Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bebe vide svijet: Klinjo koji u shoppingu 'umire' od smijeha

Djeca vide svijet koji ih okružuje drukčije nego odrasli i zato su njihove emocije puno burnije, zato često plaču, slobodnije se smiju i raduju. Pogledajte ovog mališana kako se samo dobro zabavlja u shoppingu

nasmijana beba

Ako ste se pitali kako bebe vide svijet, u ovome kratkome filmiću, koji je jedna mama postavila na svoj TikTok, dočarat će vam to dječak koji je toliko oduševljen vožnjom u shopping kolicima da se smije čitavim svojim tijelom. A kako radi njegova percepcija i kako informacije, koje prima, dolaze do njegova mozga, na to pitanje stručnjaci mogu pretpostavljati odgovore.

@thewisersDon’t mind me, just making a fool of myself in Home Depot ##JifRapChallenge##EatFreshRefresh##baby##babyboy##babiesoftiktok##fypシ##foryoupage##fy♬ original sound - The Wiser Family

Jedno od zanimljivih objašnjenja je ono Alison Gopnik, profesorice psihologije i filozofije na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji te autorice brojnih studija i knjiga. Naime, ona smatra da svijest i pažnja odraslih funkcionira poput reflektora, odnosno da odlučujemo kako je nešto važno i tada tome posvećujemo pažnju, dok se malena djeca teško mogu usmjeriti na samo jednu stvar, ali su vrlo vješta u primanju puno informacija iz puno različitih izvora odjednom.

Naravno, to je u skladu s njihovim prvim zadatkom - upoznati što brže svijet u koji su došla.

Ova psihologinja objašnjava da je kod odraslih takvo stanje svijesti prisutno kada se nađu u posve novim situacijama, na primjer, kada se zaljube u novu osobu, ili kada prvi put posjete neki grad. Tada nam se svijest ne sužava, nego se širi, pa nam je doživljaj svijeta puno intenzivniji nego inače. Eto, možda bi to bilo objašnjenje ovoga silnoga oduševljenja prisutnog u tako malome biću koje se našlo u nama odraslima tako svakodnevnoj situaciji.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot TikTok

Najnovije

Najpopularnije