Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelj na puno radno vrijeme: Zašto ne govorimo o teškoj strani života mame koja je kod kuće s djecom?

Prema jednoj analizi iz 2012. godine, koja je obuhvatila više od 60.000 žena iz SAD-a, mame koje provode 24 sata brinući se o svojoj djeci i kućanstvu proživljavaju više tuge, stresa, bijesa, brige i depresije nego zaposlene majke

 nezaposlena mama

Da, postoji stigma vezana uz mame koje ostaju kod kuće sa svojom djecom i ne odlaze na posao svaki dan, nego se od jutra do mraka bave obitelji i kućanskim poslovima. Na njih se u društvu gleda kao 'Ah, blago njoj, cijeli je dan kod kuće', ali ne uzima se u obzir usamljenost, izolacija, stres kojem je žena izložena, i, ono možda najgore, što rijetki zapravo primjećuju njezin trud i rad.

Realno, mama koja je kod kuće ne dobiva plaću u obliku novca, koji je danas mjerilo rada, pa tako, njezin se rad ne vrednuje jednako. Ne bi to možda bilo tako strašno kada u obzir uzmemo susjede, poznanike ili neke strance u prolazu, nego je teži onaj dio što se njezin rad rijetko vrednuje od najbliže joj obitelji.

I nakon nekoliko godina 'nevrednovanja' i neuvažavanja društva, osoba polako počinje gubiti pravu sliku o vlastitoj vrijednosti, ne vidi svoje potencijale, stoga nije ni čudno što gotovo četvrtina nezaposlenih roditelja prolazi teška psihička stanja, pa čak i depresiju.

Prije nego što su postale mame, žene su imale svoje hobije, svoj posao, možda su sanjale o nekoj karijeri. Njihova vrijednost, njihovi talenti bili su prepoznati izvan doma.

Onoga trenutka kada je počeo rodiljni dopust, postajete mama. Biti mama je najljepša stvar na svijetu, ali ono što se događa onoj spomenutoj četvrtini iz statistike da jednostavno nakon nekog vremena, ako ostanu kod kuće, počinju se osjećati izolirano i usamljeno, kao da njihov život ima samo svrhu obavljanja kućanskih obaveza i brige o djeci.

Kristina je, na primjer, postala mama troje djece i odlučila je postati majka odgajateljica. U početku se činio divan plan. Suprug radi, ona obožava svoje tri djevojčice, divna je majka, super je kuharica, njezina kuća uvijek blista.

No Kristina prije negoli je postala majka odgajateljica bila je poslovna žena, završila je ekonomski fakultet, imala je neke svoje ciljeve. Kristina je i kreativna, voli crtati, društvena je, redovito je vježbala.

Naša je Kristina majka s punim radnim vremenom već 11 godina, a njezina je najmlađa kći krenula ove godine u prvi razred. Nije joj lako, a sama to i priznaje. A znate što još? Njezina djeca nisu mogla u vrtić, jer majke odgajateljice moraju preuzeti tu brigu (govorimo o slučaju iz Zagreba), pa je Kristina bila i teta u vrtiću i učiteljica u boravku.

I priznaje da se nakon 11 godina provedenih u svojoj obitelji i domu osjeća iscrpljeno i bezvoljno, a povratak na posao joj je utopija. Zašto? Pa jer živimo u Hrvatskoj, gdje je ionako teško pronaći dobar posao, a vrlo je upitan CV u kojem postoji praznina od 11 godina.

Dakle, ova, da je nazovemo mama-kod-kuće depresija vrlo je raširena, a prema analizi iz 2012. godine, koja je obuhvatila više od 60.000 žena iz SAD-a, mame koje provode 24 sata brinući se o svojoj djeci i kućanstvu proživljavaju više tuge, stresa, bijesa, brige i depresije nego zaposlene majke. Anketa je također pokazala da one ne osjećaju toliko sretnih emocija kao što ih osjećaju zaposlene majke.

Kako društvo gleda mame koje ostaju s djecom kod kuće?

Priznajmo, društvo uglavnom vidi 'vječni' porodiljni kao dar. Mnogi tvrde da imate lak i bez stresa život, budući da vaš suprug ima dovoljno veliku plaću da vas uzdržava, a vi možete provesti svaki trenutak sa svojim djetetom. (S druge strane, doživljavate mnogo više tantruma, dječjih nezgoda, plača, pelena nego što će to ikad vidjeti zaposleni roditelji.)

Mame influenceruce također ne pomažu realnom sagledavanju ove slike. Kada gledate njihove statuse, vesela lica i osmjehe, uspoređujete se s njima i u najmanju ruku doživljavate se kao loša majka koja ništa u životu ne stigne, dok ova na Instagramu čak stigne i snimiti što je napravila.

Da, osjećate se usamljeno i neshvaćeno. Možda ćete osjetiti i krivnju jer se osjećate loše u ulozi mame koja je 24 sata dostupna baš svima, pa ponekad vam i susjedi ostave i svoju djecu i kućne ljubimce, jer vi ne radite.

Niste sami, imate pravo podijeliti svoju muku, imate pravo reći da vam je teško i da se osjećate nedovoljno cijenjeni i omalovažavani. Imate pravo zatražiti podršku.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije