Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznata influencerica pokazala što se događa kad beba 'voli' samo jednu dojku!

Da, i bebe mogu imati svoju omiljenu dojku, a vama to može biti dodatni problem jer biste se trebali izdajati kako biste potaknuli laktaciju u drugoj, ‘neželjnoj’ dojci, i ne samo to - poznata influencerica pokazala kako joj je ...

 dojenje na jednoj strani

Mnoga dojenčad preferira jednu dojku. Za nju se bolje hvataju, duže sisaju, a vaše je mlijeko vjerojatno masnije i ima ga više nego u onoj koju dojenče 'ne voli'. No slobodno dopustite bebi da ima svoju omiljenu dojku! Ako dijete non-stop traži istu dojku, onda je najbolje da ga njome i hranite, a da drugu izdajate.

Studije su pokazale da je bolje dulje hraniti jednom dojkom nego prakticirati dva poluhranjenja na obje dojke zato što 'prvo' mlijeko obiluje ugljikohidratima, dok je 'stražnje' mlijeko masnije i bogatije bjelančevinama, čime se dijete bolje zasiti! Samo imajte na umu da će 'omiljena' dojka postati veća od one druge ako ovu drugu ne izdajate dosljedno kao što dojite dijete.

@abbieherbert_Going 12 hours without nursing ? will this ever go back to normal? ##momsoftiktok##momlife##mom##babiesoftiktok##babytok##momtok##nursing##surprise##react##reaction##help##fyp##4u##relatable##notajoke♬ original sound - NYC.Treyvonnnn?

Baš to dogodilo se poznatoj influencerici Abbie Herbert, čija šestomjesečna kći želi jesti samo s njezine lijeve dojke. Abbie je pokazala u svome videu na TikToku kako izgleda bebina ‘omiljena’ dojka nakon hranjenja, kada navečer ide na spavanje, a kako ujutro kada se probudi.

Zašto beba može imati ‘omiljenu’ dojku?

  • Razlika u unutrašnjoj građi dojke: može se dogoditi da mlijeko iz jedne dojke jednostavnije i lakše izlazi nego iz druge zbog strukture mliječnih kanalića ili su kanalići na jednoj dojci prohodniji pa se bebi tako lakše zasititi.
  • Razlika u vanjskoj građi dojke: postoji mogućnost i da je bradavica na jednoj strani izvučenija nego na drugoj pa je beba lakše zahvaća, a time i lakše dolazi do mlijeka.
  • Kod dojenja je važan položaj bebe, a bebi se ponekad lakše namjestiti na jednoj dojci nego na drugoj, odnosno osjeća se ugodnije.
  • Mami je lakše bebu namjestiti kod dojenja na jednu nego na drugu stranu pa se i beba navikne na maminu ‘omiljenu’ stranu.

No, ako vaša beba ima svoju ‘omiljenu’ dojku i vama se događa slično kao influencerici Abbie, ne brinite, jer veća dojka nije trajno stanje. Onoga trenutka kada prestanete dojiti, vaše će se grudi opet izjednačiti, a do tada… uživajte u zajedništvu sa svojom bebom.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije