više od osamdeset jezika. Drame su mu adaptirane u filmove, crtiće i mjuzikle, a Shakespeareove riječi i danas, četiri stoljeća nakon njegove smrti, nadahnjuju ljude diljem svijeta.

Charles Dickens – Svijet pun priča

Među klasike prepričane djeci ubraja se i raskošno oslikana antologija Charles Dickens – Svijet pun priča Angele McAllister i Jannicke Hansen. Knjiga sadržava osam romana prepričanih i prilagođenih za devetogodišnjake i sve one koji vole dobre priče – Oliver Twist, Staretinarnica, David Copperfield, Velika očekivanja, Priča o dva grada, Božićna priča, Nicholas Nickleby i Teška vremena. Antologija u prijevodu Ivana Otta sadržava i bilješku o autoru te rječnik manje poznatih riječi i pojmova.

Charles Dickens_Svijet pun prica 3D N.jpg
Školska knjiga 

Spisateljsku je karijeru Charles Dickens počeo kao novinar. Objavljivao je romane, radio kao urednik, pisao pripovijetke i kazališne komade te volio putovati u Ameriku gdje je, na radost prekooceanskih obožavatelja, pred mnogobrojnom publikom čitao svoja djela. Charles Dickens jedan je od najvećih pisaca svih vremena, a njegovi se romani i danas čitaju i prodaju diljem svijeta.

Dijete knjiga

'Ja sam dijete knjiga. Dolazim iz svijeta priča i na svojoj mašti plutam. Preplovila sam more riječi da te pitam bi li se sa mnom otisnuo na put.' Tako započinje divna slikovnica o snazi pripovijedanja Olivera Jeffersa i Sama Winstona – bestseler New York Timesa koji obožavaju čitatelji diljem svijeta. Istinski zaljubljenici u književnost zaljubit će se u Dijete knjiga, pogotovo u nesvakidašnja ilustratorska rješenja Sama Winstona, tipografske krajobraze u kojima su korišteni tekstovi iz četrdeset omiljenih uspavanki i knjiga za djecu.

Dijete knjiga 062149.jpg
Školska knjiga 


„Od samog početka željeli smo stvoriti pripovijest koja slavi našu ljubav prema klasičnoj književnosti za djecu, ali sa suvremenim pomakom. Bilo nam je najvažnije prenijeti dio čarolije koja se dogodi kad se prvi put zapleteš u bezvremenu priču, ali na način koji čitatelji dosad nisu imali prilike vidjetiˮ, objasnili su Oliver Jeffers i Sam Winston.
Slikovnica u prijevodu Ozrena Doležala pruža nezaboravno čitateljsko iskustvo koje će nadahnuti i mlade čitatelje.
U suradnji sa Školskom knjigom pripremili smo i darivanje a pravila nagradnog natječaja možete pronaći OVDJE.