Kada razmišljamo o Božiću odmah razmišljamo o predivno dekoriranim domovima, jelima koja predivno izgledaju, mamama koje peku kolače, o vrhunski postavljenim stolovima, o brojnim poklonima i slično. Međutim, to je samo slika koju nam mediji serviraju. Zbog toga za mnoge mame vrijeme blagdana može biti poprilično stresno. One nastoje dostići taj ideal i vrlo često se preopterećuju. One kuhaju, peku, dekoriraju dom, kupuju poklone, organiziraju druženja. Kao posljedica toga, premorene su, nervozne, pomalo otuđene od obitelji, pa čak i depresivne.

Međutim, sve se to može spriječiti. Umjesto da trče za nametnutim idealom, trebaju se okrenuti sebi i svojoj obitelji. Raditi ono što im pruža zadovoljstvo i veselje.

Naime, Božić je vrijeme povezivanja sa samim sobom, s obitelji i prijateljima. Dekoracije, jela i kolače malo tko pamti. Pamte se osjećaji i ugođaj koji nas okružuje. Pa kako bi mamama olakšala ove blagdane, donosim nekoliko korisnih savjeta:

Nađite vrijeme za sebe (meditacija, razgovor, šetnja, neka kreativna aktivnost…). Pomoći će vam da bolje prepoznate svoje potrebe, da bolje sagledate situaciju i donesete bolje odluke.
Družite se s partnerom (priuštite si zajedničku kupku, izlazak, senzualni seks…).
Družite se s djecom bez malih ekrana. Pričajte o planovima za blagdane, izradite ukrase zajedno, neka vam pomognu u pripremi hrane i ukrašavanju doma i sl.
Umjesto kupovanja poklona za obitelj i prijatelje, napravite ih sami. To mogu biti lijepo zamotani keksi koje ste spekli, sapuni, domaće kupke i sl.
Podijelite obaveze s partnerom i djecom. Dogovorite se tko će što raditi.