Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KIDS FRIENDLY: FREE GUY, akcijski, 115 min

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove

 Free Guy

Iako na prvi pogled ‘Free Guy’ djeluje kao još jedan film koji propagira nasilje, začudo radi se o potpuno suprotnome! Osuđuje nasilje, ali i nudi rješenja kao alternativu nasilju i kao takav nameće se kao neobičan akcijski obiteljski film (pogotovo za djecu koja vole video igre).

Stoga ga i preporučamo nešto mlađoj dobi 10+ umjesto službenih 12+. Radnja se odvija u izmišljenom gradu Free City koji je kombinacija ekstremne idile i nasilja, sa stanovnicima strogo programiranih uloga koji zapravo žive u video igri.

Kada jedan pozadinski lik odluči promijeniti svoj život, svojim nenasilnim stavovima počne utjecati i na ljude u pravom svijetu. Iako film obiluje akcijskim prizorima i nasiljem, nisu brutalni kao u drugim filmovima, već sterilizirani (nema krvi niti mračnog tona). Štoviše, zahvaljujući grafikama i (crnom) humoru jasno se daje do znanja da se radi o izmišljenom svijetu video igre. Nažalost, u filmu se potpuno nepotrebno koristi psovanje i neprikladne seksualne šale. Prije bi odgovarale filmu ‘Deadpool’ jer se ovdje ipak ne radi o filmu za odrasle. To su zapravo jedine zamjerke filmu, koji inače progovara i o životima ‘pozadinske’ radničke klase, preuzimanju odgovornosti za vlastiti život, te duhovnom buđenju. Dakle, podosta zanimljivih tema za edukativni razgovor s djecom nakon filma.

Za djecu: 10+.

Za roditelje: Unatoč kopiranju filmova poput “Matrix“, “Oni žive“, “Beskrajni dan” i “Tron“, film je dovoljno zabavan, zanimljiv i neobičan, kako vizualno tako i dramaturški. Kao takav nebi trebao biti dosadan roditeljima, pogotovo kad se doda mala doza crnog humora.

Nasilje: Film se odvija u svijetu video igara i prikazan je sterilizirano bez obzira radi li se o upucavanju pištoljima ili eksplozijama i to uglavnom potpuno bez krvi (ima je u samo nekoliko pozadinskih prizora ili izvan kamere). Djeluje dosta bezazleno, za razliku od mnogih video igara kojima se mala djeca danas izlažu.

Zastrašujući prizori: Kompjuterske grafike i komični prizvuk steriliziraju nasilne prizore, pa kod djece naviknute na video igre nebi trebali biti zastrašujući. Iskaču crnohumorni prizori iznenadnog gaženja kompjuterskog lika vlakom i automobilom. Mlađu djecu bi mogao uznemiriti i prizor u stvarnom svijetu, gdje jedan od likova sjekirom razbija kompjutere.

Rječnik: Nepotrebno psovanje pojavljuje se 10-ak puta i potpuno je nepotrebno kad u jednoj sceni psuje djevojčica iz pravog svijeta. Neke psovke doduše nisu prevedene na hrvatski, barem ne onako sočne kakve su na engleskom.

Seks: Iako ima samo nekoliko seksualnih aluzija za odrasle, potpuno su neprikladne jer narušavaju stil filma. Riječ je seksualnim komplimentima i pokudama, o igrama riječi na temu oralnog seksa, sugestivnim fizičkim dodirima... Napravljena su s komičnim efektom, što će u kombinaciji sa zamršenom igrom riječi djeci teško biti uopće razumijeti.

Tempo: Film ima podosta akcijskih prizora, ali je tempo dosta umjeren.

Tekst: Tihoni Brčić, Najsretnija beba Hrvatska

Foto: Najsretnija beba Hrvatska

Najnovije

Najpopularnije